Val de procese câştigate de dascălii din Alba împotriva statului. Suma de recuperat: 2 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Bârlea, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământ, prezintă unul din dosarele ce va ajunge în instanţă
Nicolae Bârlea, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământ, prezintă unul din dosarele ce va ajunge în instanţă

Sute de dascăli din Alba aşteaptă să primească , în medie, câte 600 de lei fiecare, după ce judecătorii au decis că indemnizaţia de concediu de odihnă a fost tăiată ilegal în vara anului  trecut cu 25 de procente.  Alte zeci de procese sunt pe rolul insstanţelor de judecată.

Supăraţi pe tăierile salariale din vara anului trecut, peste 3.300 de membri ai Sindicatului Învăţământ Alba au dat statul în judecată. Primele termene au avut loc  în aprilie 2011. Iniţial, au existat 92 de procese. Ulterior, instanţa a dispus despărţirea acestora în 140 de dosare, în principal datorită faptului că unii profesori au predat în mai multe şcoli.

„Indemnizaţia de concediu de ohihnă pe anul şcolar precedent s-a primit ulterior datei de 3 iulie 2010, când a intrat în vigoare Legea 118/2010, cea care a stabilit diminuarea salariilor bugetarilor cu 25 la sută.  Colegii noştri şi-au primit astfel salariile direct diminuate. Asta, deşi conform legii ar fi trebuit să-şi primească drepturile salariale cu 10 zile înainte de plecarea în concediu“, a explicat Ioan Stanca, preşedintele Sindicatului Învăţământ Alba.

Rând pe rând, judecătorii au dat dreptate profesorilor, astfel că până acum instanţele de judecată de la Tribunalul  Alba au dat sentinţe favorabile dascălilor în 33 de dosare. 

„Prin hotărârea instanţelor s-a dispus obligarea şcolilor la plata integrală a indemnizaţiilor de concediu, fără diminuarea de 25 de procente şi obligarea Consiliilor locale şi a Primăriilor de care aparţin unităţile de învăţământ la asigurarea finanţării pentru plata acestor diferenţe“, a completat Ioan Stanca.

Printre sutele de profesori care au avut câştig de cauză se numără cei de la Liceul Sportiv din Alba Iulia, Şcoala „ Mihai Eminescu“ din Alba Iulia şi Şcoala generală din Poşaga. Dacă judecătorii le  vor da câştig de cauză şi în celălate cauze aflate pe rol, cei 3.300 de dascăli ar avea de recuperat aproape 2 milioane de lei. Asta,  în condiţiile în care indemnizaţia de concediu de odihnă era anul trecut , în medie, de 600 de lei.

Până să se vadă însă, cu banii în buzunar e cale lungă. . Salariatul trebuie să solicite angajatorului să respecte decizia instanţei. Altfel, se poate adresa unui executor judecătoresc, iar acesta poate să mearga din nou în instanţă. Tot instanţa este cea care îl poate ajuta însă şi pe angajator să amâne plata.

Recent , guvernanţii au stabilit că termenul de plată a drepturilor câştigate în justiţie de bugetari va fi extins până în 2016. Anul viitor, bugetarii care au ieşit învingători în instanţă ar urma să primească 5 la sută din suma cuvenită. Înainte de modificarea OUG  71/2009,  sumele devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009 trebuiau plătite în felul următor: în anul 2010 se plăteau 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011- 33%, în 2012 tot 33%.

În lucru sunt alte 600 de dosare care vor ajunge tot pe masa judecătorilor. Profesorii de la 117 şcoli din Alba cer echivalentul în lei a sumei de 100 de euro, ce reprezintă ajutorul financiar pentru cumpărarea de cărţi şi programe educaţionale, cu bani de la Guvern. Asta după ce, în 2009 dascălii au primit prin acest program.doar câte 130 de lei din suma totală.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite