Ordinul Arhitecţilor solicită Guvernului continuarea procesului de înscriere a Roşiei Montane în UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechea carieră minieră de la Roşia Montană
Vechea carieră minieră de la Roşia Montană

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) solicită Guvernului României continuarea demersurilor pentru înscrierea Roşiei Montane pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Situl Minier Istoric de la Roşia Montană urmează să intre în dezbaterile Comitetului Patrimoniului Mondial în luna iulie 2021, ca urmare a reluării procedurii de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO la începutul anului 2020. 

În ultimele zile, în spaţiul public au apărut semnale îngrijorătoare care confirmă faptul că această revenire în faţa Comitetului este din nou în pericol.

”Ordinul Arhitecţilor din România, care a propus Ministrului Culturii încă din anul 2007 înscrierea sitului în Lista Patrimoniului Mondial şi susţine progresul responsabil şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural excepţional de la Roşia Montană, solicită Guvernului să nu repete greşelile Statului Român din 2018 când procedura de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol a fost oprită în mod nedemn şi nejustificat”, se precizează într-un comunicat al OAR.

Reprezentanţii arhitecţilor afirmă că Roşia Montană şi România au pierdut deja timp preţios prin amânările cauzate de acţiunile iresponsabile ale Guvernului, care în 2018 a solicitat Comitetului întrunit la Manama, în Bahrain, să returneze nominalizarea României. 

”Am primit cu speranţă, în ianuarie 2020, vestea reluării procedurilor. Constatăm însă cu îngrijorare că actualul Guvern este pe punctul de a repeta greşelile anterioare. Spre deosebire însă de momentul 2018, este posibil ca România să nu mai primească din partea Comitetului o soluţie de „revenire”, ci una de retragere. Este cu atât mai grav cu cât în spaţiul public este vehiculat chiar termenul de „retragere”, care în termenii Convenţiei echivalează cu renunţarea la nominalizare. 

Roşia Montană

rosia montana apuseni alba

O nouă nominalizare a Roşiei Montane pentru includerea în Patrimoniul Mondial, dacă aceasta va mai ajunge vreodată în atenţia Comitetului, va trebui să fie supusă unei noi evaluări. În condiţiile tergiversărilor cauzate deja de Guvern în 2018 şi în contextul în care se ia în discuţie o nouă retragere/amânare, la care se adaugă lipsa de intervenţie şi acţiuni de conservare a sitului, Ordinul Arhitecţilor din România atrage atenţia că Situl Roşia Montană este în pericol să îşi piardă tocmai caracteristicile care au determinat ICOMOS să formuleze o recomandare de înscriere. Subliniem, aşadar, că pericolul nu este doar acela de a pierde ani, ci de a rata complet şansa la o astfel de recunoaştere şi la beneficiile care decurg din ea. Solicităm Guvernului să cântărească cu mare atenţie şi responsabilitate acest pericol”, se mai susţine în comunicat.

Celelate precizări ale Ordinului Arhitecţilor din România:

”Din punctul de vedere al Ordinului, argumentul potrivit căruia înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roşiei Montane va conduce la periclitarea câştigării de către România în dosarul de arbitraj internaţional nr. ARB/15/31 aflat pe rolul ICSID din Washington, argument invocat de ţara noastră şi în 2018 pentru a solicita Comitetului Patrimoniului Mondial amânarea analizei dosarului, nu este unul întemeiat. 

rosia montana

Recunoaşterea internaţională a valorii culturale deosebite a sitului, propusă de ICOMOS, organismul ştiinţific de specialitate consultat de către UNESCO în vederea înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, demontează acuzaţiile companiei miniere, formulate inclusiv în cadrul procesului ICSID, acuzaţii potrivit cărora regimul de protecţie de monument istoric, potrivit legislaţiei naţionale, a fost menţinut de România pentru a bloca proiectul minier.Recunoaşterea valorii sitului de către Comitetul Patrimoniului Mondial, organism colectiv internaţional, va dovedi, fără echivoc, că acuzele Gabriel Resources LTD şi Gabriel Resources (Jersey) LTD de încălcare arbitrară de către România a drepturilor lor, prin protejarea sitului de la Roşia Montană, sunt nefondate.

Înainte de suspendarea procesului de înscriere, Comitetul Patrimoniului Mondial urma să analizeze nu doar înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, ci şi înscrierea sa în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, statut care ar conduce la creşterea posibilităţilor ca monumentul istoric să obţină finanţare internaţională pentru protejare. Suspendarea procesului de înscriere de către România nu a făcut decât să menţină riscul de dispariţie fizică a patrimoniului de la Roşia Montană, iar o nouă tergiversare adânceşte acest pericol.

Galerie minieră romană de la Roşia Montană

rosia montana

Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO va avea un impact major socio-economic. Potrivit unuia dintre cele zece rezultate esenţiale ale raportului Cultural Heritage Counts for Europe* publicat de Europa Nostra, „în timp ce scopul principal al Listei Patrimoniului Mondial UNESCO este de a promova aprecierea şi buna gestionare a siturilor cu valori universale excepţionale de patrimoniu, includerea în listă este larg recunoscută ca un brand ce acţionează ca un puternic instrument de marketing.

Cercetarea desfăşurată pe un eşantion compus din 878 de Situri de Patrimoniu Mondial a identificat 12 domenii cheie în care acele situri exercită influenţă socio-economică, cu dovezi ale impactului incluzând dezvoltarea turismului şi atragerea investiţiilor. Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial poate atrage finanţare internaţională directă pentru lucrări de conservare - restaurare. De exemplu, în perioada 1996 - 2001 s-a desfăşurat în România, sub egida UNESCO şi cu finanţarea Japan Trust Fund for World Heritage, un amplu proces de cercetare, restaurare şi punere în valoare a Bisericii Mănăstirii Probota, înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial în anul 1993.

cariera aur rosia montana

Ordinul Arhitecţilor din România a propus Ministrului Culturii, încă din anul 2007, înscrierea sitului de la Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, reafirmând în repetate rânduri această necesitate în scopul protejării sitului.OAR este, în continuare, ferm angajat în susţinerea Statului Român pentru finalizarea procesului de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol a sitului de la Roşia Montană, conform recomandărilor ICOMOS şi a rezoluţiei Comitetului Patrimoniului Mondial. OAR, prin specialiştii pe care îi coagulează în ţară, dar şi prin relaţiile internaţionale cu organizaţiile europene şi mondiale ale arhitecţilor, susţine progresul responsabil şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural excepţional de la Roşia Montană”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

În cinci case izolate din Apuseni s-a aprins becul pentru prima dată FOTO

Moarte stupidă la 22 de ani. Cum s-a transformat o joacă într-o tragedie. Prietenii sunt devastaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite