Încă un dosar anulat la Curtea de Apel Alba Iulia pentru abuz în serviciu. Romeo Stavarache, achitat pentru tentativă la această infracţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia dă o nouă achitare pentru abuz în serviciu având la bază decizia Curţii Constituţionale din iunie 2016 prin care a fost dezincriminată parţial această infracţiune. Trei inculpaţi, printre care şi fostul primar din Bacău, Romeo Stavarache, au fost achitaţi pentru tentativă la abuz în serviciu.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia a fost pronunţată în 19 aprilie 2017 şi este definitivă. Instanţa a constatat că este aplicabilă decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016 în cazul a doi inculpaţi, Muntianu Gheorghe şi Pircu Gavril, care au fost trimişi în judecată tot pentru tentativă la abuz în serviciu. Mai departe, în cazul fostului primar Romeo Stavarache, s-a considerat că fapta în cazul acestuia nu există sau nu este săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

”În baza art. 396 alin. 5 Cod de Procedură Penală, art. 17 alin. 2, art. 16 alin. 1 lit. b Cod de Procedură Penală, în aplicarea Deciziei nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale, achită pe inculpatul Pircu Gavril, de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în forma tentativei”, se afirmă în minuta instanţei de judecată. 

„În baza art. 396 alin. 5 Cod de Procedură Penală, art. 17 alin. 2, art. 16 alin. 1 lit. b Cod de Procedură Penală, în aplicarea Deciziei nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale, achită pe inculpatul Muntianu Gheorghe, de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în forma tentativei”, se afirmă în minută referitor la inculpatul Muntianu. Cei doi au fost acuzaţi şi de uz de fals, infracţiune pentru care au fost, de asemenea, achitaţi. În cazul lui Muntianu Gheorghe s-a decis încetarea procesului penal pentru conflict de interese pe motiv că a intervenit prescripţia răspunderii penale. În cazul acestuia s-a menţinut obligativitatea de a achita cheltuieli judiciare în valoare de 700 de lei.

În privinţa lui Romeo Stavarache, decizia instanţei nu face trimitere directă la hotărârea Curţii Constituţionale: ”În baza art. 396 alin. 5 Cod de Procedură Penală, art. 17 alin. 2, art. 16 alin. 1 lit. b Cod de Procedură Penală, achită pe inculpatul Stavarache Romeo, de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în forma tentativei”.

Aceasta este a doua decizie definitivă pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia pentru infracţiuni de abuz în serviciu dezincriminate prin decizia Curţii Constituţionale din 2016. Fostul secretar al CJ Hunedoara, Daniel Don, a obţinut în februarie 2017 anularea executării unei pedepse definitive la care a fost condamnat înainte de a fi pronunţată decizia Curţii Constituţionale. Potrivit acesteia, mai pot fi pedepsite penal doar faptele care încală legislaţia primară: legi, ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă.

Pe fond, Romeo Stavarache a fost condamnat de Tribunalul Bacău la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi aprobat repartizarea unei locuinţe către un subaltern. La Tribunalul Bacău, Gheorghe Muntianu, la data faptelor şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din Primăria Bacău, a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru tentativă de abuz în serviciu, uz de fals şi conflict de interese, iar Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Direcţiei patrimoniu din Primăria Bacău, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru tentativă de abuz în serviciu. Procurorii de la DNA Bacău l-au acuzat pe Romeo Stavarache, pe baza unor declaraţii dar şi a unei însemnări dintr-un registru din Primăria Bacău, în care se menţiona că „este de acord, în limita posibilităţilor legale“ să îi acorde în chirie lui Gheorghe Muntianu un apartament social. 

După condamnare, primarul din Bacău, Romeo Stavarache, a fost suspendat din PNL. În vara anului trecut, Stavarache a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Bacău a PNL, după ce procurorii DNA l-au reţinut pentru că ar fi primită mită 2,3 milioane de lei de la patru oameni de afaceri, acest dosar fiind în prezent pe rolul instanţei de judecată. Tribunalul Bacău l-a condamnat pe fostul primar la 6 ani de închisoare cu executare.

Citiţi şi:

Idee de business: mică afacere cu haine produse din lână românească

 

Doi investitori români au obţinut aviz să caute aur în pâraiele din Apuseni. Ce metodă arhaică stă la baza exploatării

Un preot din Alba ajută peste 200 de copii şi vârstnici din familii nevoiaşe: „Menirea mea este să sprijin cu tot ce pot oamenii“

„Pomana“, „promoţia“ şi „ziarul“, noile metode de înşelăciune şi furt ale escrocilor. Cum acţionează infractorii

 

Românca internată cu „durere toracică“, operată de „infecţie mandibulară“ şi moartă de infarct. Soţul îndurerat cere statului român 1,5 milioane de euro

 

Abuzurile din industria transportului de marfă cu camionete. Cum mor şoferii obligaţi să parcurgă mii de kilometri fără odihnă. Cazul trist al lui Alex Barbu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite