Umor negru în cea mai neagră perioadă din comunism. Cum au adaptat românii poezia „Muma lui Ștefan Cel Mare”

0
Publicat:

România comunistă, în anii 1980. Românii încercau să facă față numeroaselor lipsuri și privațiuni prin umor negru. În timpul unei percheziții, Securitatea a descoperit o „tălmăcire” a poeziei Muma lui Ștefan cel Mare de Dimitrie Bolintineanu.

Documentul cu poezia reinterpretată FOTO CNSAS
Documentul cu poezia reinterpretată FOTO CNSAS

Documentul a rămas în arhiva CNSAS și a fost făcut public de către Centrul de Consultanță Istorică.  „Tălmăcirea” optzecistă zugrăvește situația dezastruoasă din România acelor ani: frigul din apartamente, lipsa luminii și a apei calde, salariile micșorate:

„Pe o stradă-ngustă

Într-un bloc decent

Unde bate vântul

Și-i pe jos curent

Plânge și suspină

Tânăra domniță

Că i-a luat curentul

Și apa-i oprită

Căci de la serviciu

Soțul ei iubit

A plecat la șapte

Și n-a mai venit

Orologiul sună zece jumătate,

Iar la bloc în ușă

Oare cine bate?

- Eu sunt mamă soacră

Sunt făcut covrig

Vin de la serviciu

Și sunt mort de frig

- Ora e târzie, ești un derbedeu

N-ai adus chenzina

Nu-ți sunt soacră eu

- Ce sunt eu de vină

Dacă soarta-i crudă

Am muncit ca prostul pe 50 la sută

- Du-te la serviciu și de-o fi să mori

Vine sindicatu’ cu un buchet de flori”

Lipsurile crunte din perioada anilor ’80

„Noua revoluţie agrară“ s-a înscris într-un ansamblu mai larg de măsuri care, de la începutul anilor ’80, a împins România spre o adevărată economie de război. Salamul cu soia, tacâmurile sau adidaşii erau singurele delicatese care se găseau în magazine.

Raţionalizarea produselor de bază: pâine, făină, carne, zahăr, ulei, ouă, lapte a exacerbat fenomenul cozilor, iar în case iarna temperatura maximă din calorifere nu depășea 14 grade. Sectoare esenţiale ale economiei au fost trecute sub responsabilitatea directă a militarilor: transporturile şi telecomunicaţiile, principalele porturi, şantiere naţionale, minele şi, din 1985, energia.

Nerealizarea normelor planificate avea drept consecinţă o scădere a salariului, chiar şi în cazul în care cauzele nu erau imputabile muncitorului (epuizarea stocului, pană de electricitate etc.). Dacă nici una dintre aceste măsuri nu a contribuit realmente la ameliorarea productivităţii - obiectivul proclamat oficial -, ele au mărit în schimb ponderea arbitrariului şi a insecurităţii în raporturile de muncă.

Aplicarea „acordului global”, care a provocat o scădere importantă şi imprevizibilă a veniturilor, intervenea într-un moment în care preţurile explodaseră (creştere de mai mult de 35% în medie pentru 220 de produse alimentare în 1982; creştere a preţului electricităţii şi al gazului metan domestic cu 300% între 1982-1987) şi în care penuriile care îşi făcuseră apariţia la sfârşitul anilor 1970 devin endemice. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite