FOTO Staţie de epurare de 10 milioane de euro construită din fonduri europene, inaugurată la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua staţie de epurare foloseşte tehnologie de ultimă oră
Noua staţie de epurare foloseşte tehnologie de ultimă oră

Noua staţie de tratare a apelor uzate din Alba Iulia în valoare de peste 10 milioane de euro a fost inaugurată joi, 2 octombrie 2014, în prezenţa ministrului pentru Fonduri Europene, Eugen Teodorovici. Lucrarea face dintr-un proiect judeţean de 102 milioane de euro, derulat de societatea Apa CTTA SA Alba Iulia.

Noua staţie de epurare va putea deservi până la 84.000 de locuitori pesoane fizice şi agenţi economici din municipiu. Investiţia în staţia de epurare a fost completată cu cea de extindere a reţelei de canalizare din Alba Iulia pe 44 de kilometri cu o valoare de circa 8 milioane de euro. Cele două investiţii fac parte dintr-un proiect judeţean mai amplu, de modernizare a reţelei de apă şi canalizare în Alba. Investiţiile publice au vizat oraşele Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Ocna Mureş, Cugir, Sebeş şi Aiud, pentru extinderea reţelelor de canalizare şi construirea unor staţii de epurare.

Valoarea totală a proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, cu durată de finanţare 49 de luni, în perioada 22 noiembrie 2010 – 31 decembrie 2014, este de 378.261.973 lei, din care 348.940.680 lei sumă eligibilă POS Mediu. Suma pentru care a fost semnat contractul este de 341.961.866 lei (98% din valoarea eligibilă).

Contractul privind staţia de epurare de la Alba Iulia a vizat construcţia complet nouă  şi demolarea completă a vechii staţii, în condiţiile în care aceasta din urmă era deteriorată şi depăşită, iar calitatea efluentului nu era conformă cu prevederile europene privind tratarea apelor uzate orăşeneşti. Lucrările de execuţie au fost realizate de asocierea companiilor germane “Hochtief Solutions” AG şi “Von Roll BHU Umwelttechnik” GmbH.

Staţia de epurare a apei uzate existentă în Alba Iulia anterior proiectului includea două staţii în aceeaşi incintă, construite în perioade diferite: staţia veche construită în anul 1965, iar cea nouă (nefinalizată) în anul 1990. Din cauza capacităţii insuficiente a staţiei, circa 30% din apa uzată colectată din municipiul Alba Iulia era deversată direct în râul Mureş. Obiectele existente în cele două staţii erau într-o stare avansată de degradare, astfel că s-a propus construirea unei noi staţii de epurare.

Procesul de epurare biologică avansată utilizat va fi un proces de tratare continuu, cu nămol activat într-o singură treaptă, cu nitrificare-denitrificare şi îndepărtare chimică simultană (şi, opţional, cu îndepărtare biologică avansată) a fosforului. Stabilizarea nămolului se va realiza doar prin fermentare anaerobă.

Nămolul generat în staţia de epurare – în urma stabilizării şi deshidratării – va fi utilizat în agricultură sau depozitat la groapa de gunoi în perioadele în care cererea fermierilor nu acoperă producţia de nămol. Din punct de vedere chimic, se preconizează că nu există riscuri de utilizare în agricultură în ceea ce priveşte conţinutul de metale grele.

“Prinde viaţă un nou obiectiv de investiţii în municipiul Alba Iulia, iniţativă pe care am avut-o în urmă cu câţiva ani şi care răspunde solicitărilor venite din partea albaiulienilor, companiilor sau altor instituţii publice şi private care îşi desfăşoară activitatea aici. Este un obiectiv care pe de o parte susţine calitatea vieţii locuitorilor municipiului nostru şi, pe de altă parte, sprijină mediul de afaceri local. În egală măsură, acest proiect foloseşte resurse materiale, umane locale şi generează beneficii materiale directe bugetului local”, a declarat, la momentul semnării contractului, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

FOTO VIDEO Cetatea Alba Carolina, redeschisă în toată splendoarea după cel mai mare proiect de restaurare din România

FOTO VIDEO Cum a devenit Cetatea Alba Iulia minunea Transilvaniei. Secretele unui proiect de 50 de milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite