Curiosul caz al votanţilor „suplimentari“ din Câmpeni. Cum a ajuns micul oraş din Apuseni să aibă peste 18% din voturi pe liste suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai dure bătălii electorale din Alba, la alegerile prezidenţiale din 2019, s-a derulat în oraşul Câmpeni, capitala neoficială a Munţilor Apuseni. Iohannis a obţinut cu 29 de voturi mai mult ca Viorica Dăncilă. Situaţia din acest oraş este, însă, neobişnuită din punct de vedere a numărului persoanelor care au votat pe listele suplimentare.

Potrivit rezultatelor finale, Klaus Iohannis are la Câmpeni 2.061 de voturi (50.35%), iar Viorica Dăncilă – 2.032 de voturi (49.65%). Fără a fi staţiune turistică, Câmpeniul a avut în turul II al alegerilor prezidenţiale un număr ”record” de 764 de votanţi pe listele electorale suplimentare.

Raportat la numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne (4.163), persoanele care au votat pe listele suplimentare în cele 9 secţii din oraş reprezintă un procent de 18,35%. Cele mai multe voturi pe lista suplimentară s-au înregistrat în secţia nr. 123 deschisă la sediul Primăriei Câmpeni, 258 de alegători şi la secţia nr. 124 deschisă la Şcoala Gimnazială, 140 de alegători. La primul tur al prezidenţialelor, în cele două secţii au votat 84, respectiv 95 de persoane pe liste suplimentare. Numărul de 258 de alegători pe lista suplimentară într-o secţie de vot reprezintă un record pentru tot judeţul Alba. Doar într-o singură altă secţie (nr. 19, Alba Iulia) s-a mai trecut ”borna” 200, fiind înregistrate 213 voturi.

La nivelul judeţului Alba, media voturilor de pe listele suplimentare este de doar 10%. ”Anomalia” se menţine şi dacă se compară situaţia de la Câmpeni cu cea dintr-un alt oraş de mărime apropiată, Ocna Mureş. Aici au votat 444 de persoane pe listele suplimentare, ceea ce reprezintă un procent de 8,26% din totalul celor care s-au prezentat la urne. Chiar şi la nivel naţional, procentul votanţilor pe liste suplimentare este de 12,8%.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, în Câmpeni, au votat pe liste suplimentare un număr de 353 de persoane, ceea ce a reprezentat un procent de 10,24% raportat la numărul persoanelor prezente la vot. După cum se poate observa din datele statistice, la turul II numărul votanţilor ”suplimentari”, respectiv a celor care nu au domiciliul sau reşedinţa în oraş şi în localităţile componente ale acestuia, s-a dublat. Acest lucru a influenţat şi prezenţa la vot. Dacă la nivel judeţean, prezenţa în turul II s-a situat la procentul de 54,89%, mai mare cu 3% faţă de primul tur, la Câmpeni s-a ajuns la o prezenţă la vot de 66,27%, cea mai mare înregistrată în mediul urban din Alba. Diferenţa în plus faţă de primul tur este semnificativă, ajungând astfel la 11,5%.

Toate aceste date statistice indică faptul că la Câmpeni a existat în turul doi un efort ”concertat” de mobilizare la vot a unor persoane din afara oraşului. Administraţia PSD ar fi dorit să dea un semnal în perspectiva alegerilor locale din 2020, după eşecurile de la alegerile europarlamentare şi din primul tur al prezidenţialelor. Diferenţa mică de voturi între candidaţii PNL şi PSD anunţă o luptă ”pe viaţă şi pe moarte” la ”localele” de anul viitor. Situaţia va fi influenţată decisiv de modul în care se vor desfăşura alegerile, respectiv dacă va exista un singur tur de scrutin sau două tururi.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Gestul impresionant al voluntarilor care ajută şoferii români de TIR din Europa să ajungă la vot

FOTO Un român din Belgia şi-a denumit maşina „ambulanţa gri“ şi „răpeşte“ şoferii de TIR pentru a-i duce la vot

Un român „colindă“ parcările din Germania şi duce şoferii de TIR la vot cu maşina personală

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite