Funcţionar public condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. A înşelat AJOFM Alba cu peste 400.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un funcţionar public din oraşul Cîmpeni a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune. Constantin Toader a încheiat fictiv 74 de contracte de muncă şi obţinut ilegal de la AJOFM Alba suma de peste 400.000 de lei.

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Constantin Toader a fost trimis în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (74 de acte material) şi fals în înscrisuri (383 de acte materiale) în anul 2014. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2013, inculpatul a indus în eroare angajaţii AJOFM Alba şi a angajat fictiv 74 de persoane şomere cu vârsta de peste 45 de ani în numele cărora a încasat diverse sume de bani din fondul de şomaj. 

Pe baza Legii 76/2002, pentru impulsionarea angajatorilor să primească în muncă anumite categorii de şomeri (persoane cu vârsta de peste 45 de ani, şomeri care mai au 3 ani până la vârsta de pensionare sau persoane cu handicap), aceştia pot primi pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

Angajările s-au făcut la patru societăţi comerciale la care funcţionarul le ţinea contabilitatea şi care sunt părţi responsabile civilmente în dosar: SC Mondo Business Apuseni SRL Roşia Montană, SC Forest Music Construct SRL Abrud, SC Danchiali SRL Abrud şi SC Diangelo Forest SRL Abrud. Prima decizie în dosar a fost pronunţată la Judecătoria Alba Iulia în 17 mai 2017. Constantin Toader a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru înşelăciune şi la 2 luni şi 15 zile de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

”În baza disp. art. 33 lit.a) rap. la art.34 lit.b) Cod penal anterior, contopeşte pedepsele de mai sus aplicate prin prezenta sentinţă, în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, fără aplicarea vreunui spor, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 5 ani închisoare. Admite acţiunea civilă formulată de persoana vătămată Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba şi pe cale de consecinţă obligă inculpatul în solidar cu părţile responsabile civilmente SC Mondo Business Apuseni SRL Roşia Montană, SC Forest Music Construct SRL Abrud, SC Danchiali SRL Abrud şi SC Diangelo Forest SRL Abrud să plătească acesteia suma de 422.330 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, se afirmă în minuta deciziei de la Judecătoria Alba Iulia.

Instanţa a menţinut sechestrul asigurător asupra unor bunuri ale inculpatului până la concurenţa sumei de 109.000 lei şi i-a interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator al unei societăţi. Constantin Toader a mai fost obligat să plătească cheltuieli judiciare către stat în sumă totală de 7.400 de lei. Infracţiunile au fost descoperite la sesizarea ITM Alba. În august 2013, inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţiştii DGA Alba, dar Parchetul a dispus cercetarea în stare de libertate. La momentul reţinerii, funcţionarul era angajat la Administraţia Finanţelor Publice din Cîmpeni. 

Citiţi şi:

Închisoare cu suspendare pentru preşedintele unei asociaţii de crescători de animale din Alba acuzat de fraudă din fonduri europene

 

Fostul director al APM Alba, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie în dosarul ”Cupru Min”

 

Patronul Carmes Alba, Nicolae Cristea, condamnat la 3 ani de închisoare pentru falsuri la un proiect cu fonduri europene

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite