S-au reluat lucrările și pe lotul 2 al Transalpinei de Apuseni. Când va fi gata șoseaua de 35 de kilometri
0Lucrările la lotul 2 al proiectului de modernizare a Transalpina de Apuseni (DJ 107I) au fost reluate, după aproape un an de la întreruperea lucrărilor, decizie determinată de rezilierea contractului cu fostul operator economic.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a transmis că se lucrează pe mai multe tronsoane, la partea de terasamente, consolidări, poduri și podețe. Termenul de execuție este aprilie 2024.
Acest lot are o lungime de 36,5 km, pornind din Ponor, trecând prin Mogoș și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Licitația pentru finalizarea lucrărilor pe acest segment a fost câștigată de firma Elis Pavaje SRL, cei care au câștigat licitația și pentru lotul 1.
Consiliul Județean Alba a primit patru oferte pentru finalizarea lucrărilor la lotul 2 al Transalpinei de Apuseni, situația fiind explicabilă prin valoarea foarte mare a contractului, de peste 25 de milioane de euro.
Dintre cei patru ofertanți doar Elis Pavaje a făcut o ofertă ca firmă unică, restul de trei fiind asocieri între mai multe firme. Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

În ianuarie 2023 au fost reluate lucrările și pe lotul 1, între Aiud și Ponor, lung de 43 de kilometri, unde, deja, a fost turnat asfalt pe o lungime apreciabilă.
Lucrările în continuare, ce sunt derulate pe întreaga lungime a șoselei, vizează reabilitare părții carosabile prin execuție fundație din balast și piatră spartă și două straturi de mixturi asfaltice; construire/reabilitare poduri și podețe; montare parapete flexibile pe fundații izolate/adâncite.
Fondurile sunt asigurate, în cea mai mare parte, din fonduri europene. Transalpina de Apuseni traversează de la est la vest zona de sud a Munților Apuseni, trecând prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării. Drumul are o lungime de 80 km, fiind cea mai mare investiție într-un drum județean din România.