Serbările Zăpezii pe domeniul schiabil din Masivul Şureanu: concursuri, concerte, focuri de artificii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul schiabil din Şureanu are 9 partii şi 3 instalaţii de teleschi şi telescaun. Foto: Rareş Tileagă
Domeniul schiabil din Şureanu are 9 partii şi 3 instalaţii de teleschi şi telescaun. Foto: Rareş Tileagă

Distracţie mare în week-end, în Masivul Şureanu, la aproape 2000 de metri altitudine. Sâmbătă şi duminică, 8-9 februarie 2014, pe domeniul schiabil se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Serbărilor Zăpezii.

Participanţii vor putea lua parte la concursuri şi demonstraţii de ski, snowmobil, snowboard şi snowkiting şi vor putea viziona un concert susţinut de Vox Electric Band&Doina Cocîrţa. În programul pregătit pentru iubitorii sporturilor de iarnă dar şi pentru cei vor alege pur şi simplu să se distreze şi să se bucure de zăpadă în acest weekend la munte au mai fost cuprinse un foc de tabără şi un foc de artificii. Nu vor lipsi nici coborârile pe schi cu torţe în cursul serii de sâmbătă. Pentru copiii care vor participa la concursuri sunt pregătite premii, precum plase cu dulciuri şi medalii. O noutate pentru evenimentul de anul acesta o reprezintă concursul de fotbal în clăpari.

Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă la ora 11.00, iar ultimul eveniment, premierea sportivilor participanţi la concursuri, este programat duminică după-amiază. Turiştii care doresc să participe la Serbările Zăpezii din Şureanu au o singură cale de acces, pe drumul naţional dinspre oraşul Sebeş. Până la Barajul Oaşa, se poate urca pe drumul naţional 67C (Transalpina), după care va trebui urmat drumul judeţean 704 până la Luncile Prigoanei, iar de acolo drumul judeţean 709K, până la baza domeniului schiabil. DN  67C (Transalpina) este

sureanu schi

închis circulaţiei, de la Barajul Oaşa spre Obârşia Lotrului. Distanţă faţă de Sebeş este de circa 82 km şi poate fi parcursă în aproxiamtiv 2 ore. Între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km) drumul este deszăpezit şi se află într-o stare foarte bună. Doar în cazuri excepţionale (blocaje în pantă) sunt necesare lanţurile pentru roţi.  

Condiţiile de schi de la Şureanu sunt optime, chiar dacă viscolul din ultimele zile a îngheţat unele porţiuni din suprafaţa pârtiilor. Urmează ninsori săptămâna viitoare şi este de aşteptat ca stratul de zăpadă să crească iar starea pârtiilor să revină la normal.

Pârtii şi strat de zăpadă: toate cele 9 pârtii vor fi funcţionale în acest weekend (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2). Cea mai bună zăpadă pentru schi este pe pârtia A_3, datorită dispunerii sale între versanţi, fiind astfel mai ferită de viscol. Alte pârtii acceptabile ca şi calitate a zăpezii sunt A_1 şi A_2. Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 10-15 cm grosime, însă trebuie menţionat faptul că zăpada a fost parţial afectată de viscol. Zona de off-piste este greu accesibilă datorită zăpezii îngheţate iar stratul măsoară, aici, aproximativ 30 cm.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Şureanu vor începe ninsori slabe în acest weekend şi vor continua săptămâna următoare, dar în cantităţi neînsemnate. Temperaturile se vor încadra între -4 şi 2 grade Celsius. Cerul va fi înnorat iar la altitudini mai mari de 1.700 va

sureanu schi

fi viscol. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condiţiile meteo. Instalaţii de cablu: teleschiul „Curmătura”, teleschiul „Şureanu” şi telescaunul „Auşel” vor funcţiona în regim normal, între orele 10.00 – 17.00.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa.

Sfatul Serviciului Turism:

- întrucât vor fi Serbările Zăpezii, va fi aglomeraţie atât pe drum, cât şi în parcare. Evitaţi să coborâţi de la pârtii în jurul dimineţii (când majoritatea maşinilor urcă la pârtii) şi să urcaţi spre pârtii în jurul după-mesei (când majoritatea maşinilor coboară de la pârtii), pentru că drumul este îngust şi se pot crea blocaje.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite