Cum a ajutat un comisar de poliţie gruparea lui Cristian Litera, fostul bodyguard al afaceristului Alin Simota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Litera, la momentul reţinerii de procurorii DIICOT Alba Iulia
Cristian Litera, la momentul reţinerii de procurorii DIICOT Alba Iulia

Procurorii DIICOT Alba Iulia au trimis în judecată, în dosarul grupării infracţionale condusă de Alin Simota şi Cristian Litera în judeţul Huneodara, şi un ofiţer de poliţie. Comisarul de poliţie Avram Zorin este acuzat că a sprijinit gruparea infracţională prin demersuri concrete de a scăpa pe unii dintre membrii acesteia de dosare penale care erau instrumentate la IPJ Huneodara.

Potrivit procurorilor, în schimbul serviciilor, ofiţerul Avram Zorin era ajutat periodic de Cristian Litera cu bani. Prezenţa poliţistului în dosar este şi motivul pentru care cauza este judecată pe fond la Curtea de Apel Alba Iulia. Relaţiile de prietenie între Avram Zorin şi Cristian Litera, fost bodyguard al omului de afaceri Alin Simota, sunt mai vechi, cei doi cunoscându-se şi fiind prieteni din copilărie. Din rechizitoriul DIICOT Alba Iulia rezultă că primul ajutor oferit de poliţist lui Litera datează din anul 2004.

Referat de poliţist: victima s-a lovit singură cu pumnul în gură

”La data de 17.06.2004, inc. Litera Constantin Cristian împreună cu numiţii I.O., M.C., pe fondul unui conflict spontan, l-au bătut pe numitul S.P., şoferul pe un autobuz din mun. Deva, acesta suferind leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare 21-22 zile îngrijiri medicale. Plângerea penală formulată de către S.P. a făcut obiectul dosarului nr. 1529/P/2004, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Cercetările în dosar au fost efectuate de către învinuitul Avram Zorin (la acel moment acesta era inspector de poliţie în cadrul Biroului Cercetări Penale din cadrul poliţiei mun. Deva). Acesta în înţelegere cu inc. Litera i-a scos practic din dosar pe numiţii I. şi M. substituindu-i cu numiţii T.D. şi Ş.C.. Cei doi din urmă la solicitarea lui Litera, a lui I. şi M. au dat declaraţii în sensul că ei au comis fapta alături de inc. Litera. De asemenea inc. Litera Constantin Cristian a dat o sumă consistentă de bani lui Avram Zorin pentru ca acesta să dea bani persoanei vătămate S.P. în scopul ca acesta să-şi retragă plângerea. Cercetările s-au efectuat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală şi ultraj contra bunelor moravuri. 

Prin referatul întocmit la data de 4.11.2004, Avram Zorin a propus încetarea urmăririi penale pentru infracţiunea de «vătămare corporală» faţă de T. şi Litera pe motiv că persoana vătămată şi-a retras plângerea, scoatere de sub urmărire penală a celor doi pentru «ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice» şi aplicare unei sancţiuni cu caracter administrativ. De asemenea a propus neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Ş.C. Motivarea referatului frizează ridicolul, reieşind că practic persoana vătămată s-a lovit singură cu pumnul în gură, cauzându-şi leziunile descrise în certificatul medico legal. De altfel motivarea este preluată din textul unei declaraţii datate 6.10.2004 a martorului C.A., semnată doar de acesta, declaraţie luată în scris de înv. Avram Zorin. Cu ocazia reaudierii sale în acest dosar, martorul C.A. neagă că ar fi declarat aşa ceva învinuitului Avram Zorin cu ocazia audierii sale, arătând că acesta din urmă a scris declaraţia şi el doar a semnat având încredere că poliţistul a consemnat ce spus el.Textul declaraţiei martorului C.A. este aproape identic cu o declaraţie anterioară a lui Litera Constantin Cristian (declaraţie luată tot de Avram Zorin)”, se susţine în documentul transmis de procurori instanţei de judecată.

În final dosarul a fost soluţionat de procuror, în necunoştinţă de cauză faţă de aceste manevre, conform propunerilor din referatul întocmit de Avram Zorin, adevăraţii autori rămând nesancţionaţi. Interesul ca aceştia să fie scoşi din dosar a constat în disocierea dintre aceştia şi Litera, deoarece în toamna anului 2004, în momenul în care s-a instrumentat acest dosar, autorii au fost arestaţi de D.I.I.C.O.T. – S.T. Alba Iulia în dosarul „Spumă şi Bibanul”, pentru fapte de violenţă. Dacă Litera era asociat cei doi pe comitera unor fapte de violenţă era probabil să fie arestat şi el în acel dosar, în care era bănuit de comiterea anumitor infracţiuni. 

De altfel cu privire la soluţionarea acestui dosar inc. Litera a arătat următoarele: ”În cursul anchetei eu i-am povestit lui Avram Zorin exact cum s-a întâmplat însă deoarece I. şi M. aveau mai multe dosare în care erau cercetaţi pentru vătămări corporale am convenit cu Avram Zorin ca eu şi ceilalţi doi să aducem alte două persoane în locul lor, mai ales pentru că Zorin mi-a spus că martorii oculari şi victima m-au recunoscut doar pe mine după planşele foto. În acelaşi context am discutat cu Zorin şi despre finalitatea dosarului în sensul că eu urma să mă împac cu victima şi astfel cei care acceptă să ia locul celorlalţi doi participanţi la altercaţie să primescă cel mult o amendă. Astfel, eu am vorbit cu Ş.C. iar I. şi M. l-au adus pe T.D. care au fost de acord să intre în dosar ca şi agresori în locul celor doi. La final toţi am primit câte o amendă, eu am plătit şi amenda lui Ş., iar I. şi M. au achitat amendat lui T. Pentru a ne împăca cu victima am plătit suma de 1000 de dolari, nu mai reţin exact suma dar cred că despre atât este vorba. Eu i-am dat banii lui Zorin care urma să-i transmită victimei. S-a procedat în acest mod pentru că Zorin mi-a spus că victimei îi este frică să se întâlnească cu mine”, a spus Cristian Litera în declaraţia din 26 iunie 2013.

Comando pentru execuţia unui consilier local

O altă infracţiune în care a avut un rol important poliţistul Avram Zorin datează din 2008. Cristian Litera a organizat un „comando” format din inculpaţii Penciuc Cătălin, Varodi Mihăiţă Mircea, Moldovan Ioan Petru şi numitul Lăcătuş Valer pentru a-l pedepsi pe consilierul local Paul Gherasim. Sub directa conducere şi coordonare a lui Litera, aceştia l-au supravegheat, urmărit şi filat o perioadă de timp, pentru a găsi locul şi momentul propice al acţiunii.

Descrierea agresiunii în rechizitoriu: ”Planul a fost pus în aplicare în seara zilei de 30.12.2008, în jurul orei 22,20, în timp ce persoana vătămată Gherasim Paul se întorcea la domiciliu său din Petroşani. Între măsurile luate de inculpaţi pe durata acţiunii pentru a nu putea fi depistaţi de către organele de poliţia a fost şi aceea că pe durata acţiunii şi-au închis toţi telefoanele mobile pentru a nu putea fi localizaţi. Astfel după cum rezultă din procesul-verbal de verificare a  listingurilor telefonice, în data de 30.12.2008 - data comiterii faptei - între inculpaţii Litera Constantin Cristian, Penciuc Cătălin şi Varodi Mihăiţă-Mircea şi numitul Lăcătuş Valer, au avut loc apeluri telefonice reciproce, cu circa 2-3 ore înaintea agresiunii. Ulterior pentru a nu mai putea fi localizaţi pe durata acţiunii, aceştia au închis telefoanele, neînregistrându-se trafic pe aceste posturi telefonice până în jurul orei 0.00, când s-a înregistrat intrarea în funcţie a posturilor telefonice mobile. Pe durata acţiunii inc. Litera a rămas în autoturismul cu care s-a deplasat la faţa locului coordonând săvârşirea faptei. Inculpaţii Penciuc şi Varodi, mascaţi cu cagule, au fost desemnaţi să asigure locul faptei pentru a nu apărea alte persoane în zonă şi în caz de nevoie să acorde ajutor, iar inc. Moldovan şi numitul Lăcătuş, mascaţi şi ei cu cagule, au fost desemnaţi să-l atace pe Gherasim Paul. Victima a fost acostată după ce a coborât din maşină şi s-a îndreptat către scara blocului, de către numitul Lăcătuş Valer şi inculpatul Moldovan Ioan Petru, care i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii şi bâtele, după care au fugit. Urmare a loviturilor primite Gherasim Paul a suferit leziuni corporale grave. Potrivit actelor medico-legale, leziunile s-au putut produce prin loviri repetate cu corpuri dure contondente, care au necesitat pentru vindecare 75-80 zile de îngrijiri medicale. Pentru această faptă Simota Alin a plătit la câteva zile după comiterea faptei către inc Litera suma de 20.000 lei RON (echivalentul a aproxiamtiv 5000 euro), bani care s-au împărţi apoi între autori.”

În timpul agresiunii, consilierul local a reuşit să smulgă cagula de pe faţa numitului Lăcătuş Valer, astfel că, ulterior, cu ocazia audierii sale iniţiale la poliţie, l-a recunoscut pe acesta ca fiind participant la comiterea faptei. Această recunoaştere coroborată cu testul ADN şi alte probe, au determinat arestarea şi trimiterea în judecată a lui Lăcătuş Valer pentru acestă faptă. Bărbatul a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare.” Victima Gherasim Paul a fost, de asemenea, condamnată penal pentru că a dat declaraţii mincinoase în dosar. 

”Litera mi-a spus că această bătaie a fost executată la ordinul lui Simota Alin”

În acea perioadă Avram Zorin lucra în cadrul Poliţiei municipiului Deva, la  Biroul Cercetări Penale (care avea în subordine şi Centru de Reţinere şi Arest Preventiv), având gradul de subcomisar şi calitatea de organ de cercetare al poliţiei judiciare. Litera a luat legătura cu Avram Zorin şi s-a interesat la aceasta despre ancheta desfăşurată de către organele de poliţie pentru identificarea autorilor, şi la o a doua discuţie purtată cu acesta mărturisându-i modalitatea în care a comis fapta, cine a comandat-o şi cine sunt autorii. 

Declaraţia lui Avram Zorin din 11.06.2013: „Pe la începutul anului 2009, din câte reţin, am văzut de la televizor că un consilier local din Petroşani a fost bătut de persoane mascate şi i-a fost rupt un picior. La câteva zile, am fost sunat de Litera Constantin Cristian care m-a chemat la o întâlnire, din câte reţin, în spatele blocului. M-am întâlnit cu el, ocazie cu care m-a întrebat dacă am auzit de bătaia de la Petroşani, cu consilierul local, m-a întrebat ce se aude prin poliţie despre această bătaie şi a ţinut să-mi menţioneze că a auzit că autorul este numitul O. I. zis Pera, cu gaşca lui. Eu i-am spus că n-am auzit să se vorbească prin poliţie de acest subiect, după care ne-am despărţit. După alte câteva zile am fost sunat, din nou, de Litera Constantin Cristian care m-a chemat la el să discutăm ceva. Am mers la el acasă, noi locuiam foarte aproape şi odată ajuns acolo Litera mi-a spus adevărul legat de bătaia lui P.G. A făcut acest lucru în contextul în care era deranjat de faptul că numitul L.V., persoană care a participat la bătaie, nu a fost atent iar victima a reuşit să-i tragă cagula de pe faţă. Litera mi-a spus că Lăcătuş urmează a fi identificat deoarece o să se facă o analiză a ADN-ului de pe cagulă, care va fi comparat cu proba ADN făcută lui L.V. în timp ce era în penitenciar. Astfel, Litera mi-a spus că această bătaie a fost executată la ordinul lui Simota Alin care avea un conflict cu numitul P.G.

De la Litera am aflat că la bătaia respectivă a participat împreună cu L.V., Penciuc Cătălin şi încă o persoană din Simeria sau Orăştie. Mi-a spus că l-au filat câteva zile pe acel consilier iar în seara în care l-au bătut, deplasarea la Petroşani s-a efectuat cu două maşini, în una s-a aflat Litera cu Penciuc iar în cealaltă Lăcătuş şi ce-a dea patra persoană. La acea întâlnire Litera mi-a spus că el doar a supravegheat bătaia, iar ceilalţi trei l-au bătut pe P.G. cu bâtele de baseball, dar la o altă discuţie purtată ulterior Litera mi-a recunoscut că a participat şi el la bătaie. Mi-a spus că la bătaie au purtat toţi cagule iar ulterior au aruncat aceste cagule şi bâtele în râul Jiu. Pentru această bătaie Litera mi-a spus că a primit 20.000 euro de la Simota Alin, 5.000 euro de participant, dar a reuşit să obţină banii destul de greu deoarece Simota îi tot amâna”.

Sume de bani pentru poliţist

Cu ocazia vizitei efectuate la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Deva la data de 4.02.2009, concubina a fost atenţionată de Avram Zorin să aibă grijă ce anume discută cu Lăcătuş deoarece este instalată aparatură de înregistrare. După ce Lăcătuş Valer a fost arestat la data de 2.02.2009, acesta a păstrat legătura cu Litera Constantin Cristian, comunicând prin intermediul lui Avram Zorin, care în acea perioadă profitând de funcţia sa îl scotea periodic pe Lăcătuş la cabinetul medical al Centrului (unde ştia că nu sunt instalate microfoane şi camere de filmat) şi discuta cu acesta, transmiţându-i mesaje din partea lui Litera, încurajându-l să nu-i denunţe pe ceilalţi participanţi la faptă, asigurându-l că Litera va avea grijă de el pe durata executării şi chiar ulterior. 

Pentru aceste servicii, în mai multe rânduri, Litera a dat diferite sume de bani poliţistului. Declaraţia lui Cristian Litera din 9.07.2009: „În perioada respectivă, Zorin mi-a mai dat informaţii despre L.V. şi dacă mai afla ceva. L-am rugat să se intereseze să afle date din dosar, însă mi-a spus că dosarul este la investigaţii criminale şi că nu prea cunoaşte pe acolo şi că este periculos pentru el să se intereseze. Zorin mi-a mai spus că îl scotea în acest sens pe L.V., pentru a dicuta cu el la cabinetul medical din cadrul Arestului Deva. I-am zis de câteva ori lui Zorin să aibă grijă de L.V., să îl încurajeze, iar Zorin ştiu că o făcea şi din proprie iniţiativă. Pentru că m-a ajutat cu informaţii în acest caz, ştiu că i-am dat bani, dar nu reţin ce sumă anume. De fapt, el niciodată nu mi-a cerut în mod expres să îi dau bani pentru informaţiile şi sprijinul pe care mi-l dădea în anumite cazuri, modalitate prin care îl recompensam, fiind următoarea: de multe ori Zorin mă ruga să îl împrumut cu anumite sume de bani cuprinse între 200 şi 5000 de euro, pe anumite perioade, fără să îi percep dobânzi, în cazul în care mă ajuta cu informaţii, îi spuneam că nu mai trebuia să îmi restituie banii, iar în cazul în care nu mă ajuta sau nu mă sprijinea cu ceva anume, aşteptam banii înapoi iar acesta mi-i restituia”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite