Veteran în vârstă de 104 ani, despre pandemie: „Au mai fost boli, dar s-au dus şi trebuie să avem răbdare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavrilă Bîrluţ a împlinit 104 ani. Foto: Facebook/ Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul”
Gavrilă Bîrluţ a împlinit 104 ani. Foto: Facebook/ Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul”

Veteranul de război Gavrilă Bîrluţ a împlinit marţi, 6 aprilie, 104 ani, fiind decanul de vârstă al supravieţuitorilor bătăliilor celui de-al Doilea Război Mondial şi cel mai vârstnic locuitor al judeţului Alba.

Gavrilă Bârluţ  S-a născut pe 6 aprilie 1917, în satul Geogel, comuna Ponor. A rămas văduv din anii ‘70 şi nu a avut copii. De aceea, de 2 ani s-a mutat la Galda de Jos, fiind îngrijit cu răbdare şi dragoste de fiica sa vitregă. 

La ceas aniversar, fostul luptător pe front a fost vizitat de către reprezentanţii administraţiei judeţene şi locale şi de către foştii camarazii, care au vrut să-l felicite şi să-i ureze sănătate şi „La mulţi ani!” la împlinirea venerabilei vârste. 

Cu această ocazie, Gavrilă Bîrluţ a primit din partea oaspeţilor săi de seamă trei torturi aniversare şi patru diplome de onoare şi de excelenţă. Veteranul a primit însă şi un drapel roşu, galben şi albastru, pentru apărarea culorilor căruia a luptat pe front în cea de-a doua conflagraţie mondială. 

veteran alba

A fost vizitat şi de elevii Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. „Să fiţi statornici, cu gândul la ţară!”, le-a transmis veteranul de război, elevilor militari. Despre vremurile pe care le trăim astăzi, veteranul a spus că ”au mai fost boli, dar s-au dus şi trebuie doar să avem răbdare”. Despre viaţă, Gavrilă Bîrluţ a afirmat că nimeni nu ar trebui să îşi dorească să trăiască până la o anumită vârstă: ”Să nu spui vreau să trăiesc atât, ci Doamne tu ştii cât mă mai poţi îngădui pe lumea asta!”.

În cel de-al Doilea Război Mondial, Gavrilă Bîrluţ a fost şofer la Cotul Donului şi în Caucaz, veteranul amintindu-şi cum transporta cu maşina alimente şi răniţi sau cum asigura comunicaţiile cu centrala telefonică de 10 numere şi telefonul de campanie. Deşi acum este un om în etate, iar războiul şi povara anilor i-au afectat acuitatea auditivă, Moş Gavrilă este un bun povestitor şi se poartă singur. El merge sprijinit în cârjă, mai ales dacă nu trebuie să urce sau să coboare scări. 

veteran alba

Gavrilă Bîrluţ, decorat cu „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial 1941 – 1945”,  a recunoscut în fotografiile aduse de chipurile foştilor săi comandanţi. Este vorba despre generalul Leonard Mociulschi, care a condus Divizia 3 Munte în luptele din Caucazul de Vest, şi colonelul Vasile Scârneci, fost comandant al Batalionului 3 Vânători de Munte, dislocat pe frontul de est.  

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Tatăl unui jucător înrăit de World of Warcraft a angajat asasini virtuali pentru a ucide personajele fiului său

 

Bellu de Ardeal. Cimitirul din Blaj, locul de odihnă veşnică pentru figuri importante ale istoriei românilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite