Oraşul Cugir îşi modernizează reţeaua de iluminat public cu ajutorul unui proiect finanţat de UE cu 16 milioane de lei
0Oraşul Cugir din judeţul Alba tinde să devină tot mai eco-eficient, utilizând din plin resursele nerambursabile oferite de Uniunea Europeană. Printr-un nou contract de finanţare, în valoare totală de peste 16,4 milioane lei, se vor moderniza peste 28,3 km de reţea de iluminat stradală în această urbe de la poalele muntelui Drăgana.
Acest fapt este posibil ca urmare a semnării - de către primarul Adrian Teban şi directorul general ADR Centru, Simion Creţu - a contractului de finanţare cu denumirea ”Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”, prin care se vor reduce cu mai mult de 40% consumul anual de energie primară şi gazele cu efect de seră, poluante, în condiţiile în care va creşte gradul de iluminare urbană. Acest proiect se adaugă pe lista proiectelor de eficienţă energetică din Cugir contractate în ultimii ani, prin care se vor face investiţii la Spitalul Orăşenesc, la şcoli şi grădiniţe, dar şi în sistemul de mobilitate urbană.
Contractul are o valoare totală de peste 16.421.385,34 lei, din care suma fondurilor nerambursabile solicitate este de 15.946.136,60 lei (respectiv peste 3,4 milioane euro, 98% din suma cheltuielilor eligibile din proiect). Finanţarea nerambursabilă este alocată din bugetul Regiunii Centru, prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede ”Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor”, operaţiunea destinată iluminatului public. Edilii estimează finalizarea proiectului până la data de 31 martie 2022.
”Prin realizarea acestei investiţii urmărim reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ si calitativ optim pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor financiare, dar şi pentru a avea un sistem care va deservi populaţia pe o perioadă mai lungă de timp. Vom înlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurând astfel siguranţa şi buna vizibilitate atât pentru toţi conducătorii auto, cât şi pentru cetăţeni”, a declarat Adrian Teban, primarul oraşului Cugir.
Lucrări prevăzute în proiect:
Investiţia propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED. Se vor amplasaa un număr de 780 corpuri de iluminat existente, dintre care 766 pe stâlpi noi, care vor fi monitorizate printr-un nou sistem de telegestiune. Fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. Practic, se va realiza montarea/înlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică, cu becuri noi, tip LED, cu eficienţă energetică ridicată, durată mare de viaţă, care vor asigura confortul corespunzător, atât în cazul sistemelor existente, cât şi în cazul celor nou create. În cadrul proiectului este prevăzută şi reabilitarea instalaţiilor electrice, a stâlpilor şi cablajelor acestora, precum şi implementarea sistemului care va asigura controlul individual al fiecărui corp de iluminat, astfel încât fiecare corp de iluminat să poată fi pornit/oprit sau să i se regleze intensitatea luminoasă în mod automat, conform unor programe prestabilite şi a unor senzori. Trebuie menţionat şi faptul că, prin executarea unei reţele de iluminat nouă cu corpuri noi de iluminat cu tehnologie LED, pe partea opusă a străzii faţă de sistemul de iluminat public existent, se va asigura accesul populaţiei oraşului Cugir la un sistem de iluminat inteligent, care să permită cetăţenilor o mobilitate mai bună pe timp de noapte, siguranţă dar şi o eficienţă energetică sporită.
”Acesta este al doilea proiect semnat pe acest domeniu, privind iluminatul eficient, şi este îmbucurător faptul că două localităţi cum sunt Gheorgheni în Harghita şi Cugir din Alba, investesc pentru eficientizarea condiţiilor urbane. În aceste condiţii, prin toate proiectele REGIO deja contractate în oraşul Cugir, se vor utiliza fonduri în valoare totală de aproximativ 100 milioane lei, fie că vorbim de eficientizarea energetică a Maternităţii Spitalului, de crearea centrului de zi pentru vârstnici, cu cantină socială, ca şi de modernizarea grădiniţelor de la Şcoala Gimnazială Iosif Pervain, la care se adaugă proiectul de bază, de îmbunătăţire a mobilităţii urbane şi de reducerea a poluării, prin investiţii în infrastructură şi sisteme moderne de transport public”, a afirmat Simion Creţu, director general ADR Centru.