Operaţiunea ”Transilvania”: 21 de traficanţi de etnobotanice din cinci judeţe, condamnaţi la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Ispas (stânga) era liderul releţelei de traficanţi
Mircea Ispas (stânga) era liderul releţelei de traficanţi

Un număr de 21 de traficanţi de etnobotanice din cinci judeţe şi Bucureşti, membri ai unei grupări infracţionale care a acţionat în perioada 2011 – 2012, au fost condamnaţi la închisoare. 10 dintre inculpaţi sunt din Hunedoara, patru din Alba, câte doi din Timiş, Cluj şi Dâmboviţa, iar unul din Capitală. Cinci inculpaţi, printre care şi liderul grupării – Mircea Ispas din Alba Iulia, au primit pedepse cu executare.

Gruparea formată din 21 de persoane a fost trimisă în judecată în 2013 de procurori DIICOT. În 9 noiembrie, Judecătoria Deva a pronunţat prima sentinţă. 16 inculpaţi au primit pedepse cu suspendare sub supraveghere, iar cinci au fost condamnaţi la închisoare cu executare. „Operaţiunea Transilvania“, derulată de BCCO Alba Iulia, a vizat gruparea infracţională ce se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnobotanice. Inculpţaii sunt judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional nestructurat şi pentru operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. 

Membrii grupării cumpărau substanţele de pe internet, iar ulterior le comercializau către diferiţi clienţi, în majoritate tineri. Substanţele etnobotanice erau aduse din Spania prin intermediul unei firme de curierat, iar, ulterior, comercializate în ţară, la preţuri între 15 lei şi 50 de lei gramul. Un kilogram de substanţe psihoactive era cumpărat din Spania cu sume între 3.000 şi 4.000 de euro. La percheziţiile efectuate au fost descoperite 1.000 de pliculeţe de etnobotanice, dar şi alte 3 kilograme din acest tip de drog, 2.000 de euro, 80.000 de lei, aparate de porţionat şi un pistol cu aer comprimat.

Liderul grupării, Mircea Ispas, mai avea, în două conturi diferite, rulaje de peste 800.000 lei. Substanţele erau porţionate şi vândute sub diferite denumiri, precum „NINJA“, „PURE BY MAGIC“, „NINJA ULTRA STRONG“, „SPECIAL EDITION“, „DNB ELECTRIC HERBAL INCESE“, „BONZAI PLANT“, sau „GROWTH REGULATOR WINTER BOOST“.

Pedepsele decise la instanţa de fond:

CHIRILĂ ANTONIU (Brad) - 10 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

JUDE DANIEL (Orăştie) - 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

NOJOGAN IOAN - NARCIS (Deva) - 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

LOGOJAN ANDREI – SERGIU (Hunedoara) - 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare

GRASU GABRIEL – ALIN, zis „Radio” (Deva) - 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare

TRANDAFIR BOGDAN - ALEXANDRU (Brad) - 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

CRĂCIUN COSMIN – IOAN (Brad) - 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

ŞTIUCĂ MARIAN (Orăştie) -  1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

TODONI TONI - ROBERT (Orăştie) - 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

VAGU MIRCEA (Hunedoara) - 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

GHEORGHE VIOREL - MARIAN (Alba Iulia) - 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe 2 ani

HÂRBEA IOAN – EMANUEL(Alba Iulia) - 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe 2 ani

DAN PETRU LUCIAN (Alba Iulia) - 1 an şi 7 luni închisoare cu executare

BOBOC DANIEL (Timiş) - 1 an şi 10 luni închisoare cu executare

AMĂLINEI ALIN - CĂTĂLIN (Buziaş – Timiş) - 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

ISPAS MIRCEA - MARIAN (Alba Iulia) 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi 3.000 lei amendă penală

MARINESCU RĂZVAN - ALEXANDRU (Târgovişte) - 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

MARINESCU COSMIN - DORIN (Târgovişte) - 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

GABOR ORLANDO - GHEORGHE (Cluj-Napoca) - 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

MOCAN DANIEL - IOAN (Cluj-Napoca) - 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

ZAMFIRATU IONUŢ (Bucureşti) –10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Gruparea a traficat peste 40 de kilograme de etnobotanice, doar în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012. Din fiecare kilogram de etnobotanice, traficanţii porţionau circa 4.000 de doze, pe care le vindeau la preţuri cuprinse în 15 şi 35 lei doza. „Marfa“ ajungea la consumatori cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a constatat, de asemenea, că unele pliculeţe conţineau, în amestec, şi dimetocaină – substanţă considerată a fi drog de risc.

Reţeaua avea dealeri locali care erau aprovizionaţi la intervale scurte de timp (2-3 zile până la o săptămână). Subdealerii locali intrau în contact direct cu consumatorii, ei fiind cei care îşi asumau "riscul" cel mai mare. Erau numiţi "săgeţi" de către dealerii importanţi ai reţelei, potrivit BCCO. În acest fel, se protejeau, mai ales că subdealerii nu ştiau persoana de la care provenea marfa, ci doar identitatea dealerului local, care îi aproviziona pe ei. Consumatorii erau tineri, unii minori, cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, cei mai mulţi elevi ai şcolilor şi liceelor din Transilvania. Din cercetări a rezultat că substanţele etnobotanice sunt mai accesibile ca preţ - între 15 şi 35 de lei plicul de 0,2-0,3 grame.

Instanţa a mei decis să confişte d ela inculpaţi următoarele cantităţi de substanţe psihoactive: 2.056,62 grame de la inculpatul Ispas Mircea - Marian; 5.297,4 grame, inclusiv 170,5 grame net şi 122,3 grame brut de la inculpatul Gheorghe Viorel - Marian; 120,8 grame de la inculpatul Boboc Daniel - Andrei; 2.663,89 grame de la inculpaţii Marinescu Răzvan - Alexandru şi Marinescu Cosmin - Dorin; 11 grame de la inculpatul Vagu Mircea; 88 grame de la inculpatul Gabor Orlando - Gheorghe; 17 grame de la inculpatul Mocan Daniel - Ioan.

Aproape 600.000 de lei, confiscaţi de la inculpaţi

De asemenea, judecătorii au hotărât confiscarea sumelor reprezentând beneficiul obţinut din vânzarea substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive: 96.884 lei de la inculpaţii: Ispas Mircea – Marian (79.000 lei) şi Gheorghe Viorel – Marian (15.142 lei şi 630 Euro sau contravaloarea în lei la data plăţii efective); 2.949 lei şi 150 Euro (sau contravaloarea în lei la data plăţii efective) de la inculpatul Ştiucă Marian; 613 lei de la inculpatul Logojan Andrei – Sergiu; -727 lei şi 10 Euro (sau contravaloarea în lei la data plăţii efective) de la inculpatul Vagu Mircea; 584 lei de la inculpatul Grasu Gabriel – Alin; 807 lei de la inculpatul Marinescu Răzvan – Alexandru; 1.430 lei şi 1.150 Euro (sau contravaloarea în lei la data plăţii efective) de la inculpatul Marinescu Cosmin – Dorin; 7.270 lei de la inculpatul Zamfiratu Ionuţ.

traficanti etnobotanice

Obligă pe inculpaţi la plata următoarelor sume de bani reprezentând diferenţa dintre câştigul realizat de aceştia şi sumele asupra cărora s-a instituit sechestrul asigurător, după cum urmează: 303.116 lei de la inculpaţii Ispas Mircea – Marian şi Gheorghe Viorel – Marian; 1.391 lei de la inculpatul Ştiucă Marian; 1.887 lei de la inculpatul Logojan Andrei – Sergiu; 4.229 lei de la inculpatul Vagu Mircea; 430 lei de la inculpatul Mocan Daniel – Ioan; 9.416 lei de la inculpatul Grasu Gabriel – Alin; 14.507 lei de la inculpaţii Marinescu Răzvan – Alexandru şi Marinescu Cosmin – Dorin; 15.000 lei de la inculpatul Dan Petru – Lucian; 100.000 lei de la inculpatul Boboc Daniel – Andrei; 10.000 lei de la inculpatul Hârbea Ioan – Emanuel; 6.000 lei de la inculpatul Nojogan Ioan – Narcis; 10.000 lei de la inculpatul Todoni Toni – Robert; 800 lei de la inculpatul Gabor Orlando – Gheorghe; 9.000 lei de la inculpatul Mocan Daniel – Ioan; 1.500 lei de la inculpatul Chirilă Antoniu; 3.000 lei de la inculpatul Jude Daniel – Sorin; 750 lei de la inculpatul Trandafir Bogdan – Alexandru; 750 lei de la inculpatul Crăciun Cosmin – Ioan; 4.000 lei de la inculpatul Amălinei Alin – Cătălin.

Mircea Ispas a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare de instanţele din Bacău pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv. Gruparea formată din nouă persoane comercializa drogurile în licee, cluburi şi pe internet. Pedeapsa respectivă a fost contopită cu cea aplicată în noul dosar.

Interlop din gruparea ”Sibişean”, condamnat la 5 ani de închisoare, adus în ţară din Londra de poliţiştii din Alba

 

Cinci persoane judecate la Alba Iulia de înşelăciune prin metoda ”cartelelor PrePay”, condamnate la închisoare

  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite