O nouă creștere a salinității pe Târnava Mică, la Blaj. Ce arată ultimele măsurători

0
Publicat:

Salinitatea era în creştere duminică, pentru a doua zi consecutiv, pe râul Târnava Mică, la Blaj, fiind depăşiri ale nivelului clorurilor peste limita admisă şi pe Târnava Mare, la Mihalţ, şi Mureş, la Alba Iulia.

Mor peștii din Târnava Mică. FOTO: FB-László Szakács
Mor peștii din Târnava Mică. FOTO: FB-László Szakács

„Ca urmare a prelevării probelor pe râurile Târnava Mică, Târnava Mare, rezultatele nivelurilor clorurilor din data de 15.06.2025 sunt următoarele: pe râul Târnava Mică (Petrisat) - 1.900 mg/l; pe râul Târnava Mare (Mihalţ) - 867 mg/l; pe râul Mureş (Alba Iulia) - 403 mg/l", a transmis, duminică, Instituţia Prefectului Alba.

Un comunicat transmis Agerpres arată că în judeţul Alba, salinitatea pe cele trei râuri este în continuare peste limita admisă.

Interdicţia utilizării apelor de suprafaţă de pe aceste râuri pentru adăparea animalelor şi irigarea terenurilor agricole rămâne în vigoare.

Utilizarea apelor din aceste râuri pentru adăparea animalelor şi irigarea terenurilor agricole, interzisă

Amintim că, sâmbătă, fermierii din Alba au fost avertizaţi să nu folosească apă din Târnava Mică şi Târnava Mare pentru adăparea animalelor şi irigarea terenurilor agricole, după ce salinitatea a înregistrat valori peste limitele normale în zona municipiului Blaj, respectiv o concentraţie de cloruri de 1.358 mg/l.

Este consideră o salinitate ridicată a apelorcând valorile atense se situează  între 500 şi 1.000 mg/l, respectiv înaltă la peste 1.000 mg/l.

„Ca urmare a monitorizării continue a calităţii apei pe parcursul întregii săptămâni şi a înregistrării în cursul zilei de astăzi a unor valori crescute de salinitate pe râurile Târnava Mică şi Târnava Mare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba şi Direcţia pentru Agricultură Alba au transmis măsuri necesare a fi luate de fermierii aflaţi pe cursurile acestor râuri, respectiv interdicţia utilizării apelor de suprafaţă de pe aceste râuri pentru adăparea animalelor şi irigarea terenurilor agricole", potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Instituţia Prefectului Alba.

Pentru asigurarea diluţiei şi menţinerea indicatorului cloruri in parametrii normali, se fac deversări controlate prin lacurile de acumulare Bezid, Zetea, Mihoieşti şi creşterea capacităţii de uzinare a barajelor de pe râurile Sebeş şi Cugir.

La nivelul judeţului Alba nu sunt probleme în alimentarea populaţiei cu apă potabilă.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite