Panică în Apuseni după descoperirea pestei porcine. Oamenii au cumpărat toate buteliile şi au golit magazinele de frigidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porc taiere

În zona Munţilor Apuseni din Alba s-a instalat panica după ce a fost confirmat virusul pestei porcine în gospodăria unui localnic din comuna Vidra.

Pentru locuitorii din această zonă, creşterea porcilor este una dintre ocupaţiile principale. Animalele sunt crescute atât pentru consumul propriu în gospodărie, cât şi pentru a fi vândute.

Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată, joi, la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra. Aceştia au fost sacrificaţi de către proprietari, cadavrele au fost ecarisate, carcasele de carne distruse, autorităţile sanitare veterinare acţionând pentru limitarea răspândirii bolii.

Anunţul privind prezenţa bolii a creat panică printre locuitorii zonei. Începând de vineri, aceştia au început să îşi taie porcii din gospodării de frica virusului. În oraşul Câmpeni şi în comunele de pe Valea Arieşului nu se mai găseau sâmbătă butelii de vânzare, toate fiind cumpărate de moţii care doreau să îşi pârjolească porcii. De asemenea, în două zile s-au cumpărat aproape toate frigiderele şi lăzile frigorifice din magazine.

”Povesteam joi cu nişte oameni din Câmpeni. Panica era aşa de mare că nu se mai găseau butelii la magazine, pârjoleau porcii şi noaptea, la farurile maşinilor. Necazul lor era provocat de faptul că li se ia la propriu dreptul la supravieţuire. Povesteau că în gospodărie, au cate 5-6 porci. 2-3 ii taie pentru nevoile familiei, restul ii vând şi cu banii obţinuţi cumpără purcei mici şi cerealele necesare creşterii lor. Şi tot aşa,an de an, reuşesc să supravieţuiească fără să apeleze la mila autorităţilor. Era un cerc al supravieţuirii, întrerupt brutal de autorităţile române. Aceleaşi autorităţi, de la preşedinte şi CSAT, la prim ministru şi miniştrii, sau parlamentarii care au iertat mistreţii dar nu i-au iertat pe ei, oamenii simpli şi muncitori!”, a spus proprietarul unei societăţi care prelucrează carnea de porc.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba a luat, încă de miercuri, primele măsuri, după ce au existat suspiciuni cu privire la prezenţa virusului PPA, la doi porci, care prezentau semne clinice de boală, iar o echipă formată din mai mulţi medici veterinari, majoritatea din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală s-a deplasat la faţa locului pentru a începe ancheta epidemiologică.

Porcii fuseseră sacrificaţi de către proprietari, s-a realizat ecarisarea cadavrelor, iar testele de identificare a genomului virusului PPA au confirmat prezenţa acestuia, analizele fiind efectuate în cadrul Laboratorului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor Alba, respectiv la Laboratorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti.

Potrivit DSVSA Alba, înainte de a fi confirmată existenţa virusului s-a acţionat prin efectuarea dezinfecţiei exploataţiei afectate, a spaţiilor de adăpost, aleilor şi perimetrelor din împrejurimi, a ustensilelor şi materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, iar hrana pentru respectivele animale a fost neutralizată, în vreme ce carcasele cu carne au fost distruse.

În gospodăria respectivă se aflau doar cei doi porci, care prezentau semne clinice de boală. De la primele suspiciuni exploataţia este ţinută sub observaţie sanitară veterinară, s-a interzis introducerea altor porci, s-a restricţionat accesul persoanelor străine, pentru a reduce riscul propagării virusului. De asemenea, la ieşirile din localitate au fost instalate filtre de dezinfecţie, iar pe o rază de 13 kilometri, în jurul focarului, s-a dispus intensificarea vânătorii porcilor mistreţi. Porcii din respectiva gospodărie nu erau crotaliaţi. Exploataţiile din împrejurimi vor fi atent supravegheate din punct de vedere sanitar veterinar.

Citiţi şi:

 

Interlopul „Stripăru“, unul dintre locotenenţii lui Ioan Clămparu, a fost prins în Franţa. Cum s-a lovit la cap în duba poliţiei

 

Ciobani dintr-o familie celebră în afacerile cu oierit, arestaţi pentru trafic de minori. Criticile unui judecător la adresa autorităţilor

 

Cum tratează Ministerul Educaţiei prima şcoală „smart“ din mediul rural. „Aţi venit la minister să luaţi lumină şi aţi găsit curentul tăiat“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite