Testamentul contelui Batthyany, probă în procesul în care Arhiepiscopia Romano Catolică solicită retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia are aproape 220 de ani
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia are aproape 220 de ani

Curtea de Apel Alba Iulia a început judecata pe fond a procesului în care Arhiepiscopia Romano-Catolică solicită retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum. Instanţa a admis, la ultimul termen, cererea Arhiepiscopiei şi a dispus Bibliotecii Naţionale a României să depună la dosar o copie legalizată a testamentului Episcopului Ignatius de Batthyany, din anul 1798.

De asemenea, instanţa de la Curtea de Apel a mai solicitat Bibliotecii Naţionale să depună la dosar, dacă deţine, o copie după inventarul bunurilor mobile care au fost preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum. Testamentul Episcopului este în limba latină şi se află în arhiva bibliotecii din Alba Iulia.

”Admite cererea în probaţiune formulată de reprezentantul reclamantei. Amână cauza la data de 14 iunie 2016 pentru când obligă intervenienta Biblioteca Naţională a României să depună la dosar copie certificată după actul de donaţie intitulat testamnt şi în măsura în care deţine, copie după inventarul a bunurilor mobile care au fost preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel din 17 mai 2015. Următorul termen în proces a fost stabilita pentru 14 iunie 2016.

Admiterea de către instanţă, a cererii Arhiepiscopiei Romano Catolice înseamnă că, pentru prima dată în istorie, o instanţă de judecată se va pronunţa asupra testamentului episcopului Ignatius de Batthyany. În 31 iulie 1798, de ziua sfântului Ignaţiu de Loyola (patronul onomastic al episcopului), Ignaţiu Batthyány a redactat şi semnat actul fundaţiei sale, ”Institutum Batthyanianum”. Prin acest act, episcopul a donat ”Bisericii Catolice şi Provinciei Transilvania” observatorul astronomic, biblioteca şi toate colecţiile personale, împreună cu clădirea şi terenul aferent, urmând să fie administrate de fundaţia înfinţată de către acesta. Conform dorinţei donatorului, biblioteca şi institutul erau deschise pentru publicul larg, nu doar pentru credincioşii catolici, şi nu puteau fi deplasate de la Alba Iulia.

image

Clădirea Bibliotecii Batthyaneum

Procesul de la Alba Iulia a fost deschis în noiembrie 2015, după ce Comisia specială de retrocedare a unor imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea Arhiepiscopiei Romano Catolice cu privire la retrocedarea Bibliotecii Bathyaneum pe motiv că ”solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat”.

Biblioteca Batthyaneaum adăposteşte peste 72.000 de unităţi bibliografice între care cele mai valoroase sunt cele 1.778 de manuscrise (peste o sută fiind manuscrise-codice copiate pe pergament din care 66 anluminate), 571 de incunabule şi aproximativ 24.000 de tipărituri din seria Carte veche. Acestora li se adaugă  şi circa 45.000 de documente, dintre care cele 17.200 incluse în arhiva istorică. Una dintre cărţile cele mai preţioase din colecţie este un fragment dintr-un manuscris carolingian decorat cu miniaturi, datând din anul 810, scris în latină, cu cerneală de aur, cunoscut sub denumirea de Evangheliarul de la Lorsch. Biblioteca din Alba Iulia păstrează fragmentul care conţine Evangheliile după Sfântul Marcu şi Sfântul Matei). O altă denumire a acestei cărţi, utilizată mai des în România, este Codex Aureus.

Citiţi şi:

 

Comorile Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. De la celebrul Codex Aureus la Biblia Sacra şi Institutul Astronomic

 

Secretele celei mai vechi staţii meteo din România. A funcţionat peste 100 de ani, la Alba Iulia, în Biblioteca Batthyaneum

 

Cioloş vrea clarificarea situaţiei Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia şi deschiderea ei pentru public

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite