Directori de şcoli din Alba care nu dau doi bani pe autorizaţia sanitară. Elevii învaţă pe riscul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala din Vadul Moţilor este pe lista celor neautorizate
Şcoala din Vadul Moţilor este pe lista celor neautorizate

249 de şcoli şi grădiniţe din Alba sunt neautorizate sanitar , pentru că directorii au „uitat“ să ceară documentul. Situaţia s-ar mai putea schimba dacă directorii şcolilor vor  catadicsi  să ceară inspectorilor DSP reînnoirea autorizaţiei sanitare de funcţionare pe propria răspundere.

Potrivit situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Alba la începerea anului şcolar, în aproape jumătate dintre şcolile şi grădiniţele din Alba reprezintă un real pericol pentru elevi, în sensul că aici s-ar putea îmbolnăvi sau accidenta în orice moment. 

În cifre, din cele 606 de imobile în care învaţă aproximativ 48.000 de elevi din Alba, doar 292 au primit documentul care atestă că pot studia învăţa în condiţii civilizate. Dintre acestea 121 sunt situate în oraşe, iar restul de 171 sunt în zona rurală a judeţului Alba.

Din ciclul „Şi ce dacă"

O situaţie cel puţin ruşinoasă este a şcolilor, mai exact a directorilor care nici măcar nu au depus dosare prin care să ceară directorilor să verifice dacă îndeplinesc condiţiile minime pentru a-şi schimba statutul din neautorizate în autorizate.

„În această situaţie sunt 249 de unităţi şcolare din Alba. Niciuna dintre acestea nu au înaintat dosar pentru autorizare sanitară. Noi o să le verificăm pe toate şi după începerea anului şcolar, o  să vedem care suntproblemele şi ce prob leme trebuie să remedieze, pentru ca să putem să le eliberăm autorizaţia sanitară de funcţionare“, a explicat Cristina Galoş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Alba DSP.

Spre exemplu, în comuna Albac din zona Munţuilor Apuseni, există şase unităţi şcolare, dintre care doar una cu personalitate juridică, Grupul Şcolar Agromontan „Ţara Moţilor“ . Patru dintre şcolile subordinate, cele din Costeşti,Dealul Nămăşoi, După Pleşe şi Sohodol nu îndeplinesc condiţiile minime.  „Vorbim de şcoli în care învaţă câte 4-5 copii, sunt în zone unde natalitatea este în scădere. Nu au acces la apă potabilă în incinta şcolii, nu există canalizare, grupuri sanitare. Nu cred că au şanse prea mari să primească autorizaţie sanitară de funcţionare. Nici nu au avut vreodată. Cel mai probabil, în următorii ani, vor fi comasate cu şcoala din centrul comunei, unde sunt condiţii modern pentru elevi“, a declarat Mirela Vârciu, directorul Grupului Şcolar Agromontan „Ţara Moţilor“ din Albac.

314 şcoli şi grădiniţe, neautorizate

Primarul localităţii susţine că modernizarea şcolilor în cauză nu mai este de actualitate. „Noi nu vrem să mai investim în şcoli cu 4 copii, cum este cazul celor la care faceţi referire. Probabil, alţi primari investesc, noi nu vrem să risipim banii. Nu o să facem lucrări pentru alimentarea cu apă, pentru a construi grupuri sanitare în incinta şcolii. Cel mai probabil, în viitor,aceste şcoli aflate la o distanţă de până la 7 kilometri de centrul comunei , o să fie desfiinţate, iar elevii vor învăţa la şcoala din centru, unde avem şi internat modern“, a completat Tiberiu Todea, primarul comunei Albac.

Pe de altă parte, alte 65 de şcoli nu îndeplinesc condiţiile minime pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare. Inspectorii DSP au descoperit la vizita în teren că apa se aduce cu găleata, grupurile  sanitarer fie nu există, fie sunt deteriorate, cu risc de accident, pavimentul este deteriorat sau clase cu pereţi fisuraţi şi iluminat natural insuficient.

Şcoli fără autorizaţie sanitară

Consultaţi aici lista cu şcolile din Alba care nu au fost autorizate de DSP

Printre aceste unităţi se află Şcoala din Vingard, Grădiniţele din Şpring şi Cunţa, toate din comuna Şpring. Pe aceeaşi listă sunt şcolile primare din Dealul Capsei, Valea Bistrii, Floreşti şi Certege, Vadul Moţilor. Niciuna nu a primit documentul nici măcar cu plan de conformare, prin care să fi remediat neajunsurile într-un anumit timp.  „Cele mai multe nu îndeplinesc normele esenţiale, nu  au apă potabilă, toaleta este în curte, unele şcoli au circuite comune cu grădiniţele, cum ar fi accesul îngrupurile sociale, ceea ce nu este permis“, a mai subliniat medicul Cristina Galoş, de la DSP Alba.

Oficialii Inspectoratului Şcolar Alba susţin că în aceste şcoli neautorizate învaţă un număr redus de elevi şi că unul din motivele pentru care directorii nu au solicitat autorizarea este tocmai convingerea lor că nu o vor primi.Altfel spus, unele dintre aceste unităţi n-au fost niciodată autorizate. „Trebue spus că în aceste şcoli, precum şi în cele cărăra li s-a respins dosarul de autorizare învaţă doar 7 la sută din populaţia şcolară din Alba. Chiar dacă numeric sunt multe, numărul copiiilor care studiază în astfel de unităţi care nu au cerut să fie autorizate este unul mic. Probabil, directorii nu au depus dosarele pentru că erau conştienţi că nu vor obţine autorizaţia“, a punctat Cornel Sandu, şeful Inspectoratului Şcolar Alba. Alba.

Situaţia s-ar mai putea schimba dacă directorii şcolilor vor cere reînnoirea autorizaţiei pe propria răspundere.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite