Cum acţiona gruparea recuperatorilor din Alba Iulia: şantaje, tâlhării şi ameninţări cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

În perioada 2009 – 2010 pe raza judeţului Alba şi-a desfăşurat activitatea o grupare de recuperatori, care a recurs şi la acţiuni cu violenţă. Metodele practicate de membrii grupării par desprinse din filmele de acţiune.

„Actorii“ principali au fost Teodor Şchiop, liderul grupării, zis Puşcărie, Gabriel Antoniu Bakai, Ioan Decean, Mihai Dorin Pîrvu şi Adrian Trifa. Inculpaţii sunt judecaţi în mai multe dosare penale la instanţele din Alba Iulia.

Aceştia recuperau bani în special pentru oameni de afaceri, atât români cât şi italieni. Printre aceştia din urmă se află Luca Anversa, patronul firmei Pomponio SA şi Luigi Saviatto, proprietarul societăţii Georgia Agriturismo SRL, zis Gigi Italianu. Italienii au ajuns în contact cu reţeaua de recuperatori după ce Luigi Saviatto a fost, la rândul său, victima unui şantaj. Solomon Sicoe, patronul unei firme din Sebeş, avea de recuperat suma de aproximativ 35.000 de lei de la Saviatto.

Pentru că nu a reuşit să obţină banii prin intermediul executorului judecătoresc a apelat la „recuperatori“ cărora le-a promis că vor primi 10 la sută din suma recuperată. „I-am spus lui Doru Puşcărie să scoată banii de la Gigi deoarece am hotărâre judecătorească. I-am spus să arunce o canistră de cinci litri de benzină amestecată cu motorină. Vroiam doar să îl sperii pe Gigi pentru ca acesta să îmi dea banii“, a afirmat inculpatul Solomon în declaraţia dată procurorilor. De altfel, aceasta este confirmată de o discuţie telefonică purtată de Solomon şi Teodor Şchiop, interceptată de anchetatori.

Vizită cu ameninţări

Gabriel Antoniu Bakai şi Teodor Şchiop i-au făcut la un moment dat o vizită italianului la pensiunea Il Vittoriale din Gârbova. Aici s-au purtat discuţii în contradictoriu. „În discuţiile pe care le-am avut cu Gabi (Bakai – n. r.), l-am întrebat pe acesta dacă doreşte să ne aducem mafioţii din Italia şi să ne războim, iar Gabi mi-a spus că răzbiul este între noi. Puşcărie îşi tot etala muşchii pentru a mă impresiona“, a afirmat Luigi Saviatto, potrivit rechizitoriului procurorilor. În acest caz nu s-a ajuns la violenţă ci doar la ameninţări.

Italienii Anversa şi Saviatto au ajuns, în acest mod, în contact cu reţeaua de recuperatori pe care aveau să o folosească ulterior. De altfel, cei doi sunt judecaţi pentru instigare la şantaj în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“. Au comandat recuperarea unor datorii de la patronii unor firme din Orăştie şi Cluj-Napoca. La locuinţa unuia dintre oamenii de afacere din Orăştie a fost aruncată om sticlă umplută cu benzină asupra locuinţei acestuia, în scopul intimidării.

Confundat şi ameninţat

Rechizitoriul procurorilor din dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“ cuprinde şi un episod tragic şi comic în acelaşi timp, dar care putea avea urmări grave. Un bărbat din Vinţu de Jos, care nu avea nicio legătură cu activităţile grupării, a fost confundat de „recuperatori“, sechestrat şi ameninţat cu moartea. Recuperatorii în acest caz au fost Gabriel Antoniu Bakai, Ioan Decean şi Mihai Dorin Pîrvu. Primii doi sunt judecaţi în stare de arest preventiv, iar al treilea în libertate. Aceştia au avut „misiunea“ de a recupera un lănţişor de aur care ar fi fost furat de un bărbat pe nume George Hoca, zis „Tupeu“ din Vinţu de Jos de la unul dintre membrii grupării.

Ajunşi la Vinţu de Jos, „recuperatorii“ au confundat locuinţa bărbatului vizat şi au declanşat o operaţiune de urmărire împotriva unei alte persoane, Cristian F. Acesta plecat de acasă şi a mers până la Sebeş unde avea de rezolvat câteva probleme. În tot acest timp a fost urmărit. După ce şi-a terminat treaba a ieşit în drumul naţional la ocazie.  Lângă el a oprit maşina în care se aflau cei trei inculpaţi. Omul a crezut că a oprit pentru a-l lua la ocazie şi a urcat pe locul din faţă. Imediat s-a trezit cu un pistol la tâmplă şi un cuţit la gât.

Maşina a pornit în trombă, iar „recuperatorii“ au trecut la ameninţări, inclusiv cu moartea. Pe drum l-au percheziţionat pe om şi i-au găsit cartea de identitate. Şi-au dat seama de confuzie şi l-au eliberat pe bărbat. „Uite frate cum pică omul nevinovat, cum îi luam gâtul fără niciun motiv“, a spus, potrivit rechizitoriului, Gabriel Antoniu Bakai după ce a constatat că l-au confundat. Ţinta iniţială a recuperatorilor, George Hoca, a ajuns în final în arrest pentru înşelăciune, tentativă de tâlhărie şi furt.

Servicii pentru afacerişti

Gruparea recuperatorilor din Alba Iulia, formată din Dorin Mihai Pârvu, Ioan Decean Nicolae şi Gabriel Antoniu Bakai, oferea servicii patronilor care aveau de primit bani de la alţi oameni de afaceri.  Unul dintre cei care au apelat la grupare este Ioan Răşinariu din Sebeş care nu reuşea să încaseze suma de 26.000 de lei de la o persoană din Alba Iulia, care deţinea o firmă aflată în incapacitate de plată.

Acţiunea de convingere a datornicului a avut loc în iunie 2010, iar infracţiunile fac obiectul unui dosar aflat în prezent, în recurs, la Curtea de Apel Alba Iulia. Cei patru au fost condamnaţi la închisoare de Judecătoria Alba Iulia: Dorin Mihai Pârvu primit opt ani de închisoare, Ioan Nicolae Decean a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani, iar Antoniu Gabriel Bakai s-a ales cu un an după gratii. Ioan Răşinariu este singurul care a fost condamnat la închisoare cu suspendare, el primind o pedeapsă de doi ani.

Bani recuperaţi de la o prostituată

Una dintre faptele de care sunt acuzaţi Pârvu şi Decean poate reprezenta o veritabilă culme a infracţionalităţii. Mihai Pârvu a „executat“ comanda lui Ioan Decean de a recupera banii plătiţi unei prostituate. Iată descrierea faptei aşa cum rezultă din sentinţa judecătorului:

„În data de 26.06.2010 în jurul orelor 11,00 în timp ce se afla pe şoseaua de centură din Alba Iulia, partea vătămată B.C.M. a fost acostată de inculpatul Decean Ioan Nicolae, care i-a propus să meargă cu el la hotelul C. pentru a întreţine relaţii sexuale în schimbul unei sume de bani. Partea vătămată a fost de acord, astfel că cei doi s-au dus la hotel, unde inculpatul Decean a închiriat o cameră, iar după ce au întreţinut relaţii sexuale a scos din buzunar 300 lei pe care a pus-o pe masa din camera de hotel, oferindu-i aceşti bani părţii vătămate ca plată, pentru serviciile prestate. Inculpatul a părăsit camera de hotel sub pretextul efectuării unei comenzi la restaurantul unităţii

L-a contactat pe inculpatul Pârvu Dorin Mihai şi i-a solicitat acestuia să vină la hotel. Cei doi s-au întâlnit în parcarea din faţa hotelului ocazie cu care inculpatul Decean i-a indicat lui Pârvu camera în care o lăsase pe persoana vătămată, cerându-i să-i recupereze banii plătiţi în schimbul serviciilor sexuale oferite. Inculpatul Pârvu s-a deplasat în hotel, fiind acoperit pe faţă cu o cagulă, a bătut la uşa camerei indicate spunând că este Nicu, iar după ce partea vătămată i-a deschis uşa, inculpatul a pătruns în interior şi prin exercitarea de violenţe şi ameninţări, a deposedat-o pe B.C.M. de cei 300 de lei primiţi de aceasta şi pe care îi pusese în poşetă.

Pârvu a plecat din hotel, iar în benzinăria OMV din Alba Iulia a fost aşteptat de inculpatul Decean, căruia i-a restituit suma de bani. Pentru această faptă, Pârvu a primit pedeapsa de şapte ani de închisoare, care a fost mărită cu un an în condiţiile în care este recidivist. Decean s-a ales cu cinci ani de închisoare pentru complicitate la tâlhărie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite