FOTO Autocarul cu elevi din Alba Iulia, venit din zona Veneto - Italia, a intrat în ţară. Medic epidemiolog: „Nu există niciun simptom“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În vama Borş, pasagerii au fost consultaţi de un medic epidemiolog
În vama Borş, pasagerii au fost consultaţi de un medic epidemiolog

Autocarul cu elevii de la Alba Iulia, plecat din Italia, zona Veneto, unde au fost înregistrate cazuri de infectare cu coronavirus, a intrat duminică seara în vama Borş, pasagerii fiind consultaţi de medici epidemiologi. Ulterior, autocarul a plecat spre Alba Iulia.

Atât directoarea DSP Bihor, cât şi prefectul Dumitru Ţiplea au menţionat, că din primele informaţii, niciunul dintre pasagerii autocarului cu elevi nu ar prezenta simptome de febrilitate. Dr. Daniela Rahotă a subliniat că autocarul cu elevi nu a trecut prin comunele din regiunea Veneto în care este instituită carantină de către autorităţile italiene.

Autocarul a intrat în punctul de trecere a frontierei în jurul orei 19.30, la bordul acestuia urcând o doctoriţă din cadrul DSP Bihor, costumată special, care i-a evaluat pe călători. Este vorba 45 de elevi şi şase cadre didactice din Alba Iulia, plus doi şoferi din Bihor, de la firma BMV Tour, care a şi asigurat transportul, şi care au susţinut că se simt bine. ”Nu există niciun simptom. Nu au tuse, nu au tulburări de deglutiţie, nu au nici tulburări de respiraţie. Doresc să ajungă cât mai repede acasă”, a declarat jurnaliştilor prezenţi Ariela Florian, medic epidemiolog la Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Verificarea pasagerilor din autocarul venit din Italia a durat circa o oră, timo în care poliţiştii de frontieră au verificat documentele, iar doctoriţa Florian le-a aplicat chestionare privind starea de sănătate prin care fiecare pasager ar trebui să spună şi exact traseul pe care l-a urmat, respectiv starea de sănătate.

autocar elevi alba

Potrivit administratorului firmei de transport BMV Tours, Mădălin Bura, încă un autocar cu adulţi din Oradea, care vin tot din Italia, urmează să sosească în ţară prin vama Borş în această noapte. Acesta s-a arătat nemulţumit de felul în care autotrităţile româneşti au gestionat această situaţie, el declarând că şoferii angajaţi la firma sa au fost sunaţi continuu în timpul zilei de duminică de diverşi reprezentanţi ai unor instituţii din Bucureşti, care le-au cerut să nu oprească nicăieri şi să vină direct acasă. "Să vii 12 ore cu copii fără mâncare, fără apă, fără să ai voie să opreşti la toaletă, nu mi se pare normal", a spus Bura, potrivit ebihoreanul.ro.

autocar elevi alba

Premierul Ludovic Orban a afirmat, duminică, referitor la grupul de elevi din Alba că recomandarea pentru aceştia este de a sta izolaţi la domiciliu. ”Recomandarea va fi să stea izolaţi acasă, nu vor intra în carantină, pentru că acel autocar nu vine din zona respectivă. Este vorba despre 50 de copii. Chiar am discutat cu ministrul Sănătăţii pe tema aceasta şi având în vedere că nu vin din zonă de focar nu se va lua decizia de a fi ţinuţi în carantină 14 zile şi va exista solicitarea pentru fiecare familie să stea copilul acasă”, a explicat şeful Executivului.

autocar elevi alba

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, a precizat că este vorba de un grup de 45 de elevi şi 6 cadre didactice, care era plecat în Italia de joi. Grupul urma să mai stea în Italia o perioadă, însă părinţii copiilor s-au îngrijorat şi au solicitat reîntoarcerea cât mai rapid în ţară.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite