Primarul unei comune turistice din Apuseni a învins ANI în instanţă. Cum a infirmat starea de incompatibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Marin Vîrciu. Foto Adevărul
Primarul Marin Vîrciu. Foto Adevărul

Primarul comunei Gârda de Sus, judeţul Alba, a fost găsit în incompatibilitate în 2018 pentru că a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant, respectiv titular al unei întreprinderi individuale. Marin Vîrciu a câştigat procesul cu ANI.

Raportul privind constatarea stării de incompatibilitate a fost anulat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Marin Vîrciu conduce comuna din Apuseni, devenită în ultimii ani destinaţie turistică, din anul 1966. 

„În perioada 19 iunie 2012 – 13 martie 2013 a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Vîrciu Marin Gîrda Persoană FizicăAutorizată. De asemenea, în perioada27 mai 2013 – 24 aprilie 2015 a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul Vîrciu Marin Întreprindere Individuală”, se precizează în comunicarea ANI din 2018.

Primarul a contestat raportul în instanţă şi a avut câştig de cauză atât la Curtea de Apel, cât şi, recent, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La instanţa supremă decizia s-a luat cu „opinie majoritară”, ceea ce înseamnă că doi judecători au fost pentru anularea raportului ANI, iar unul a susţinut legalitatea acestuia.

„Respinge recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 576 din 15 februarie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 noiembrie 2021. Opinie separată: Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 576 din 15 februarie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând, respinge acţiunea ca neîntemeiată”, se precizează în minuta bhotărârii definitive de la ÎCCJ.

În motivarea deciziei de la instanţa de fond s-a precizat că primarul a deţinut întreprinderea individuală menţionată de ANI până în anul 2013, dar nu a realizat niciun fel de activitate comercială. ”În calitate de PFA, reclamantul (Marian Vîrciu – n.r.) nu a desfăşurat nicio activitate de comerciant şi nu a obţinut nici un fel de venituri. Acest PFA a fost desfiinţat şi radiat din iniţiativa reclamantului la 12.03.2013. Nu a prestat efectiv niciodată activitatea pentru care a fost autorizată. Reclamantul nu a exploatat vreo întreprindere, nu a exercitat activităţi organizate care să fi constat în producerea, administrarea sau înstrăinarea de bunuri sau prestarea de servicii”, a susţinut Curtea de Apel Bucureşti, magistratul completând că pentru existenţa calităţii de comerciant, în cazul persoanelor fizice trebuie să se presteze efectiv şi în mod obişnuit fapte de comerţ.

„Înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului a unei persoane fizice nu este prin ea însăşi de natură a determina crearea stării de incompatibilitate. În mod greşit a reţinut pârâta (ANI – n.r.) existenţa stării de incompatibilitate a reclamantului în ceea ce priveşte calitatea sa de titular în cadrul întreprinderii individuale deoarece nu a desfăşurat niciun fel de activitate de comerţ nici în cadrul acestei întreprinderi individuale, renunţând la această întreprindere individuală şi solicitând radierea ei”, se mai susţine în hotărârea menţinută de către instanţa supremă.

Vă mai recomandăm:

 

Cum au îmbogăţit investiţiile străine două oraşe din Transilvania. Bugete uriaşe în 2022 la Sebeş şi Blaj

 

Fura cărţi din bibliotecă pentru că părinţii nu mai aveau bani să îl ţină la şcoală. Poveste emoţionantă din 1933

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite