FOTO VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, acuzaţii dure la adresa PSD: ”Ar fi o catastrofă să abandonăm parcursul european al României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis nu a ratat nicio ocazie în scurta vizită pe care a făcut-o sâmbătă, 12 mai, la Blaj ca să atace PSD, liderul acestui partid şi guvernarea. Iohannis a folosit de mai multe ori cuvântul ”catastrofă” şi l-a criticat, indirect, şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele a criticat modul în care se realizează politica fiscală, evoluţiile din sănătate, din învăţământ, politica externă şi a ironizat declaraţiile făcute de premierul Viorica Dăncilă după vizita de la Vatican. 

Klaus Iohannis despre ”catastrofa” abandonării parcursului european: ”Blajul este un oraş al cărui loc în memoria publică este dat de importanţa sa excepţională în procesul de dezvoltare al conştiinţei naţionale româneşti. (...)  Îmi doresc foarte mult să păstrăm acest parcurs al României spre Europa şi spre modernitate. Ar fi o catastrofă să abandonăm acest parcurs pentru care de atâta vreme luptă, practic, toţi românii.

În anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri, trebuie să vorbim despre prezent şi viitor în aceeaşi măsură în care vorbim şi despre trecut. Generaţia paşoptiştilor şi generaţia Marelui Război ne-au lăsat o ţară unită în jurul unui ideal naţional, care a reuşit să depăşească obstacolele şi să se dezvolte. Întrebarea este ce lăsăm noi viitoarelor generaţii? Aşa cum am afirmat în fiecare prilej, eu îmi doresc o ţară puternică, bine ancorată în Europa şi în valorile europene. Independenţa şi autonomia instituţiilor. Funcţionarea statului de drept. Stabilitatea fiscală. O politică externă predictibilă, nu chiar aşa ca acuma. O politică externă responsabilă. Sunt pilonii pe care se construieşte un stat modern şi eficient.

(...) Pentru a evita catastrofe politice care până la urmă se răsfrâng asupra fiecărui român, trebuie să fim înţelepţi şi să acţionăm în aşa fel să construim o Românie solidă şi europeană, şi acum dar şi pentru viitor. Tocmai lucrurile pe care le-am menţionat independenţa instituţiilor, autonomia instituţiilor, statul de drept, stabilitatea fiscală, tocmai acestea au fost puse în pericol în cursul ultimului an, prin aşa-zise reforme, dintre care vă amintesc numai ultima, de mare insucces, aşa numita reformă a salariilor. Cum să înţeleagă un om de rând, că i se promite o creştere de 25%, dar după scurt timp se mută contribuţiile salariale de la angajator la angajat şi în loc să îi crească salariul, unii au păţit chiar să le scadă. Aşa ceva nu putem numi reformă, este un eşec. Astfel de eşecuri trebuie evitate, pentru că au repercusiuni în timp. Cel care câştigă bani trebuie să întreţină o familie. Dacă nu i se onorează munca, nu va putea să-şi întreţină aşa cum trebuie familia”.

Despre efectele reformei salariale: ”E deja această nefericită reformă salarială cu nefericita reformă fiscală într-o fază în care produce pagube majore. Vedem în fiecare zi noi şi noi exemple de oameni nemulţumiţi. S-a ajuns aşa de departe încât chiar şi cei cărora li s-au mărit salariile sunt nemulţumiţi de aceste modificări. Am văzut că guvernul a propus celor din Sănătate anumite cârpeli, altfel nu le pot numi, la legea salarizării, la stabilirea unor sporuri şi aşa mai departe. Se vede din ce în ce mai clar că schimbările din zona salarizării şi fiscalităţii au fost făcute de habarnişti, de amatori care au crezut că este foarte uşor să creşti salariile şi toată lumea să fie mulţumită. Nu este aşa. Nivelul de trai nu creşte pentru că cineva de la PSD dă dispoziţie să crească nivelul de trai, este nevoie de foarte multă muncă, de reforme correlate. În loc să facem reforme care să ducă la creşterea nivelului de trai, de exemplu descentralizare, simplificare fiscală, aceşti PSD-işti ai lui Dragnea au făcut alte lucruri, care încep să producă din ce în ce mai multe nemulţumiri”.

Despre blocarea de către România a declaraţiei UE privind mutarea ambasadei SUA la Ierusalim: ”Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii... Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene.”

Despre propunerea privind mutarea ambasadei României la Ierusalim: ”Nu s-a făcut niciun pas în nicio direcţie. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct”.

Despre anunţul făcut de premierul Viorica Dăncilă privind vizita Papei Francisc în România, în 2019: ”Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluţie şi în final a apărut şi comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire. Acolo se spune că s-a vorbit despre preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului 2019. Singura explicaţie a mea este că doamna a înţeles că este vorba de vizită şi nu de preşedinţie, deci o confuzie inexplicabilă. În relaţia cu Vaticanul există nişte reguli şi nişte norme foarte clare. Atunci când vor fi lămurite absolut toate detaliile, atunci se va anunţa simultan, şi de către Vatican şi de către Administraţia Prezidenţială şi nu de alţi vizitatori sau audiaţi întâmplător”.

Despre descentralizarea din administraţie: ”Cu actualul Guvern să nu vă aşteptaţi la asemenea măsuri, Acest guvern, după părerea mea nu performează, nu are rezultate bune. Vorbim de o chestiune principială, care nici nu ţine neapărat de Guvern. Ţine de filosofia majorităţii care dirijează Guvernul şi care se ocupă de legiferare. Nu am avut din păcate de la Revoluţie încoace nicio guvernare care să ducă descentralizarea la sfârşit”.

Despre sistemul de sănătate: ”Orice om îşi doreşte ca în ţara lui, în comunitatea lui să existe un sistem de sănătate pus la punct pentru ca atunci când are nevoie va fi bine şi corect tratat. Nu am putut să constat că la niciunul dintre cele 5 guverne pe care le-am prins eu o viziune cu privire la sistemul de sănătate publică. În mod paradoxal toţi ne spun că în sistemul de sănătate intră mulţi bani. Dacă este aşa, atunci banii sunt prost gestionaţi. Dubla suborodnare a unităţilor spitaliceşti nu ajută. Aceste lucruri toate trebuie reformate. Cu cât mai repede cu atât mai bine. Ultimele discuţii legate de salarii arată foarte clar că nu există nicio viziune, nu există niciun concept unitar. 

Această reformă în domeniul salariilor combinată cu acea reformă fiscală a fost atât de prost gândită şi atât de prost pusă în practică încât au ajuns să fie nemulţumiţi până şi cei cărora le-a crescut salariile. Este o contraperformanţă absolut caraghioasă. Şi toate fiindcă s-a lucrat populist, netransparent, fără viziune, fără predictibilitate şi fără o finalitate. Ori aşa sistemul nu se face bine. În loc să se rezolve problemele sistemului, ele devin mai acute, ele devin mai senzaţionale, ele devin teme ale ştirilor TV. Atâta vreme cât nu se reformează întraga filozofie a sistemul sanitar, nu vom avea o îmbunătăţire. După părerea mea ar trebui plecat de la un principiu. În centrul sistemului de sănătate trebuie să stea omul, pacientul. Aşa cum funcţionează acum sistemul nu face faţă şi nu pot să zic că este păcat, este o catastrofă. Oamenii au dreptul şi pretenţia la servicii publice de calitate. Este obligaţia guvernului să organizeze aceste lucruri”.

image

Referindu-se, indirect, la Liviu Dragnea, preşedintele Klaus Iohannis spus că nu mai suntem în anii comunismului sau socialismului, când era unul ”care a crezut că le ştie pe toate”, precizând că nu mai vrea acea experienţă pentru că rezultatul ”este o catastrofă naţională”. ”Bunăstarea se va produce când într-adevăr comunităţile vor fi mai bogate, când oamenii vor câştiga real mai bine, iar acest lucru nu poate fi impus de la guvern. Nu mai suntem în anii comunismului sau socialismului când şi atunci am avut pe unul care a crezut că le ştie pe toate”, a spus Iohannis, la dezbaterea „Blaj 1848-2018: conştiinţă naţională şi destin european”. Preşedintele a mai precizat că nu vrea să repete acea experienţă nefericită, cu unul care acum crede că le ştie pe toate. ”Nu vreau să repetăm acea experienţă nefericită cu unul care crede că le ştie pe toate şi rezultatul este o catastrofă naţională. Doresc să avem o democraţie autentică unde chestiunile locale sunt decise local, chestiunile centrale sunt decise central, dar cu cap şi cu consultare, nu arbitrar şi după mintea unuia care se crede mai deştept decât restul lumii”, a spus Klaus Iohannis.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite