FOTO VIDEO Şcoala „smart“ din Ciugud unde elevii învaţă, deşi orele sunt suspendate. Investiţia de 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Ciugud învaţă în cele mai moderne condiţii din ţară
Elevii de la Ciugud învaţă în cele mai moderne condiţii din ţară

În plină criză de coronavirus, şcoala din comuna Ciugud, judeţul Alba, va continua să funcţioneze deşi cursurile au fost suspendate la nivel naţional. Primăria locală a cheltuit 1 milion de euro pentru cea mai modernă şcoală rurală din România.

La Ciugud, comuna din Alba care s-a dezvoltat fără precedent în ultimii ani datorită investiiţiilor publice cu ajutorul fondurilor europene, elevii de gimnaziu nu vor avea probleme în ceea ce priveşte întreruperea cursurilor şcolare. Şcoala gimnazială din comună, considerată cea mai „inteligentă“ unitate şcolară din mediul rural din România, deţine un sistem de comunicare online care permite continuarea cursurilor.

Pentru 65 de elevi din clasele V-VIII, profesorii au posibilitatea să primească acasă lecţiile şi chiar să interacţioneze video, prin internet, cu cadrele didactice. Elevii de aici folosesc de câteva luni cel mai modern sistem de învăţare din ţară, prin intermediul unor lecţii interactive derulate cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generaţie. Realizarea şcolii „smart“ a presupus investiţii de circa 1 milion de euro, de la bugetul de stat, bugetul local şi din sponsorizări.

Din punct de vedere tehnic, predarea se face în felul următor: cadrul didactic pregăteşte predarea şi o postează pe platforma online a şcolii, unde poate fi vizualizată de acasă de toţi elevii. Ulterior se poate organiza o videoconferinţă prin care profesorul explică elevilor lecţia. Se pot folosi camerele video ale calculatoarelor personale şi cele din aparatura şcolii.

Cont online pe viaţă

Fiecare elev de gimnaziu are un cont separat pe platforma online pe care o poate accesa de oriunde şi până la sfârşitul vieţii. La 50 de ani, spre exemplu, un fost elev va putea accesa acel „cloud“ şi să vadă ce a lucrat când învăţa la Ciugud.

Profesoara Mihaela Drăghici explică o lecţie interactivă

”Toate lucrurile pe care le fac la clasă le salvez în Google Drive şi le trimit ulterior elevilor. Folosim la clasă o tablă inteligentă care ne ajută să predăm mult mai interactiv şi mai plăcut pentru copii. Fiecare elev are posibilitatea de a accesa de acasă lecţia şi dacă este nevoie putem să şi comunicăm. Creez un grup de lucru, iar elevii mă pot vedea sau auzi şi ne putem trimite mesaje. Tot prin această aplicaţie le pot trimite diverse materiale, care pe mine mă ajută să îmi ţin lecţia. Noi credem că ceea ce se întâmplă în această şcoală reprezintă viitorul şi din păcate situaţia specială în care ne aflăm acum ne demonstrează că ceea ce am implementat aici este o soluţie serioasă pentru educaţia viitorului”, afirmă profesoara Mihaela Drăghici, care predă Limba Engleză la Şcoala Gimnazială din Ciugud.

Elevii sunt încântaţi de modul în care învaţă în noua şcoală din comuna lor. ”Această vacanţă nu ne va ajuta foarte mult pe noi ca elevi, dar nici nu o să pierdem lecţiile datorită acestui sistem inteligent. Mi se pare o idee grozavă”, spune Gabriela, elevă în clasa a V-a.

Elevi de la şcoala ”smart” din Ciugud

Masă caldă pentru clasele primare şi ”after school” gratuit

Rolul principal în transformarea şcolii în ale administraţia locală. ”Noi vrem să credem că şcoala de la ţară are viitor. Am avut curajul să investim 1 milion de euro în această şcoală. Suntem pregătiţi pentru a face lecţiile online cu copii prin sistemul inteligent pe care l-am implementat. Sunt 65 de copii din clasele V-VIII vor putea să asiste online la lecţiile predate de profesori care vor beneficia de această facilitate pusă la dispoziţie de şcoala noastră”, spune primarul comunei, Gheorghe Damian.

Primarul comunei, Gheorghe Damian

La unitatea de învăţământ modernizată învaţă toţi copiii de pe raza comunei, transportul acestora făcându-se gratuit cu însoţitori în mijloacele de transport. Toţi copiii din clasele primare beneficiază de o masă caldă în fiecare zi, plătită de la bugetul local. De asemenea, şcoala are şi un program ”after school” care este susţinut voluntar de către învăţători şi profesori. În total, aici învaţă 135 de elevi, dar există cereri de transfer, chiar şi din oraşul Alba Iulia. Deja, aici învaţă copii din alte comune, iar pe viitor se estimează că numărul total al elevilor va creşte. Primăria vrea, însă, să limiteze la maximum 20 numărul de elevi dintr-o clasă pentru a nu se afecta procesul de învăţământ.

Cum se vor desfăşura lecţiile online

În ansamblu, şcoala din Ciugud pare desprinsă dintr-un film ştiinţifico-fantastic. Clădirea are tot felul de senzori care reglează automat temperatura în clase dar şi intensitatea luminii. Clasicul clopoţel care îi cheamă pe elevi la ore a fost înlocuit cu un sistem audio modern - pe care profesorii îl pot folosi şi pentru a le transmite mesaje copiilor. În clase există table interactive şi un sistem de proiecţie ultramodern. Şcoala este dotată şi cu un sistem de camere video. Până şi grupurile sanitare sunt dotate cu tehnologie inteligentă, robinetele funcţionând pe baza senzorilor de mişcare. Toate acestea au fost prezentate marţi, 10 noiembrie, unor primari de comune din mai multe judeţe ale ţării, invitaţi la Ciugud pentru a participa la conferinţă naţională privind viitorul învăţământului din mediul rural, denumită ”Nu lăsaţi să piară şcoala de la ţară!”. 

Citiţi şi:

 

FOTO Impact mortal între un Porsche şi un Touareg. Un bărbat de 47 de ani a decedat pe loc

 

Patru persoane venite din Italia, amendate de DSP Alba cu 80.000 de lei pentru că nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu

 

Afacerea telefoanelor mobile ieftine vândute în magazine sub carcase celebre. „Tunul“ calculat - peste 1 milion de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite