Primul pas pentru revitalizarea băilor sărate de la Ocna Mureş: CJ Alba susţine financiar demararea investiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhiva cu fostele bai sarate din Ocna Mures
Imagine de arhiva cu fostele bai sarate din Ocna Mures

Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Ocna Mureş, prin Consiliul local, au încheiat un acord de asociere în scopul demarării proiectului privind amenajarea unei baze de tratament şi agrement în oraşul Ocna Mureş. Valoarea estimată a acordului dintre cele două instituţii este de 150.000 lei, reprezentând cheltuielile necesare realizării studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic.

Consiliul Judeţean Alba va suporta din bugetul propriu al judeţului Alba contravaloarea a jumătate din cheltuielile aferente realizării Studiului de fezabilitate la obiectivul de interes comun şi va oferi sprijin, la cererea oraşului Ocna Mureş, în realizarea obiectivului, în toate etapele de execuţie. 

De asemenea, administraţia locală din Ocna Mureş va aloca din bugetul propriu al oraşului contravaloarea a jumătate din cheltuielile aferente realizării studiului de fezabilitate şi va suporta, de asemenea, din buget sau din finanţări obţinute din fonduri externe nerambursabile, contravaloarea cheltuielilor totale necesare realizării proiectului tehnic.

Potrivit acordului, Primăria Ocna Mureş va asigura managementul obiectivului inclusiv în etapa achiziţiei serviciilor, va organiza licitaţiile şi va contracta serviciile urmărind încadrarea în graficele de timp stabilite, modul de prestare a serviciilor şi respectarea clauzelor contractuale privind aspectele de natură tehnică, economică şi juridică. 

Viitorului proiect de dezvoltare turistică a oraşului Ocna Mureş cuprinde mai multe atracţii deosebite: caiac-canoe pe Mureş, terenuri de volei pe nisip, complex sportiv cu arenă, piscină, tenis, patinoar ce poate fi folosit ca spaţiu de cantonament pentru sportivii din ţară, iar lacurile de sare din interiorul zonei locuite să fie transformate în loc de agrement cu piste de alergare, hidrobiciclete şi Dealul Banţa – un loc perfect pentru un parc de aventură. 

Baza de tratament, închisă şi demolată după 100 de ani de istorie

Baza de tratament de la Ocna Mureş a fost inaugurată la sfârşitul secolului 19. Încă din 1936, la Ocna Mureş  s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de comunişti. Dintr-un  document deţinut de Arhivele Naţionale Alba aflăm că, în 1941, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie. În oferta Administraţiei Băilor Salina Ocna-Mureşului se spunea că  „stau la dispoziţia onoratului public băi sărate de putină şi aburi, un ştrand bine amenajat, un hotel aşezat în mijlocul unui parc plantat cu brazi. Camere în afară de hotelul băilor se găsesc în clădiri particulare situate în apropierea Băilor“.

Baia liberă avea 30 de cabine, adâncimea maximă de 3 metri, şi era recomandată celor care sufereau de reumatism. În apropiere se afla şi arena Băilor care avea 1.000 de locuri pentru spectatori, pe care se juca volei şi tenis. Pentru fotbal, atletism, handbal,era arena Solvay, ce avea o suprafaţă de 2 hectare şi 5.000 de locuri pentru spectatori. Baile Ocna Mures au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice.  Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an,  între  7.500-8.000 de oameni din intreaga ţară. Pe harta turistică a ţării era cotată pe locul doi, după Slănic-Moldova.

Vechea plajă animată de mii de turişti veniţi pentru distracţie sau pentru terapie cu sare şi minerale, s-a transformatm, între timp, într-un loc dezolant. Din bazin a mai rămas doar o groapă din beton. Cladirea bailor de la Ocna Mures a fost vandută în 2002 unui investitor local, contra sumei de 800 de milioane lei vechi. În 2011 a fost demolată.

FOTO DOCUMENT Din vremurile în care oraşul Ocna Mureş conta pe harta balneară a României. Băile Sărate atrăgeau anual mii de turişti

 

Staţiune de tratament balnear modernă la Ocna Mureş. Proiectul costă peste 7,5 milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite