Un alt proiect în premieră naţională la Ciugud: 50.000 de lei pentru proiecte ce vor fi alese de copiii din comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciugud proiect copii

Primăria Ciugud a lansat un alt proiect în premieră naţională: bugetarea participativă pentru copii. ”Primăria Copiilor” este o iniţiativă de educare a tinerilor privind implicarea cetăţenească şi democraţia participativă.

Copiii sunt învăţaţi ce înseamnă drepturile şi obligaţiile unui cetăţean, cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia publică locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local. În final, copiii din Ciugud vor fi primii din ţară care vor implementa bugetarea participativă prin care aleg o serie de proiecte care vor fi finanţate din bugetul local.

În prima etapă, proiectul presupune organizarea alegerilor copiilor, un proces care simulează desfăşurarea alegerilor locale. Copiii şi-au ales astfel, luna trecută, Biroul Electoral al Copiilor, care a început organizarea alegerilor, iar ulterior copiii au avut la dispoziţie o săptămână pentru a-şi aduna liste de susţinători şi pentru a-şi depune candidaturile pentru funcţiile de primar şi consilier local. Fiecare candidat a trebuit să convingă minim 10 colegi şi un profesor să îl susţină pentru a candida pentru o funcţie de consilier local şi respectiv minim 15 colegi şi doi profesori pentru a putea să se înscrie în cursa pentru funcţia de primar.

În această săptămână, au intrat în campania electorală, perioadă în care au putut să îşi pună afişe pe un panou special, să distribuie materiale de informare sau chiar să organizeze întâlniri cu alegătorii. În total, în cursa electorală s-au înscris 5 candidaţi pentru funcţia de primar şi 16 pentru cea de consilier local. Punctul culminant al campaniei electorale este vineri, 7 februarie (ora 13.00), când candidaţii pentru funcţia de primar vor participa la o dezbatere privind proiectele pe care şi le-au propus pentru copiii din Ciugud. Luni, la sfârşitul orelor de curs, în intervalul 14.00 – 15.00, copiii vor vota în cadrul „Alegerilor Copiilor” şi vor alege viitorul primar şi cei 11 consilieri locali.

ciugud proiect copii

Proiectul nu se opreşte aici deoarece administraţia locală a pus la dispoziţie în acest an un buget participativ pentru copii, în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinaţi implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud. Aceste proiecte vor fi colectate şi selectate de copiii aleşi în cadrul Primăriei Copiilor, iar ulterior prioritizarea lor va fi votată de toţi copiii din comunitate.

„Copiii sunt viitorul oricărei comunităţi şi este normal să ne gândim la ei şi la pregătirea lor pentru a putea să preia frâiele comunei. În 10, 15 sau 20 de ani, copiii care învaţă acum în şcoala din Ciugud vor fi consilierii locali, primarul sau viceprimarul care vor decide soarta comunei noastre. Cred că înţelegeţi cât de important este să îi pregătim pe aceşti copii pentru viaţă, dar mai ales să îi pregătim să fie cetăţeni implicaţi, care îşi cunosc drepturile şi obligaţiile. Oricât de mult am investi în drumuri, canalizare, apă sau modernizarea unei comunităţi, dacă nu investim în educaţia oamenilor nu vom reuşi să schimbăm nimic”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Comuna Ciugud este un promotor activ al modernizării administraţiei publice locale, lansând în 2019 conceptul „Smart Village” ca soluţie de digitalizare a serviciilor publice şi de dezvoltare a satului românesc. În cadrul acestui concept, în septembrie 2019, Ciugudul a deschis prima şcoală smart din mediul rural din România, o şcoală în care sunt folosite soluţii tehnologice pentru reducerea consumului de energie, dar şi cele mai moderne tehnologii şi softuri folosite în educaţie. În Şcoala Gimnazială Ciugud învaţă în prezent aproximativ 130 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. 

Citiţi şi:

 

Cum se fac autorităţile că luptă cu accidentele tehnologice de pe platforma industrială Kronospan. Localnicii se tem că fumul poate cauza anomalii genetice

 

Cazul şocant al exploziei unui proiectil considerat deşeu, soldat cu moartea unui om. Poliţia a decoperit alte elemente cu potenţial de distrugere

 

Cum era organizată reţeaua informativă a securităţii comuniste la nivel de judeţ. Câţi români aveau dosar de urmărire

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite