Patron italian judecat penal pentru că a determinat sinuciderea unei angajate din Alba: „La locul de muncă al victimei s-a instaurat un regim de adevărată teroare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Truţă şi-a pus capăt zilelor după o lungă serie de presiuni, ameninţări şi tratamente inumane la locului de muncă
Mihaela Truţă şi-a pus capăt zilelor după o lungă serie de presiuni, ameninţări şi tratamente inumane la locului de muncă

Administratorul italian al unei societăţi din Alba este judecat pentru comiterea infracţiunii de înlesnire sau determinare a sinuciderii. Inculpatul se numeşte Brigida Guarise, iar dosarul se referă la sinuciderea unei angajate de la Filatura de Bumbac Abrud, în septembrie 2009, ca urmare a stresului şi terorii de la locul de muncă. Soţul femeii decedate a obţinut o primă victorie în lupta pe care o duce de aproape patru ani cu patronii italieni.

Mihaela Truţă avea 46 de ani în septembrie 2009, când a decis să îşi pună capăt zilelor după luni de zile în care i-a spus soţului că nu mai rezistă stresului şi condiţiilor inumane de la locul de muncă. Femeia era angajată la serviciul de resurse umane al fabricii, dar era obligată să lucreze şi pe secţie. O zi normală de lucru era de la şapte dimineaţa şi până seara sau chiar mai mult

Toate acestea se întâmplau la presiunea persoanei care conducea societatea: Brigida Guarise, acţionar al societăţii şi preşedinte al firmei italiene ”Creazioni Brigitte” SPA, care a preluat fabrica de la Abrud. Mihaela Truţa a fost găsită spânzurată de soţul acesteia, în 18 septembrie 2009. Cu o zi mai devreme şi-a depus demisia, dar i-a fost refuzată de patronii italieni. Decizia de a se sinucide le-a determinat pe angajatele societăţii să oprească lucrul a doua zi şi să protesteze împotriva patronilor. A urmat un scandal naţional, cu efecte până la nivelul Ambasadei Italiei în România. La un control, ulterior, efectuate de ITM Alba s-au descoperit mai multe nereguli printre care şi faptul că Brigida Guarise nu avea contract de muncă legal încheiat cu societatea. Filatura de Bumbac a fost amendată cu 9.000 de lei.

Proces civil şi plângere penală

Soţul Mihaelei, Vasile Truţa (foto dreapta), a susţinut după tragedia pe care a suferit-o că va da societatea în judecată. S-a

vasile truta

 ţinut de cuvânt şi a deschis un proces civil, iar în penal a depus plângere la Parchet împotriva patronilor societăţii: Brigida Guarise, Bruno Mioto şi Luca Mioto. În procesul civil a solicitat plata unor daune morale în valoare de 300.000 de euro, plata cheltuielilor de înmormântare şi a unor despăgubiri civile. Procesul a fost suspendat după ce societatea Filatura de Bumbac SA a intrat în procedură de insolvenţă, iar soţul femeii decedate şi fiul acesteia au devenit creditori ai firmei. În penal, după patru ani şi decizii de neîncepere a urmăririi penale pronunţate de trei unităţi de Parchet, Vasile Truţă a obţinut la Tribunalul Alba inculparea Brigidei Guarise pentru săvârşirea infracţiunii de înlesnire sau determinare a sinuciderii. Fapta este pedepsită de Codul Penal cu închisoarea de la doi ani la şapte ani. 

Procurorii au considerat că lipseşte latura obiectivă a infracţiunii şi de aceea au dispus scoaterea de sub urmărire penală. Au susţinut că femeia s-a sinucis din motive personale, lucru care ar fi rezultat din biletul de adio lăsat familiei. Vasile Truţă a contestat soluţia Parchetului la Tribunalul Alba, iar judecătorul a decis că la dosar există suficiente probe care să susţină tratamentul inuman la care era supusă Mihaela Truţă la serviciu. 

”Regim de teroare”

”La locul de muncă al victimei s-a instaurat după venirea învinuitei Guarise Brigida un regim de adevărată teroare. Era o fire nervoasă, se lua de toată lumea şi avea momente în care urla efectiv la o persoană. Impunea un timp de lucru şi stabilea durata timpului după bunul plac. Tot mai multe angajate au ajuns să fie diagnosticate cu stări depressive şi atacuri de panică sau să îşi dea demisia. Până la venirea Brigidei Guarise, victima era o persoană optimistă, devotată firmei. Starea de spirit s-a schimbat. Era ţinută pe secţie până la ora 15 - 16 şi abia după aceea era lăsată să lucreze la serviciul personal”, se susţine în motivarea soluţiei judecătorului, bazată pe declaraţiile unor martori în faza de urmărire penală. În document se mai afirmă că femeia din Italia avea o fire dificilă, iar conduita acesteia faţă de angajate era de natură a le crea un mediu stresant, inaceptabil la locul de muncă. În raport cu Mihaela Truţă se susţine suprasolicitarea psihică şi fizică la care era supusă la serviciu.

”Comportamentul învinuitei asupra victimei este inuman şi degradant din punct de vedere moral. Îi cerea socoteală pentru orice o deranja în firmă. O acuza că în raporturile angajaţi -  conducere era de partea angajaţilor şi că din vina ei nu mergea producţia. Culmea absurdului – când şefa certa un angajat o certa şi pe Truţă Mihaela”, se mai precizează în motivarea judecătorului. Datorită stării de epuizare fizică şi psihică, victima a fost diagnosticată cu nevroză depresivă, iar medicul i-a recomandat mai multe luni de repaus. ”Din probele administrate în faza de urmărire penală rezultă fără niciun dubiu că victima Truţă Mihaela a fost supusă la locul de muncă presiunilor, ameninţărilor, stresului şi tratamentelor inacceptabile”, susţine magistratul de la Tribunalul Alba.

În seria de declaraţii şi plângeri depuse la dosar de Vasile Truţă, există una în care justifică în mod tulburător demersurile sale: ”Tot ceea ce fac este în memoria soţiei mele, pe care am iubit-o cu adevărat pe tot parcursul vieţii şi pe care o mai iubesc încă, chiar dacă a trecut pe celălalt tărâm al vieţii. Sper să o ajut prin ceea ce fac, să-i rămână onoarea şi demnitatea pe care le-a avut şi să rămână în memoria celor vii aşa cum au ştiut-o în permanenţă”.

Acuzaţii respinse

Brigida Guarise şi celelalte persoane din conducerea societăţii au respins acuzaţiile din plângerile depuse de Vasile Truţă şi au susţinut că femeia nu şi-a luat viaţa din motive imputabile lor. Au precizat că era stresată şi supărată pentru că a greşit la întocmirea unui contract colectiv de muncă, lucru care a atras procese din partea angajaţilor nemulţumiţi că nu mai primeau bonuri de masă. De asemenea, au susţinut în faţa procurorilor că nu i-au respins cererea de demisie ci doar i-au cerut în ziua respectivă să rămână la firmă pentru a explica unei alte persoane ce trebuie să facă în domeniul resurselor umane. Procesul va începe în iunie 2013. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite