Veteran de război, decedat la 100 de ani. Povestea lui Vasile Muntean, prizonier timp de 4 ani în Donbas

0
0
Veteranul de război a decedat la vârsta de 100 de ani Foto: Cercul Militar Alba Iulia
Veteranul de război a decedat la vârsta de 100 de ani Foto: Cercul Militar Alba Iulia

Un veteran de război din Alba, care a fost prizonier în Donbas în al Doilea Război Mondial, a decedat la scurt timp după ce împlinise vârsta de 100 de ani, a anunţat, joi, Cercul Militar Alba Iulia.

”Veteranul de război Vasile Muntean din Ohaba, care în decembrie a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, a plecat spre Oastea Cerească, la întâlnirea cu Tatăl Ceresc şi camarazii săi de arme”, a transmis joi Cercul Militar Alba Iulia.

Căpitanul (rtg) Vasile Muntean s-a născut la data de 12 decembrie 1921, într-o familie de ţărani autentici, din satul Ohaba, judeţul Alba. 

A fost încorporat în 1943 la Regimentul 82 Infanterie Târnăveni, alături de mulţi consăteni. Pe frontul din Rusia, dar şi în lagăre, au murit din satul lor 42 de soldaţi, iar pe frontul din Apus, alţi 31, în total satul Ohaba având 73 de eroi căzuţi în cel de al Doilea Război Mondial. 

În primăvara lui 1944 sunt trimişi pe front în Moldova, iar bombardamentele americane de la Braşov i-au prins pe drum. Liniile de cale ferată făcute praf, vagoanele şi locomotivele distruse şi un număr mare de oameni morţi, a fost imaginea de groază pentru militarii români aflaţi pe front.

A fost instruit ca încărcător la arma mitralieră ZB, cu banda de 100 de cartuşe, deservită de cinci soldaţi. În aprilie 1944, regimentul se aşează la Ţubucani, un sat din judeţul Neamţ, în apropierea unei ferme de armăsari, folosiţi special pentru front. În 23 august 1944 aude de armistiţiu, însă pe 25 august sunt înconjuraţi de ruşi şi duşi la Bălţi, peste Prut, iar de acolo în lagăr.

După trei săptămâni, soldaţii prizonieri sunt puşi într-un vagon şi duşi la Krasna Luci, în Donbas. Jumătate dintre prizonieri erau români, iar ceilalţi nemţi. În prima iarnă au murit foarte mulţi soldaţi. Unde a fost dus el erau aproximativ 2.000 de prizonieri, alături de care lucrau la refacerea unei uzine electrice, dar şi în mina de cărbune. Condiţiile de trai erau precare, fiind siliţi să doarmă într-un dormitor cu 200 de prizonieri. 

În prima iarnă, 1944-1945, nu aveau foc în dormitor, iar prizonierii mureau de frig. În 28 septembrie 1948 a fost eliberat din prizonierat şi s-a întors acasă la Ohaba, unde s-a căsătorit.

Vă mai recomandăm:

 

Afacere uriaşă cu o firmă americană celebră, ratată de fabrica de armament din Cugir. Fost director: „Mi s-a atras atenţia că sunt singur”

 

Cazul unei femei atacate de un amstaff, clasat de procurori. Motive: nu a fost muşcată de faţă şi nici nu a făcut avort

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite