FOTO Linişte şi relaxare: Paştele la mănăstirile din judeţul Tulcea
0Dacă vrei să te linişteşti şi să scapi de aglomeraţia urbană din această perioadă, eşti invitat, măcar pentru o zi, în oaza de linişte din jurul oricărei mănăstiri din judeţul Tulcea. Saon, Cocoş şi Celic sunt situate în inima naturii, în colţuri de judeţ care, în această perioadă a anului, îţi vor lua ochii cu explozia de culori.
Slujbele dinaintea Paştelui sunt ceva total inedit la cele trei mănăstiri din judeţul Tulcea: sunt locurile în care fiecare creştin a venit să se reculeagă şi să trăiască măcar câteva ore de calm înaintea sărbătorii Învierii Domnului.
În plus, Celic Dere, Cocoşu şi Saon sunt situate în inima naturii, ultima dintre cele trei fiind foarte aproape de baltă.
Preoţii te vor plimba cu poveştile lor în trecutul celor trei mănăstiri, pe „dealul cocoşului“, acolo unde, spune legenda, un cocoş s-ar fi arătat în vis călugărilor care înnoptau în zonă şi le-ar fi spus că exact în locul acela trebuie să ridice un lăcaş de cult.
La Cocoşu vei găsi multe camere în chiliile mănăstirii. Aproximativ o sută de persoane au putea fi cazare în mănăstirea din pădurea de tei.
La Saon şi Celic sunt mai puţine locuri de cazare (câteva zeci). La Saon, spre exemplul, ai putea avea o surpriză extrem de plăcută: măicuţele primesc grupurile de turişti cu mese ecologice, gătite pe loc din ceea ce au în gospodărie. Cunoscute pentru hărnicia lor, măcuiţele de la Saon au şi unelte de pescuit pentru balta din imediata apropiere. Sumele sunt foarte mici, întrucât nu vei achita decât produsele, nu şi munca măicuţelor.
Şi dacă ai ajuns în zonă nu se poate să nu vizitezi şi mănăstirea Celic, acolo unde vei putea vedea două icoane cu poveşti extrem de interesante. Este vorba despre Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, care a scăpat aproape intactă din două incendii şi Icoana Mântuitorului „care se curăţă singură“ (icoană înnegrită care a început să se cureţe şi în care ochii Mântuitorului au început să se deschidă).