Dotări de ultimă generaţie pentru intervenţii în situaţii de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ISU Alba a finalizat proiectul prin care s-au cumpărat şase autospeciale moderne din fonduri europene. Maşinile au intrat în dotarea detaşamentelor de pompieri din Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Câmpeni.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba a prezentat ieri ultimele două autospeciale primite în cadrul proiectului regional derulat de Asociaţia Intercomunitară Centrul Transilvaniei. Este vorba despre o autospecială pentru descarcerări grele şi una destinată lucrului cu apă şi spumă cu o valoare totală de 1,9 milioane de lei, cu TVA.

Timpul de intervenţie, redus la jumătate

În total, în dotarea instituţiei din Alba Iulia au intrat un număr de şase autospeciale pentru care s-au cheltuit 4,6 milioane de lei. Celelalte patru autospeciale sunt autovehicule complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Acestea au fost distribuite detaşamentelor de pompieri din Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Câmpeni.

Toate cele şase maşini sunt de ultimă generaţie şi sunt dotate cu aparatură şi echipamente moderne. „Am înnoit peste 50 la sută din autovehiculele de stins incendii cu apă şi spumă. Cu ajutorul acestor echipamente am reuşit să scădem la jumătate timpul de intervenţie la accidente şi incendii“, a spus Dorel Sofica şeful ISU Alba.

Timpul mediu de intervenţei la locul accidentelor este în prezent de 27 minute în zonele rurale şi de 13 minute în localităţile urbane. Judeţul Alba beneficiază şi de serviciile unei autospeciale de cercetare în caz de accidente nucleare, biologice sau chimice, care se află la sediul ISU Sibiu. Proiectul a mai presuspus şi specializarea a 88 de angajaţi ai ISU Alba în utilizarea maşinilor şio a echipamentelor din dotare.

Echipamente vechi de peste 40 de ani

Instituţia are în continuare în serviciu echipamente vechi de zeci de ani. La Alba Iulia este folosită şi astăzi o maşină de stins incendii din anul 1978. Cel mai vechi echipament este în dotarea detaşamentului de pompieri din Câmpeni. Este vorba despre o autospecială de stins incendii marca Mercedes, din anul 1965, construită special pentru intervenţii în zone montane.

Asociaţia Intercomunitară Centrul Transilvaniei a fost înfiinţată de consiliile judeţene din cele şase judeţe ale Regiunii Centru în scopul accesării de fonduri europene pentru îmbunătăţirea capacităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă. Valoarea totală a proiectului derulat în perioada decembrie 2008 – aprilie 2010 este de 42,6 milioane lei cu TVA, din care peste 70 la sută sunt fonduri europene.

Consiliul Judeţean Alba a contribuit cu fonduri publice de aproximativ 3,5 milioane de lei, bani care urmează să fie recuperaţi în cea mai mare parte din sumele alocate în cadrul proiectului de Uniunea Europeană.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite