Fostul director al APM Alba, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie în dosarul ”Cupru Min”
0Fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaiela Mih Dehelean (PSD), a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar fostul director al societăţii Cupru Min SA Abrud, Gheorghe Iordache şi reprezentantul unei firme din Cluj-Napoca, Sergiu Mihuţ, au primit fiecare tot 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Decizia a fost pronunţată în 9 mai 2016 la Tribunalul Alba şi poate fi contestată la Curtea de Apel. Mihaela Mih Dehelean a primit 3 ani de închisoare pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu şi tot 3 ani pentru luare de mită. Instanţa a contopit pedepsele şi a decis condamnarea inculpatei la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani.
Fostul director de la Cupru Min Abrud, Gheorghe Iordache, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi 2 ani pentru dare de mită. Pedeapsa rezultantă este tot de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani.
Sergiu Mihuţ, reprzentantul unei firme de consultanţă din Cluj-Napoca, a primit şi el 3 ani cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu. În esenţă, ex-directorul APM este acuzat că a luat mită de la Gheorghe Iordache 200 de pungi ce conţineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.
Acuzaţiile procurorilor DNA
Potrivit DNA, în perioada 2011-2014, în contextul obţinerii autorizaţiei integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conţineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.
În acelaşi context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuţii în a efectua consultanţă, iar funcţia deţinută impunea o atitudine imparţială şi obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să îşi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae.
În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcţionarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizaţie integrată de mediu ci doar o autorizaţie simplă. Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar şi, ca urmare, plata preţului iniţial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale.
Gheorghe Iordache a fost director la Cupru Min în perioada mai 2013 - ianuarie 2014. Foto: monitorulsv.ro
Remedierea acestei situaţii s-a făcut însă prin încheierea unui act adiţional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul iniţial), contractându-se realizarea unei documentaţii, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislaţia în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizaţi.La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deţinută de Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât şi folos pentru societatea co-contractantă.
”În baza art. 404 alin.4 lit.c Cod procedură penală menţine măsura asigurătorie a sechestrului asigurător instituit prin încheierea nr.1/2016 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar penal nr. 869/107/2015/a3, asupra sumei de 33.075,00 lei, echivalentul a 7500 euro, consemnată la CEC Bank de inculpatul Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, prin recipisa de consemnare nr. 874590/1, reprezentând prejudiciul reţinut în dosarul penal nr. 869/107/2015. În baza art. 112 alin.1 lit. e Cod penal coroborat cu art. 245 alin. 3 Cod penal din 1969 şi art. 19 din Legea 78/2000 confiscă de la inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta suma de 5.102 lei. În baza art. 112 alin.1 lit. e Cod penal confiscă de la inculpaţii Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, Iordache Gheorghe şi Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae suma de 33.075,00 lei, echivalentul a 7500 euro, respectiv suma de câte 11.025,00 lei de la fiecare inculpat. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă fiecare inculpat la plata sumei de 21.400 lei cu titlu cheltuieli judiciare în favoarea statului, iar suma de 7.310 lei reprezentând cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale, rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se afirmă în minuta deciziei de la Tribunalul Alba.
Citiţi şi: