Mesaje şi desene obscene pe Monumentul Unirii din Alba Iulia
0Coloanele interioare ale Monumentului Unirii din Alba Iulia, ridicat în 2018, la 100 de ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918, printr-o investiţie de peste 10 milioane de lei, sunt pline, la bază, de mesaje şi desene obscene.
Chiar dacă în imediata apropiere a monumentului, situat în Parcul Unirii, sunt amplasate camere de supraveghere, inclusiv îndreptate spre respectivul obiectiv, acestea nu pot surprinde ceea ce se întâmplă în spaţiul de sub cele patru cruci uriaşe unite sub o cupolă, potrivit Agerpres.
Nu este pentru prima data când un monument este astfel mâzgălit în Alba Iulia. În repetate rânduri, s-a întâmplat acelaşi lucru cu Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, cel mai important monument de for public din România.
Monumentul Unirii a fost realizat, în 5 luni, în Anul „Centenarului Marii Uniri”, după 25 de ani de la câştigarea de către sculptorul Mihai Buculei a unui concurs naţional de creaţie pentru edificarea la Alba Iulia a unui obiectiv dedicat înaintaşilor de la 1918.
El a fost ridicat pe fostul „Câmp al lui Horea”, acolo unde, la 1 Decembrie 1918, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România.
Înalt de 22 de metri şi având o greutate de circa 1.350 de tone, monumentul se prezintă sub forma a patru cruci unite sub o cupolă. „Reprezintă acele patru puncte cardinale ale României care s-au unit. Sunt patru cruci pentru că suntem un popor creştin”, a explicat, la vremea respectivă, sculptorul Mihai Buculei.
Modul în care arată monumentul a stârnit, cu deosebire în mediul virtual, după edificarea sa, şi o serie de critici, conform cărora acesta ar semăna, privit din anumite poziţii, cu logoul unei reţele de socializare. De precizat că macheta monumentului a fost creată însă în urmă cu mulţi ani înaintea apariţiei reţelei respective.
Încă din primii ani de după 1918 a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba Iulia. Acest lucru s-a realizat în 2018.