Paşte creştinesc la mănăstirile din Alba: “colţuri de rai” pentru linişte şi îmbogăţire spirituală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Râmeţ este amplasată într-un cadrul natural deosebit
Mănăstirea Râmeţ este amplasată într-un cadrul natural deosebit

Credincioşii din Alba care vor să participe la slujbele ocazionate de Sfintele Paşti la mănăstire au la dispoziţie câteva lăcaşuri de cult foarte cunoscute în lumea ortodoxiei. Sunt mănăstiri vechi de sute de ani, care au contribuit la îmbogăţirea spirituală a oamenilor.

Printre acestea, o destinaţie obişnuită de Paşte este Mănăstirea Râmeţ, una dintre cele mai vechi aşezări monahale din Transilvania fiind ctitoria călugărilor Ghenadie şi Romulus, în anul 1214. Mânăstirea este cea mai vizitată aşezare monahală din judeţul Alba. Anual îi trec pragul mii de credincioşi, iar dintre aceştia câteva sute participă la slujba de Paşti. Mănăstirea Râmeţ este amplasată pe Valea Geoagiului, la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Teiuş.

Accesul este foarte uşor, drumul fiind recent modernizat integral. Cei care vor să stea mai multe zile pot să se cazeze gratuit la mănăstire. Mănăstirea este de maici şi oferă şi de mâncare credincioşilor. Pe lângă relaxarea spirituală, zona este şi foarte atractivă din punct de vedere turistic. Mănăstirea Râmeţ este amplasată în vale şi este înconjurată de masive stâncoase, specifice Munţilor Trascău. De altfel, în apropierea lăcaşului de cult s-a dezvoltat un veritabil sat

dumbrava

de vacanţă. 

O altă mănăstire foarte cunoscută este cea de la Dumbrava, situată în comuna Unirea, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj. Aici se află în construcţie o nouă biserică, care va avea alura unei catedrale. Mănăstirea a fost construită începând cu anul 1996, fiind cunoscută ca lăcaşul de cult unde se împărtăşeau fotbaliştii echipei naţionale de fotbal a României în perioada în care erau antrenaţi de Anghel Iordănescu. Mănăstirea este de călugări şi oferă ca şi cea de la Râmeţ spaţii de cazare pentru credincioşi.

În Apuseni, pe Valea Arieşului, cel mai cunoscut aşezământ monahal orthodox este Mănăstirea de la Muşca, comuna Lupşa. Este amplasată lângă drumul naţional 75, la 10 km de oraşul

musca

Cîmpeni. A fost întemeiată în anul 1429, fiind cea mai veche din această zonă a ţării. Biserica veche a mănăstirii a fost restaurată, iar în ultimii ani a fost construită şi o biserică nouă, încăpătoare pentru credincioşii care vin aici să se închine. Cei care ajung aici spun că este un “colţ de rai”.

Liniştea şi frumuseţea împrejurimilor asigură un sejur spiritual deosebit. Chiar daca nu deţine spaţii de cazare, în apropiere sunt pensiuni pentru cei care vor să petreacă mai multe zile în această zonă a Văii Arieşului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite