UPDATE CSM apără reputaţia şefului DIICOT Alba Iulia. Ioan Mureşan este acuzat de Traian Berbeceanu că i-a „fabricat“ dosarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marţi, să îi apere reputaţia procurorului-şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, după ce fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, l-a acuzat de şantaj şi "fabricarea" dosarului în care este cercetat.

Inspecţia Judiciară a realizat un raport care a fost suspus dezbaterii plenului CSM, care a decis să îi apere reputaţia procurorului Ioan Mureşan. 

Procurorul-şef al DIICOT Alba Iulia a cerut apărarea reputaţiei după ce a fost acuzat de fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, Traian Berbeceanu, că a "fabricat" dosarul în care acesta este acuzat că sprijinea o grupare infracţională care se ocupa cu vânzare produselor petroliere. Traian Berbeceanu susţinea, într-o scrisoare adresată colegilor săi, că "acţiunea mârşavă" împotriva sa a fost "coordonată" de procurori DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii care ar avea legături cu diverşi infractori.

În 24 octombrie, a fost postată pe internet o scrisoare atribuită şi, ulterior, asumată de şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, o parte a documentului fiind postată şi pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu. Comisarul şef a fost arestat preventiv în 24 octombrie, iar în 19 noiembrie Curtea de Apel Bucureşti a decis să prelungească mandatul de arest preventiv.

Traian Berbeceanu este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, atât ei, cât şi Berbeceanu fiind arestaţi preventiv pe 24 octombrie.

Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost propus singur pentru prelungirea arestării preventive deoarece s-a luat decizia disjungerii dosarului faţă de ceilalţi doi inculpaţi, Gabriel Biriescu şi Anişoara Biriescu. Aceştia din urmă au fost judecaţi marţi dimineaţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a decis prelungirea mandatelor de arest cu 30 de zile. În cazul comisarului şef, competenţa de judecată pe fond aparţine Curţii de Apel.

UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii a făcut publică motivaţia deciziei referitoare la procurorul Ioan Mureşan. Acesta a solicitat apărarea reputaţiei în urma unor acuzaţii lansate în emisiuni TV în care s-a dezbătut reţinerea şi arestarea preventivă a comisarului şef Traian Berbeceanu

Motivarea Consiliului Superior al Magistraturii:

«În urma sesizării şi a verificărilor efectuate de inspectorii judiciari ai Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori, au rezultat următoarele: în dosarul penal nr. 13/D/P/2011, la datele de 30 iulie 2012, 21 octombrie 2013 şi 23 octombrie 2013, faţă de învinuiţii Biriescu Titus Gabriel, Biriescu Anişoara Ramona şi Berbeceanu Traian, a fost începută/extinsă urmărirea penală şi schimbată încadrarea juridică, respectiv faţă de aceştia s-a pus în mişcare acţiunea penală prin ordonanţele din 23 octombrie 2013. În acest context, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, la data de 24 octombrie 2013, în temeiul dispoziţiilor art. 1491 Cod procedură penală, a formulat propunere de arestare preventivă a inculpaţilor Berbeceanu Traian, Biriescu Titus Gabriel şi Biriescu Anişoara Ramona, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 7 şi 8  din Legea nr. 39/2003, art. 263 alin. 1 şi 2 Cod penal, art. 264 alin. 1 Cod penal, art. 260 Cod penal şi art. 292 Cod penal.

Prin încheierea din 24 octombrie 2013, pronunţată în dosarul nr. 932/57/213 al Curţii de Apel Alba Iulia, s-a dispus arestarea inculpaţilor de mai sus pe o perioadă de 29 de zile. Măsura dispusă a fost menţinută şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin respingerea  recursurilor formulate de inculpaţi. În fapt, s-a reţinut că grupul infracţional constituit de soţii Biriescu a fost sprijinit de către comisarul şef Berbeceanu Traian în vederea comiterii mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare săvârşite pe raza de competenţă a Curţii de Apel Alba Iulia.

În conţinutul transmisiilor televizate, a fost relatat pe larg şi analizat, tendenţios, cu rea-credinţă, partinic şi exclusiv în defavoarea procurorului şef şi a procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, conţinutul unui mesaj scris numit „Scrisoare” şi atribuit inculpatului Berbeceanu Traian în care au fost formulate acuzaţii cărora li s-a atribuit valoare de certitudine, emiţându-se judecăţi de valoare. În acest sens, s-a subestimat până la anulare rolul procurorului în faza de urmărire penală, subliniindu-se doar importanţa comisarului Berbeceanu Traian în instrumentarea cauzelor.

Din Raportul inspectorilor  judiciari, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut, în primul rând, împrejurarea că în afirmaţiile din cadrul emisiunilor televizate nu se evidenţiază faptul că, pentru toate infracţiunile aflate în competenţa DIICOT, se efectuează urmărirea penală proprie, iar unul dintre aspectele imputate comisarului Berbeceanu Traian este tocmai faptul că nu a sesizat infracţiuni despre care a luat la cunoştinţă, favorizând astfel persoane – din cercul său de interese –   despre care există probe că au săvârşit fapte penale. Totodată, au fost prezentate negativ şi activitatea de urmărire penală proprie pe care procurorul şef Ioan Mureşan a desfăşurat-o în cauză, actele procesuale pe care le-a întocmit, contestându-se modul de administrare al probatoriului şi temeinicia acestuia şi s-a afirmat că mijloacele de probă ar fi fost obţinute ilegal şi ar fi lipsite de forţă probantă, fiindu-i pusă sub semnul îndoielii competenţa profesională a acestuia. De asemenea, modul de prezentare, în emisiunile anterior menţionate, a activităţii desfăşurate atât de procurorul şef Ioan Mureşan, cât şi de ceilalţi procurori din cadrul DIICOT–Serviciul Teritorial Alba Iulia a avut drept scop declarat influenţarea instanţelor de judecată, concluzionându-se tendenţios că tot dosarul ar fi o înscenare pentru o răzbunare realizată de procurorii de mai sus, împreună cu serviciile de informaţii, împotriva comisarului Berbeceanu Traian.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că afirmaţiile formulate în cadrul emisiunilor TV amintite au fost de natură să creeze suspiciuni în rândul opiniei publice cu privire la probitatea profesională, independenţa şi imparţialitatea procurorului şef Ioan Mureşan. Pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, procurorii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere poate fi afectată de afirmaţiile care pun la îndoială imparţialitatea lor. 

Concluzionând asupra Raportului Inspecţiei Judiciare privind rezultatele verificărilor efectuate, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că declaraţii de genul celor analizate, aduc nemijlocit atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, având drept urmare subminarea autorităţii procurorilor. Luând în considerare toate aceste aspecte, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că  cererea de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale formulată de domnul Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, este deplin întemeiată şi, în consecinţă, a procedat la admiterea acesteia.»

Citiţi şi:

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite