Video S-au deschis Băile Sărate Ocna Mureș, cea mai nouă stațiune balneară din România. A costat 8 milioane de euro VIDEO
0Băile Sărate Ocna Mureș și-au deschis porțile sâmbătă, 13 mai 2023, începând cu ora 11.00. Este cea mai nouă și cea mai modernă investiție publică în domeniul balnear din România, lucrările fiind în valoare de 8 milioane de euro.

Noul complex balnear a fost construit din fonduri publice, banii fiind alocați de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș. Începând de duminică, 14 mai, programul va fi zilnic între orele 09.00 - 22.00. Sâmbătă dimineața, oamenii au stat la coadă pentru a fi primii clienți ai stațiunii balneare.
Baza de tratament are o suprafață totală de 6.400 de metri pătrați și cuprinde facilități precum trei bazine interioare și trei exterioare cu apă sărată și dulce, zonă de fitness, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara, respectiv 400 în perioada de iarnă.

„Povestea a început în 2015, când Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș au hotărât parteneriatul pentru investiție. În 2018 au început lucrările și la sfârșitul anului trecut au fost finalizate. La Ocna Mureș, acest brand de tratament cu sare datează încă din secolul 19. În perioada interbelică, Ocna Mureș era a treia stațiune din țară ca număr de turiști, după Băile Herculane și Slănic-Moldova. În 1936 a primit statutul de stațiunea balneară. Orașul renaște prin această investiție modernă”, a declarat primarul orașului, Silviu Vințeler.
Complexul beneficiază de cabinete medicale şi de vestiare pentru medici şi asistente. Pentru cei care vor veni la tratament există şi cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol. Autoritățile locale intenționează să extindă investiția și să construiască, în 2024, și un aquaparc. O problemă este lipsa locurilor de cazare în zonă, dar reprezentanții administrației locale susțin că se va construi și un hotel.

Bolile pe care pacienții şi le vor putea trata la complexul balnear din Ocna Mureş sunt afecțiunile reumatismale degenerative, articulare şi inflamatorii, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni ginecologice, afecțiuni posttraumatice. Autoritățile speră ca deschiderea să revitalizeze orașul cu o populație de 12.480 de locuitori, lipsit de investiții importante.
Cât costă serviciile de agrement și tratament
Un bilet pentru o zi pentru un adult costă 60 de lei, de luni până vineri, respectiv 70 de lei pentru zilele de sâmbătă și duminică. Copiii cu vârsta între 7 și 14 ani vor plăti 35 de lei/zi, iar cei mai mici de 7 ani vor avea intrarea gratuită.
Există și tarife pentru un interval de 1-4 ore, respectiv 45 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii. Depășirea celor 4 ore se va taxa suplimentar, astfel: primele 20 de minute – 3 lei, peste 20 de minute, câte 10 lei la fiecare 30 de minute. Tarifele abonamentelor vor fi de 50 de lei/zi pentru adulți, respectiv 25 de lei/zi la copii, perioada minimă de abonament fiind de 7 zile.

Abonamentele de până la 20 de zile vor fi valabile maximum 45 de zile de la data emiterii, iar cele de peste 20 de zile vor avea o valabilitate de 90 de zile. Tarifele pentru serviciile medicale sunt cuprinse între 5 lei și 200 de lei. Cel mai ieftin va costa luarea tensiunii arteriale, iar cele mai scumpe sunt consultul inițial medical primar și ecografiile.
Un EKG va fi taxat cu 10 lei, iar un referat medical va costa 100 de lei. Ședințele de kinetoterapie vor costa 50 de lei și vor avea o durată de 20-30 de minute. De asemenea, serviciul de ”kinesio taping” va fi taxat cu 30 de lei. Societatea va avea un contract și cu Casa de Pensii și probabil și cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce va permite și derularea de proceduri gratuite de tratament.

Băile Sărate din Ocna Mureș s-au deschis la sfârșitul secolului XIX. În 1936, la Ocna Mureş s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de comunişti. În staţiune funcţionau, în 1941 două hoteluri de categoria I şi trei hanuri de categoria a II-a. Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afceţiunile reumatice.

Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni. Vechile băi s-au închis la sfârșitul anilor '90, iar clădirea veche de peste 70 de ani a fost demolată în 2010.