Cum se pot ceda părţi pentru o maşină. Situaţia în care se poate înmatricula pe numele a două persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regula de cedare a drepturilor asupra unei maşini se aplică numai în situaţia unei moşteniri. Dacă o persoană a avut în proprietate un autovehicul înainte să moară, acesta va fi moştenit de către copiii săi, de către soţ sau soţie.

Succesiunea asupra unei maşini se realizează la fel ca orice alt obiect aflat în proprietatea decedatului. De obicei, în momentul în care se realizează succesiunea, soţia sau soţul va primi 1/2 din valoarea obiectului, iar copiii vor primi cealaltă parte, împărţită în mod egal.

Fiecare are dreptul pe cota respectivă asupra autovehiculului, dar nu poate vinde de unul singur din cotă, decât în momentul în care s-a finalizat succesiunea. Maşina este un mobil ce trebuie trecut pe un singur titular, dar există şi excepţii. 

  

La înregistrarea maşinii către serviciul de taxe şi impozite, se pot trece pe autovehicul mai mulţi proprietari. Singura problemă este că înmatricularea auto se va realiza foarte greu pe numele mai multor persoane. Cei de la Serviciul de Înmatriculări Auto vor permite foarte greu ca o maşină să aibă mai mulţi proprietari. Astfel, la înmatricularea auto va fi mult mai uşor de realizat pe existenţa unui singur proprietar. 

   

Cartea şi talonul maşinii permit foarte greu existenţa mai multor proprietari. În cazurile excepţionale, talonul poate avea un proprietar şi un utilizator. Astfel, pentru a realiza procedura de înmatriculare auto pentru un autovehiculul moştenit, va trebui ca după etapa de succesiune, să se realizeze cedarea de drepturi asupra autovehiculului. Cedarea de drepturi se va realiza de fiecare persoană terţă în parte. Practic, fiecare persoană ce a primit cotă parte asupra maşinii, va renunţa la drepturile depline în favoarea unei singure persoane moştenitoare. Astfel, dacă vor fi doar două persoane moştenitoare şi una dintre acestea va ceda partea ei de 50%, aceste drepturi vor intra în proprietatea celuilalt moştenitor. 

Succesiunea se poate realiza doar în momentul în care persoana care a avut maşina a decedat. Există, însă, o posibilitate de a înmatricula maşina pe doi proprietari. În primul rând, va trebui să se realizeze o fişa de înmatriculare, care va trebui prezentată împreună cu actele maşinii şi actul de succesiune la serviciul de impozite şi taxe locale. Aici se va elibera un certificat fiscal pe numele ambelor persoane. Cu certificatul fiscal se merge la societatea de asigurare unde, de asemenea, se poate realiza poliţa pe numele ambilor proprietari.

   

După ce s-a făcut asigurarea, urmează ultimul pas - înmatricularea maşinii propriu-zise. Aceasta se realizează la sediul serviciului de înmatriculări auto cu următoarele documente: copii după ambele cărţi de identitate; copie după asigurare; copie după cartea de identitate a maşinii; cartea de identitate a maşinii în original; talonul maşinii; asigurarea maşinii; fişa de înmatriculare fiscalizată. 

Potrivit unui ordin al ministrului de Interne (nr. 1501/2006, publicat în Monitorul Oficial 941/21.11.2006), la cererea scrisă a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare se poate înscrie şi o altă persoană decât proprietarul, specificându-se calitatea în care acesta poate utiliza vehiculul. Se poate înregistra coproprietatea unui autoturism în CIV, pe baza unei declaraţii la Poliţie, prin care cei doi acceptă reciproc şi de comun acord ca unul să fie "proprietar" iar cel de-al doilea sa apară la menţiuni ca şi coproprietar. Singura diferenţă este legată de imposibilitatea înstrăinarii ulterioare fără acordul ambilor dar nu sunt stabilite cote-părţi de proprietate. 

Citiţi şi:

 

Sute de locuitori din Sebeş se revoltă oficial împotriva unui colos industrial: ”Bolile respiratorii la copii şi cazurile de leucemie s-au înmulţit“

 

Infractorul notoriu specializat în trafic de influenţă şi înşelăciune. Cum a obţinut sume mari de bani de la naivi păcăliţi cu promisiuni mincinoase

 

Au împuşcat ilegal un cerb în valoare de 12.000 de euro şi l-au abandonat. Aventura penală a doi braconieri prin Apuseni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite