Universitatea din Alba Iulia, „curtată“ de studenți din Africa de Sud, India și Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenți străini care au studiat la Alba Iulia prin burse Erasmus
Studenți străini care au studiat la Alba Iulia prin burse Erasmus

Dacă până acum majoritatea studenților strâini care optau pentru Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia erau din Republica Moldova, în regim de bursă, acum proporția se schimbă. La instituția de învățământ superior vor să studieze tineri din sudul Asiei și Africa.

Studenții străini care vor să studieze la Universitatea de stat din Alba Iulia par să fie atrași de sistemul de admitere și de restanțe destul de lejer.  În plus, dacă pun în balanță taxele de școlarizare pe care le plătesc cu costul vieții de la noi, tot ies pe plus.

„Studenții străini își manifestă intenția de a studia la Universitatea noastră atât prin intermediul internetului, cât și prin firmele specializate în intermediere. Până acum, avem semnale din partea unor tineri din Egipt,  India, Pakistan și ne așteptăm și la studenți din Africa de Sud“, susține Diana Cîmpan, purtătorul de cuvânt al Universității.

Studenții care vor fi selectați vor urma un an de pregătire pentru cunoașterea limbii române. „Filtrul“ se dovedește a fi unul destul de dur. Spre exemplu, din cei 47 de tineri care au vrut anul trecut să studieze la Alba Iulia, doar patru au ajuns studenți, respectiv masteranzi.

Străinii sunt atrași de specializările inginerești, Afaceri și chiar Arheologie. Cifrele Universității din Alba Iulia arată că în ultimii ani, numărul studenților străini care au ales să studieze aici a crescut de peste cinci ori, de la  5 în anul 2008, la 28 anul trecut.

În 2011, 20 de tineri din Polonia, Turcia, Cehia şi Bulgaria au ales universitatea din Alba Iulia prin intermediul programului Ersmus, ce permite schimbul de studenţi între ţările europene. Este finanţat de Comisia Europeană cu o sumă de 300 de euro pe lună pentru fiecare student.

Pe lângă câștigul financiar, Universitățile care au înmatriculați studenți străini fac și pasul spre internaționalizare, prin aportul cultural adus de tinerii din Asia și Africa. Specialiștii în educație consideră că activitatea unei instituții de învățământ moderne trebuie să se axeze pe patru direcții: predare, cercetare, cultură antreprenorială și internaționalizare.
 
Cifrele Ministerului Educației arată că anul mii de moldoveni, arabi, bulgari, asiatici se împart între centrele universitare mari din țară. Doar la Cluj Napoca sunt 2.000 de studenți străini.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite