Mihai Gomboş "se joacă" cu fulgerele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre premianţii concursului naţional de fizică desfăşurat la Timişoara. Elevul este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia şi este pasionat de matematică şi fizică.

Din cele 12 proiecte realizate de elevi din judeţele Arad, Hunedoara, Petroşani şi Alba la concursul naţional de fizică „Intelligent Electricity Generation“, desfăşurat la începutul lunii mai la Timişoara, elevul albaiulian Mihai Gomboş a obţinut menţiunea I. Acesta a prezentat un experiment cu înaltă tensiune.

Inspirat de inventatorul Tesla

Elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia,  Mihai Gomboş s-a documentat săptămâni bune pentru realizarea experimentelor. „Am studiat câteva cărţi de specialitate, majoritatea descărcate de pe internet, şi am ajuns la concluzia că ar fi păcat ca munca marelui inventator Nikola Tesla să dispară sau să nu se utilizeze la potenţialul ei adevărat. M-am oprit asupra bobinei Tesla deoarece am considerat că că ar fi foarte interesant realizarea unui experiment de înaltă tensiune“, a spus liceanul. El a precizat că bobina a fost inventată în anul 1891.

image

Mihai Gomboş, împreună cu profesorul de fizică Ioan Damian

„Pentru cei care nu ştiu, bobina Tesla are la bază un transformator şi a fost utilizată iniţial pentru a produce curent electric alternativ, de tensiune înaltă, pentru diferite experimente. În zilele noastre este utilizată doar în scopuri educative“, a precizat Mihai Gomboş.

Produce fulgere

Crearea dispozitivului i-a luat doar două săptămâni. „Am făcut mai întâi întrerupătorul şi antena. Aceasta are mai multe inele de cupru situate concentric. Am folosit sârmă de cupru lucioasă. Transformatorul l-am luat dintr-un televizor alb-negru şi apoi l-am modificat. Dispozitivul arată bine ca şi aspect, funcţionează, dar mai trebuie îmbunătăţit“, a spus Mihai Gomboş.

image

A cheltuit 100 lei pentru realizarea dispozitivului, însă pentru a-l îmbunătăţii are nevoie de anumite piese ce nu se găsesc pe piaţă. O primă aplicabilitate a dispozitivului este aceea că poate imita descărcările electrice. „În acest stadiu, proiectul se poate folosi pentru diverse aplicaţii de divertisment. Mai exact, cu ajutorul antenei cu inele de cupru, se pot produce fulgere. Descărcările electrice pot să atingă valori mari, până la 400.000 de volţi“, a explicat elevul. O aplicaţie practică este gardul electric care nu afectează corpul unam.

„Spre exemplu, acesta ar putea fi folosit în cadrul unei ferme, pentru protecţia animalelor. Dispozitivul ar fi legat de gardul de sârmă ghimpată, iar acestea nu se vor mai apropia de el“, a mai spus elevul albaiulian. În realizarea proiectului, Mihai Gomboş a fost coordonat de profesorul de fizică, Ioan Damian.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite