Șoferul care a plătit daune victimei în locul firmei de asigurări. Ce pedeapsă a primit pentru un accident grav

0
Publicat:

Neatenția la volan poate provoca accidente cu urmări grave. Este și cazul unui bărbat care a provocat un accident rutier pe un drum din Alba, urmat de rănirea gravă a două persoane. Acesta a ales să plătească o parte din daune.

Șoferul a plătit aproape 10.000 de euro FOTO Pexels
Șoferul a plătit aproape 10.000 de euro FOTO Pexels

Unul dintre răniți nu a depus plângere penală, cercetarea și procesul continuând doar în cazul celui de-al doilea pasager. Acesta a avut nevoie de 60-70 de zile de îngrijiri medicale, iar leziunile traumatice abdominale i-au pus în pericol viaţa victimei, în sensul că în absenţa tratamentului medico-chirurgical adecvat şi la timp instituit, acestea ar fi condus la deces.

Prin urmare, șoferul (F. I.) este  judecat pentru vătămare corporală din culpă.

Accidentul a avut loc în 26 iunie 2019, iar prima hotărâre a fost pronunțată la Judecătoria Blaj după patru ani, în 10 noiembrie 2023. Potrivit rechizitoriului, „având alte preocupări în timpul mersului, a pierdut controlul asupra autoturismului, a pătruns pe contrasens, a părăsit partea carosabilă spre stânga și a intrat în coliziune cu un stâlp din beton”.

Contrar celor reţinute prin actul de sesizare al instanţei, probele administrate în cauză nu confirmă faptul că inculpatul avea alte preocupări în timpul mersului. Fiind reaudiaţi în faţa instanţei, pasagerii au confirmat din nou faptul că inculpatul a pierdut controlul autoturismului. Când a fost inițial audiat în cursul urmăririi, el a declarat că nu ştie ce s-a întâmplat şi că a pierdut controlul asupra autoturismului din cauza căldurii şi a oboselii, în faţa instanţei inculpatul a arătat că a suferit o lipotimie la momentul producerii acidentului”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Circumstanțe atenuante

Apărarea acestuia s-a referit la acea situaţie în care „făptuitorul a contribuit în mod intenţionat sau culpabil la provocarea stării sale de iresponsabilitate și a săvârșit sub imperiul acesteia o faptă prevăzută de legea penală”. Instanţa a rerținut că accidentul s-a produs pe fond de oboseală.

Instanţa va reţine comportamentul ulterior al inculpatului care a căutat-o pe persoana vătămată după incident, însă scopul principal a fost acela de a-i înmâna diferențele salariale restante”, a mai precizat magistratul.

De altfel, autorul accidentului i-a achitat victimei suma de 40.000 de lei.

Conducătorul auto a fost condamnat la pedeapsa de 9 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.

O firmă de asigurare urmează să achite victimei daune morale în valoare de 50.000 de euro, din care va fi scăzută suma de 40.000 de lei plătită anterior.

Hotărârea Judecătoriei Blaj poate fi contestată la Curtea de Apel Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite