Investiţii de peste 7 milioane de euro pentru proiecte de modernizare a drumurilor judeţene din Alba
0Una dintre cele mai importante investiţii derulate de Consiliul Judeţean Alba în 2013 se referă la programul de modernizare a drumurilor judeţene. Şoferii vor putea circula la finalul acestui an sau cel mai târziu în 2014, pe zeci de kilometri de şosea modernizată la standarde dintre cele mai ridicate. Noile tronsoane se adaugă pe lista celor finalizate şi care au deschis noi oportunităţi de dezvoltare în zonele respective.
Valoarea celor şase proiecte cuprinse în bugetul de investiţii al Consiliului Judeţean Alba pentru anul 201, se ridică la aproximativ 32 milioane de lei (7,2 milioane de euro).
Drumul Şpring – Roşia de Secaş, reabilitat cu 9 milioane lei
Unul dintre proiectele importante se referă la reabilitarea sistemului rutier pe DJ 106 L: Şpring - Ungurei - Roşia de Secaş, respectiv pe DJ 107 B: Roşia de Secaş - limită jud. Sibiu. Contractul de execuţie lucrări a fost încheiat cu SC DPL SA Alba Iulia. Valoarea contractului este de 7.338.701 lei la care se adaugă TVA în valoare de 1.761.228 lei. Finalizarea investiţiei este preconizată pentru anul 2014. Lungimea totală a drumului este de 18,36 km din care: tronsonul 1 - DJ 106 L are 16,28 kilometri, iar tronsonul 2 - DJ 107 B este în lungime de 2 kilometri.
Punerea în practică a proiectului permite deschiderea zonei de sud-est a judeţului Alba şi asigurarea unei noi legături cu judeţul Sibiu. Derularea investiţiei va permite locuitorilor din Roşia de Secaş să ajungă mult mai rapid la DN1, cu legătură directă spre Sibiu, respectiv Sebeş şi Alba Iulia. Nu este exclusă nici importanţa turistică a proiectului, având în vedere oferta deosebită a Podişului Secaşelor din acest punct de vedere.
Un alt proiect iniţiat de administraţia judeţeană este reabilitarea sistemului rutier pe DJ 107 Alba Iulia – Teleac – Berghin – Colibi – Secăşel - Cergău Mare - Blaj - limită jud. Mureş, de la kilometrul 32,5 până la 49,8. Lungimea totală a drumului este de 17,3 kilometri. Valoarea contractului de execuţie lucrări se ridică la 6.036.618 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 1.448.788 lei. Finalizarea investiţiei este programată pentru anul 2014. Şi acest proiect vizează crearea unei noi oportunităţi de deplasare mai rapidă a locuitorilor din estul judeţului, dar şi apariţia unei alternative la drumul naţional 14B, Teiuş - Blaj.
Reperaţii pe şoseaua Teleac - Drâmbar
Al treilea proiect important se referă la modernizarea unei porţiuni din DJ 107 Alba Iulia - Teleac - Hăpria - Straja - Berghin - Colibi - Secăşel - Cergău Mare - Veza - Blaj - Sâncel - Luncă Târnavei - Şona - Jidvei - Sântămărie - Cetatea de Baltă - limită jud. Mureş, între kilometri 26,6 şi 30. Amplasamentul este pe teritoriul administrativ al comunei Ohaba, între localitatea Colibi şi Tău, pe o lungime de 3,43 kilometri. Valoarea contractului de execuţie este de 1.743.859 lei la care se adaugă TVA în valoare de 418.526 lei. Finalizarea investiţiei este prevăzută pentru anul 2013.
O altă investiţie care se va termina în acest an este consolidarea unui corp din DJ 107C Teleac – Drâmbar – Şeuşa – Ciugud – Dumbrava - Vinţu de Jos - DN7, între kilometri 2,9 şi 4,9. Valoarea contractului se ridică la 1.130.165 lei la care se adaugă TVA în valoare de 271.239 lei. Este vorba despre porţiunea de drum între Teleac şi Drâmbar, aflată într-o stare avansată de degradare. Lucrările sunt preconizate să înceapă luna viitoare.
Lucrări la tronsonul doi, pe traseul Galda de Jos - Întregalde
Se continuă, de asemenea, consolidarea drumului DJ 107K Galda de Jos (DJ 107H) - Mesentea – Benic – Întregalde – Mogoş (DJ 107I) pe tronsonul doi, între kilometri 9,8 şi 17,7. Contractul de execuţie a lucrării a fost încheiat cu societatea SC Florea Group SRL şi urmează să fie predat amplasamentul şi emis ordinul de începere a lucrărilor. Finalizarea investiţiei este prevăzută pentru 2014. Valoarea contractului de execuţie lucrări este de 9.388.172 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 2.035.685 lei. Lucrarea va permite extinderea drumului modernizat până la Întregalde. Zona are un potenţial turistic deosebit, iar derularea investiţiei va permite accesul facil spre obiective importante cum ar fi Cheile Gălzii, Cheile Întregalde, Piatra Cetii, Poiana cu narcise din Tecşeşti.
Lucrările prevăzute în proiect privesc repararea părţii carosabile prin frezare şi plombare, realizarea unei îmbrăcăminţi asfaltice în două straturi, realizarea de casete acolo unde lăţimea părţii carosabile este mai mică de 6 metri, reparaţii ale zidurilor din beton şi lucrări de consolidare la ziduri de sprijin.
Reparaţii la podul peste râul Ampoi
Nu în ultimul rând, programul de investiţii ale CJ Alba cuprinde pentru anul 2013 consolidarea podului de pe DJ 107, peste Râul Ampoi, între Alba Iulia şi Drâmbar. Investiţia va fi gata în acest an, iar valoarea contractului de execuţie se ridică la 518.86 lei la care se adaugă TVA în valoare de 124.527 lei.
Pentru aducerea structurii existenţe la o stare de viabilitate corespunzatoare, s-au prevăzut lucrări de reabilitare şi consolidare care au urmărit mărirea capacităţii portante şi îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie din punct de vedere al siguranţei şi confortului. Podul asigură accesul spre şi dinspre Alba Iulia a locuitorilor din zona de sud-est a judeţului.
Proiecte finalizate
Investiţiile în infrastrucur rutieră vin în completarea celor derulate în ultimii ani, cu finanţate din fonduri europene. Un proiect finalizat cu succes a fost cel de modernizare a drumului judeţean DJ 107M, Aiud – Rimetea – Buru, pe o lungime de 25 de kiloemtri. Finalizarea proiectului înseamnă şi un mare câştig pentru zonă, prin imensul potenţial turistic al Văii Aiudului. Investiţia a fost finanţată prin Programul Operaţional Regional şi a avut o valoare totală de 20 milioane de lei (5 milioane de euro).
Colaborarea eficientă între Consiliul Judeţean Alba şi instituţiile similare din Sibiu şi Mureş s-a materializat în modernizarea a două drumuri foarte importante care leagă unităţi administrativ-teritoriale din aceste judeţe. Este vorba despre drumul de interes turistic DJ 106E pe tronsonul Jina- Şugag - Valea Sebeşului - DN67C în valoare de 18,6 milioane de lei (4,5 milioane de euro).
Şoseaua are 5,7 kilometri în judeţul Sibiu şi 4,3 kilometri în judeţul Alba. Al doilea proiect este reabilitarea şi modernizarea DJ 107 şi DJ 107D, „Drumul Vinului”, între oraşele Blaj (Alba) şi Târnăveni (Mureş). Drumul are 39 de kilometri, din care 27 în Alba şi 12 în Mureş. Investiţia a avut o valoare totală de peste 30 de milioane de lei (9,6 milioane de euro). Reţeaua de drumuri judeţene are o lungime de aproape 1.100 de kilometri.