Cum tratează Ministerul Educaţiei prima şcoală „smart“ din mediul rural. „Aţi venit la minister să luaţi lumină şi aţi găsit curentul tăiat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Ciugud, comuna în care a fost inaugurată în acest an prima şcoală SMART din mediul rural din ţară, se arată dezamăgit după o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) privind introducerea noilor tehnologii în sistemul educaţional.

Primarul Gheorghe Damian susţine, într-o postare pe Facebook, că, în urma discuţiilor purtate cu cei care decid viitorul învăţământului românesc concluzia este una tristă, spusă chiar de unul dintre consilieri: „Aţi venit la minister să luaţi lumină şi aţi găsit curentul tăiat…”.

   

Postarea primarului din Ciugud:

Cred că vă amintiţi cu toţii despre proiectul nostru privind înfiinţarea primei şcoli SMART din mediul rural din România. Şcoala funcţionează, dotarea continuă să vină, profesorii noştri sunt minunaţi şi încearcă să afle cât mai mult despre tehnologie, iar despre copii nu cred că mi-ar ajunge cuvintele să explic cât de entuziaşti şi mândri sunt că învaţă într-o „smart school”.

Ei bine, noi, ardeleni organizaţi, am decis să mergem mai departe cu ideea noastră şi să intrăm în contact cu Ministerul Educaţiei pentru a afla ce viziune are ministerul privind introducerea noilor tehnologii în sistemul educaţional, ce sugestii ne pot face, cum ne pot ajuta să instruim cadrele didactice, cum putem intra în contact cu alte şcoli să învăţăm unii de la alţii. Avem o listă întreagă de lucruri pentru care dorim să fim „luminaţi” de specialiştii din ministerul care decide viitorul educaţiei româneşti.

După ce am trecut, rând pe rând, dintr-un birou în altul, după ce le-am povestit de mai multe ori celor cu care ne-am întâlnit despre şcoala din Ciugud, am ajuns la concluzia tristă pe care ne-a spus-o unul dintre consilierii din minister: „Aţi venit la minister să luaţi lumină şi aţi găsit curentul tăiat…” şi „din păcate trebui să înţelegeţi că sunteţi pionieri şi sunteţi cu mulţi paşi înaintea sistemului”.

Imagine indisponibilă

De fapt acesta a fost şi omul care ne-a dat singurele informaţii relevante despre digitalizarea învăţământului românesc. Şi, cum a spus şi el, suntem prea departe pentru un sistem şi un minister blocat parcă într-o bulă a timpului (şi o spunem cu supărare, nu cu mândrie).

Întorşi acasă, ne gândim cu tristeţe că noi vrem un învăţământ smart pentru copiii noştri, însă deciziile le iau la Bucureşti oameni pentru care educaţia înseamnă să scrii pe tablă cu „CRETA Pionier” sau să chinui dascălul şi copilul cu o programă şcolară învechită, cu manuale reeditate fără a fi actualizate şi cu o parte importantă din materie nefolositoare. În mintea acestor oameni, tehnologia este incompatibilă cu educaţia, creta trebuie să rămână instrument de scris şi în 2050, iar copilul să treacă printr-un sistem incapabil să îl pregătească pentru ceea ce este cel mai important: pentru viaţă şi pentru a deveni un membru corect, cinstit, onest şi bine pregătit al comunităţii.

În concluzie noi ne încăpăţinăm să fim PIONIERI… nu să folosim creta cu acest nume ci să deschidem drumuri prin care să arătăm că viitorul pentru educaţia din România înseamnă să facem şcoli moderne pentru copiii noştri, să le oferim condiţii pentru studiu, să aducem tehnologia aproape de ei şi să îi pregătim ca, peste ani, să poată fi în stare să preia frâiele comunităţilor noastre.

Aşa că aşteptăm cu real interes numirea noului ministru al Educaţiei pentru că îl invităm deja la Ciugud, să vadă şcoala noastră. Nu vrem să ne lăudăm, ci să arătăm că în ţara asta sunt oameni care cred în şcoală, că sunt dascăli dedicaţi meseriei lor şi există soluţii pentru adevărata reformă a educaţiei…Vrem ca mâine să putem spune că la Şcoala Gimnazială Ciugud este doar NORMALITATEA care trebuie să existe în orice colţ al României”. 

Şcoala din Ciugud pare desprinsă dintr-un film ştiinţifico-fantastic. Clădirea are tot felul de senzori care reglează automat temperatura în clase dar şi intensitatea luminii. Clasicul clopoţel care îi cheamă pe elevi la ore a fost înlocuit cu un sistem audio modern - pe care profesorii îl pot folosi pentru a le transmite mesaje copiilor. În plus, în clase există table interactive şi un sistem de proiecţie ultramodern. Şcoala este dotată şi cu un sistem de camere video iar orele vor transmise în direct pe internet pentru ca elevii care nu pot ajunge la cursuri din motive medicale să poată asista la ele. În unitatea de învăţământ din Ciugud până şi grupurile sanitare sunt dotate cu tehnologie inteligentă. În scurt timp, cei 130 de elevi ai şcolii vor primi tablete în loc de manuale, astfel încât nu vor mai fi nevoiţi să care după ei ghiozdanele grele cu cărţi.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Klaus Iohannis la Alba Iulia: a decorat Drapelul de luptă al Colegiului Militar Naţional şi a făcut o baie de mulţime

 

Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă. Şoferii prinşi „în ofsaid“ riscă o amendă de aproape 3.000 de lei

 

Cum acţionau patru hoţi în supermarket-uri din Alba Iulia. Metodele ingenioase prin care furau bunuri şi alimente fără să fie depistaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite