Descoperire senzaţională la Sebeş: o nouă specie de dinozaur erbivor şi ouă preistorice vechi de 68 milioane de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorul clujean Matei Vremir continuă seria descoperirilor senzaţionale în domeniul paleontologiei în zona oraşului Sebeş din judeţul Alba. Noua descoperire este un dinozaur erbivor, dar şi ouăle şi cuibul unor păsări preistorice care au trăit în urmă cu 68 de milioane de ani .

„S-au continuat cercetările în cazul unei descoperiri de senzaţie reprezentate prin cuiburi cu ouă şi oase de păsări primitive (enantiornithes), acoperite de malul unei viituri de acum 68 milioane de ani. Este prima dovadă că acest grup de păsări primitive cuibăreau în masă pe malul cursurilor de apă, asemănător unor specii actuale (flamingo etc). Descoperirea va fi prezentată public la Congresul Internaţional de Paleontologie din Las Vegas“, a precizat Matei Vremir, citat de Agerpres.

De asemenea, a mai fost descoperit un mic schelet de mamifer care s-a păstrat parţial în umplutura unei vizuini. În plus, au fost descoperite resturi de la cel mai mare pterosaur (reptilă zburătoare), cu oase de la aripă având dimensiuni cu 25% mai mari decât cele mai mari descoperite până acum, în Statele Unite. Matei Vremir spune că anvergura aripilor specimenului de la Sebeş depăşea 13 m, cu 2-3 m peste limita calculată pentru capacitatea de a zbura.

Paleontologul clujean a precizat că descoperirile sunt încă în prelucrare şi că rezultatele cercetărilor vor fi făcute publice probabil în cursul anului viitor. „Rezultatele de până acum indică faptul că în zona Sebeşului trăiau o serie de specii comune şi în Bazinul Haţeg, dar şi forme care încă nu s-au descoperit acolo, şi asta nu atât datorită izolării geografice, cât mai ales condiţiilor de fosilizare diferite şi a diferenţelor temporale dintre diferite situri şi straturi geologice“, a afirmat Matei Vremir.

Din expediţia internaţională care a făcut recentele descoperiri de la Sebeş fac parte cercetători din Anglia, SUA şi România (Zoltan Csiki - Bucureşti, Radu Totoianu - Sebeş, Matei Vremir - Cluj). Paleontologul clujean a descoperit, anul trecut, cel mai bine conservat schelet complet de dinozaur carnivor din Europa (supranumit "Balaurul bondoc"), dar şi o vertebră a celui mai mare dinozaur zburător din lume.

Citiţi şi: O nouă descoperire senzaţională la Sebeş: vertebra celei mai mari reptile zburătoare din lume

Dinozarul bondoc, descoperit pe malul râului Sebeş

Balaurul bondoc, descoperit în România, zguduie lumea ştiinţei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite