Muncitori din Sri Lanka obligați se dezbrace de salopete în stradă, la Alba Iulia. Patronul, reclamat la CNCD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă de construcții din Alba Iulia și patronul acesteia au fost reclamați la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către 10 muncitori din Sri Lanka.

Muncitori din SRI Lanka FOTO Adevărul
Muncitori din SRI Lanka FOTO Adevărul

Muncitorii reclamă că patronul firmei la care erau angajați cu contracte individuale de muncă nu i-ar fi plătit la timp, ar fi avut un comportament abuziv și i-ar fi obligat să se dezbrace de uniforme în plină stradă și să părăsească șantierul.

„Inițial, prima plată a salariului s-a făcut doar după o lună și jumătate, iar ulterior plata salariilor s-a făcut după două luni și jumătate. Având în vedere acest aspect, subsemnații am solicitat lămuriri dlui B. T. – director executiv al firmei. În momentul în care am solicitat lămuririle legate de neplata salariului față de subsemnații, dl. B. T. a avut un comportament abuziv în sensul că ne-a adresat injurii, ne-a vorbit pe un ton ridicat, existând o înregistrare audio-video în acest sens, ne-a întrebat dacă dorim să muncim, iar în caz contrar să ne dezbrăcăm de uniforma de lucru și să părăsim șantierul”, se precizează în acțiunea muncitorilor srilankezi.

Aceștia susțin că incidentul s-a petrecut în zona stradală aferentă șantierului unde ne desfășuram activitatea de muncă. „Ulterior, au mai avut loc astfel de situații, de la solicitări ale dlui B. de a efectua activități care ne pun în pericol viața (de a curăța cifa de la un camion în timp ce aceasta era funcțională) și până la amenințări că nu ni se va permite să muncim într-un alt loc, fără acordul său. După acest incident i-am solicitat dlui B. să ne înmâneze Decizia privind încetarea raporturilor de muncă, pentru a putea relua întreaga procedură de obținere a vizei și angajarea la o altă societate. Dl B. refuză să procedeze în acest sens, iar subsemnații suntem într-o situație care ne cauzează grave prejudicii, atât materiale cât și morale”, au mai susținut muncitorii, citați de Alba24.

Angajații străini reclamă și „hărțuirea morală” a directorului firmei de construcții. „Prin fapte repetate de intimidare, vocabular neadecvat, expresii faciale, gesturi, tonuri de voce, abordarea și erijare în organ decizional în relațiile cu proprii angajați și alte tipuri de comportament sunt menite să creeze facturi de risc emoțional și disconfort la locul de muncă a subsemnaților. Toate aceste acțiuni, care se răsfrâng asupra subsemnaților, constituie forme de hărțuire morală la locul de muncă și conduc la compromiterea statutului profesional și a carierei subsemnaților, mai ales având în vedere că suntem cetățeni străini”, se mai precizează în document.

Muncitorii afirmă că atitudinea directorului „este una ostilă și nedorită, manifestată prin comentarii verbale, acțiuni și gesturi, care prin caracterul lor sistematic pun în pericol munca și degradează în mod evident ambianța de la locul, de muncă”. CNCD urmează să ia în discuție plângerea muncitorilor din Sri Lanka.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite