Magistratul care a coordonat ancheta brăţărilor dacice din aur candidează la funcţia de procuror general al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazăr vizează postul de procuror general al României
Augustin Lazăr vizează postul de procuror general al României

Procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, s-a înscris la concursul pentru funcţia de procuror general al României. Lazăr a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarele brăţărilor dacice furate din situri arheolgice din Munţii Orăştiei.

Augustin Lazăr are 58 de ani şi este profesor universitar doctor la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia. A preluat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din ianuarie 2013. A fost reinvestit în funcţie pentru un nou mandat de 3 ani la 1 ianuarie 2016. În activitatea sa din ultimii ani a coordonat, în special, anchetele din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

În cursa pentru conducerea Ministerului Public s-au mai înscris Codruţ Olaru (adjunct al procurorului general, fost procuror-şef DIICOT), Oana Schmidt-Hăineală (fost preşedinte CSM) şi Gheorghe Ivan (procuror la Parchetul ÎCCJ, fost şef DNA Galaţi).

Criteriile ce trebuie îndeplinite de candidaţi pentru ocuparea funcţiei de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie sunt: cel puţin 10 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, calificativul „foarte bine” la ultima evaluare şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.

Candidaţii trebuie de asemenea să aibă capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, pentru o bună administrare a justiţiei, viziune managerială, experienţă profesională relevantă, capacitate decizională şi de asumare a răspunderii, capacitatea de gestionare a situaţiilor de criză, motivare şi capacitate de relaţionare şi comunicare. Sunt şi criterii de integritate.

Candidaturile au putut fi depuse până pe 16 martie. În perioada 18-22 martie vor avea loc discuţii între candidaţi şi ministrul Justiţiei, iar în 23 martie, Raluca Prună va trimite propunerea la CSM pentru a fi avizată. Numirea în funcţia de Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Funcţia de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Tiberiu Niţu, urmărit penal de DNA în dosarul coloanelor oficiale.

Citiţi şi:

 

Percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti: 2.000 de tablouri, monede antice şi statuete indisponibilizate de procurori din Alba Iulia

Monede koson din aur furate din situl Sarmizegestusa Regia, recuperate de procurori din Alba Iulia din patru ţări europene

Tezaur de monede dacice din aur recuperat din Italia de procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Tezaur format din kosoni de argint, furat din situl Sarmizegetusa, recuperat de la o casă de licitaţii din SUA

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite