Meditaţiile rămân în zona  neagră a economiei. Doar 77 de dascăli din Alba încasează de la elevi bani legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele Administraţiaei Judeţene a Finanţelor Publice Alba  arată că  doar 77 de dascăli din judeţ sunt înregistraţi la Fisc ca meditatori şi plătesc impozit către stat în această calitate. Procentual: sub 2% din numărul total al învăţătorilor şi profesorilor din sistemul preuniversitar din judeţ.

Meditaţiile date de dascăli elevilor nu fac excepţie de la regula care spune că „ orice activitate generatoare de venit trebuie raportată la Finanţe, pentru ca instituţia fiscală să calculeze, apoi, cât trebuie dat la stat din acel venit“.

În practică, numărul dascălilor care fac acest lucru este unul nesemnificativ. În evidenţele Fiscului din Alba sunt 77 de învăţători şi profesori care îşi declară veniturile din meditaţii, dintr-un număr total de 4.318.  Dintre aceştia doar 61 s-au declarat activi, adică au încasat bani de pe urma acestei activităţi. Cei mai mulţi sunt din  Alba Iulia.  27. Alţii 11 sunt înregistraţi la Cugir, 9 la Sebeş, câte 6 la Aiud şi Blaj, iar 2 la Câmpeni.

„Suma datorată statului este una accesibilă şi reprezină un procent rezonabil considerat la nivelul câştigurilor reale“

Unul dintre dascălii care timp de şase ani a meditat elevi în regim autorizat este Sebastian Onasc.  Profesorul  de programarea calculatoarelor de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia ne dă şi o explicaţie pentru reticenţa manifestată de cei mai mulţi dintre dascălii care dau meditaţii, când vine vorba de a se înregistra la Fisc.  „Unii au 2-3 elevi, rude, obligaţii, nu neapărat renumerat, care nu justifică din punct de vedere finciar abordarea autorizaţiei. Poate o problemă o reprezină şi lipsa de informare. Marea majoritate a profesorilor nu cunosc faptul că este foarte uşor să-ţi faci o autorizaţie şi să o suspenzi temporar,  la nevoie. Mai mult, suma datorată statului este una accesibilă şi reprezină un procent rezonabil considerat la nivelul câştigurilor reale“, susţine Sebastian Onac.

„Consider că aşa cum toate băncile popularizează tot soiul de programe de împrumuturi bancare în cadrul cancelariilor profesorale, la fel şi Administraţia Finanţelor Publice ar fi de bun augur să trimită oameni în teren pentru a explicita care anume sunt demersurile de intrare în legalitate şi sunt convins că mulţi profesori şi-ar schimba opinia şi modul de lucru. În rest, rămâne şi reticenţa noastră a tuturor de a nu da statului din banii consideraţi ai nostri, pe motivul că statul fură şi noi trebuie să ne apărăm de el. Statul Român, este al nostru, aşa cum este si ca atare trebuie să-l protejăm, noi toţi“, apreciază profesorul.

Onac spune  că cei mai mulţi dintre dascăli „nu dau ore în particular cu o voioşie nemarginită... Este neplăcut să-ţi transformi intimitatea familiei  într-un club al elevilor. Este solicitant şi-n ani îţi macină sănătatea.Uneori când sună interfonul, te doare instantaneu stomacul, dar, ca toţi ceilalţi oameni, şi profesorii trebuie să aibă un al 2-lea job pentru obţinerea unor venituri care să-i permită o viaţă decentă. În ceea ce mă priveşte, din aceste motive, dar şi din lipsă de timp am renunţat la meditaţiile în particular“, încheie  dascălul

Veniturile declarate de profesorii meditatori din Alba: 167. 430 lei
Meditatorii plătesc dările către stat în baza unei norme de venit, care în situaţia de faţă este de 8.040 lei. Un singur profesor, din Aiud a estimat că va încasa într-un an suma maximă, în timp ce alţii au mizat pe sume care încep de la 180 de lei şi ajung la 4.020 de lei. Sumele totale declarate de cei 61 de dascăli se ridică la 167. 430 lei.Din această sumă, cota ce a revenit Fiscului a fost de 24.947 lei.

40-60 lei, câştigul profesorului dintr-o şedinţă de meditaţii

Plata se face la norma de venit, adică infiferent care este venitul anual real al profesorului,  în urma orelor de meditaţii la domiciliu. Pentru anul 2014, Fiscul din Alba a stabilit că norma este de 9600 lei/an. Din această sumă, impozitul datorat statului, de de 16% , este 1. 536 lei/an. În cazul profesorul aduce o adeverinţă de la şcola/şcolile unde este încadrat din care să rezulte că are normă întreagă-18 ore/săptămână- atunci i se face o reducere cu 50% a impozitului. Prin urmare se ajunge la suma de 768 lei plătibilă trimestrial, adică în 4 rate, de câte 192 lei.  La această sumă se mai adaugă o plată de 5.5 % pentru sănătate, adică un aport de 66 lei/trimestru.

În total, dascălii care lucrează cu normă întreagă la şcoală ar trebui să achite 258 de lei/trimestru. Profesorii bine cotaţi din Alba Iulia câştigă, în medie, între 40-60 de lei, în urma unei şedinţe de meditaţii, care se face, în cele mai multe cazuri, cu doi elevi şi durează o oră şi jumătate.  Dacă raportăm câştigurile reale din meditaţii la dările trimestriale către Fisc, constatăm că acestea din urmă se pot achita cu uşurinţă din câteva şedinţe de meditaţii.

Paşii de urmat pentru autorizare

Profesorii care vor să se autorizeze ca „meditatori“ trebuie să depună la Administraţia Finanţelor Publice următoartele acte: copii după cartea de identitate/buletin, respectiv după actul de studii, adeverinţă în original din care să rezulte că profesorul în cauză funcţionează cu normă întreagă la o şcoală sau mai multe, pentru reducerea impozitului şi cotei CAS. Fiscul le eliberează un  certificat de liberă practică şi decizia de impunere (desfăşurător care detaliază taxele mai sus menţionate) pentru anul în curs.  Plata, atât a impozitului cât şi cota CAS se face la Finanţe, trimestrial. Autorizaţia se face o singură dată şi poate fi cu uşurinţă suspendată temporar respectiv reactivată dacă este cazul.

Codul de etică, uitat în dezbatere de 2 ani

Când vorbim de meditaţii, în ultimii ani a devenit o regulă ca orele în particular să înceapă din clasa a V-a, cel puţin  la Limba Română şi la Matematică.  Nu de puţine ori, profesorul meditator este acelaşi cu cel de la clasă. Asta, deşi există un Cod de etică pentru învăţământul preuniversitar, uitat în dezbatere publică de doi ani, care vorbeşte de  „interzicerea meditaţiilor cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale“.Articol realizat de NICU NEAG

Cheltuieli ilegale de peste 2 milioane de euro descoperite de inspectorii Camerei de Conturi Alba la 42 de instituţii publice

Transavia îşi lichidează creditele bancare. Cifră de afaceri de 135 milioane de euro în 2013

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite