FOTO VIDEO Cum se obţine vinul de Aiud. Reportaj în crama unui producător tradiţional
0
Pe dealurile molcome ale Aiudului parcă Dumnezeu a fost mai darnic şi a pus la un loc tot ce trebuie pentru vin: pământ bun, pante aşezate cu faţa la soare şi vreme bună. Iar mai târziu i-a adus şi pe oamenii care ştiu să se bucure de aceste meleaguri şi să scoată licori de calitate.
Unul dintre ei este Papp Peter, producătorul de „Fetească albă“, licoarea care a primit distincţia de „Vinul judeţului“ la categoria mici producători, în cadrul „Galei Vinurilor 2013“, organizată de Asociaţia „Ţara Vinului“ cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba.
Prima producţie „serioasă”: 1.000 de litri
“Vin am făcut de când mă ştiu“, ne spune Papp Peter, de îndată ce-i intrăm în curte. „Tainele vinului şi viticulturii le-am descoperit de la un prieten, coleg de vânătoare“, continuă Papp. Preocupările pentru viticultură au prins contur după Revoluţia din 1989, când s-au primit înapoi pământurile luate abuziv sub regimul comunist. Disponibilizarea sa în 1996, de la fabrica unde lucra, a coincis şi cu momentul în care Biserica Romano-Catolică a primit viile înapoi. „Fiind aşa pe jumătate liber, am avut o discuţie cu preotul romano-catolic, care mi-a propus să mă ocup şi eu de vii“, a spus viticultorul. Pentru început, a luat în calcul doar necesarul pentru familie. În timp, cu multă trudă, migală, pasiune, a ajuns să descopere tainele unui vin bun. Prima producţie mai însemnată a fost de 1.000 de litri.
„Mai mult trebuie să umbli după vie decât după nevastă“
„Dacă nu te ocupi cum trebuie de vie, nu ai producţia dorită. Este o muncă foarte serioasă şi pretenţioasă. Mai mult trebuie să umbli după vie decât după nevastă. Un vin bun porneşte din prima fază, din primăvară, de la tăiatul viţei de vie. În vin ne regăsim viaţa noastră, tinereţea, copilăria, dar şi bătrâneţea, pentru că respectă acest ciclu. Este un dar pe care l-a primit omul de la Dumnezeu. Este o băutură sublimă“, susţine cu convingere viticultorul.
Bărbatul ne spune că plaiurile pe care sunt plantate viile sale, în suprafaţă de 3 hectare, sunt prielnice,
orientate spre sud. Viticultorul le aseamănă cu cele din regiunea Tokai, din Ungaria. Numai că, aici avem Mureşul şi Munţii Apuseni. „Eu m-am orientat după solurile în care strugurii acumulează zahăr, pe parcursul coacerii. Asta, pentru a avea un vin cât mai natural, în care să nu adaugi zahăr. Eu vreau să produc vin din struguri copţi la Aiud. Dacă vine cineva aici, vrea să bea un vin local, nu din altă parte. Îl vindem de acasă, cel puţin deocamdată. Noi ne ocupăm şi de partea de îmbuteliere“, mai adaugă producătorul.
Vinul judeţului Alba
Printre sosiurile autohtone cultivate de Peter Papp sunt Feteasca regală, Feteasca albă. Ultimul, cel mai răspândit soi românesc din lume, a fost ales „vinul judeţului“ pentru anul 2013. În crama sa din centrul Aiudului miroase încă de la intrare a lemn de stejar şi a vin, o mireasmă îmbietoare. Este locul ideal în care poţi afla povestea unui vin ales. „Vinul premiat este unul tânăr, proaspăt, cu aciditate, cu o culoare foarte frumoasă, galben-verzui. În el găsim mirosul unui câmp cu flori, este înzestrat cu tot ce trebuie să aibă o Fetească albă. În 1860, un străin a făcut un turneu în Transilvania şi l-a recomandat pe masa regilor. În total, am produs vreo 1.800 de litri din acest soi. Este un vin care merge lângă o carne albă, lângă un caşcaval“, aşa îşi prezintă Papp licoarea premiată.
Vinul produs la Aiud este promovat în cadrul evenimentelor organizate de Consiliul Judeţean Alba. Licorile vor putea fi degustate şi apreciate în cadrul marilor dineuri şi al întâlnirilor de afaceri ale administraţiei locale şi judeţene. Autorităţile vor ca vinurile producătorilor locali să devină un nou produs de promovare turistică a judeţului Alba. Podgoria Aiud, locul unde a fost produs „vinul judeţului“, ocupă coastele cu expoziţie sudică, sud-estică şi sud-vestică în preajma oraşului Aiud şi în comunele Rădeşti, Lopadea Nouă, Hopîrta, Fărău, Miraslău, Ciumbrud, Ocna Mureşului, Livezile, Cuguzel. Viile au fost cultivate în această zonă încă din perioada daco-romană. Ca dovadă, aici s-a descoperit un postament de teasc confecţionat din piatră, ce se află actualmente la Muzeul de Istorie din Aiud. (Text scris de NICU NEAG)







