Crimele neelucidate din Alba: trei dosare ”X” pentru care se caută făptaşi de aproape 20 de ani

0
0

Uciderea prostituatei din Alba Iulia de către un tânăr de 26 de ani readuce în atenţie crimele neelucidate de către anchetatorii din Alba. Este vorba despre trei fapte de omor din anii 1997, 2000 şi 2009. Pentru fapta din 2009, procurorii au trimis în judecată un inculpat dar, în final, acesta a fost achitat.

În condiţiile noilor prevederi legale adoptate în 2012, fapta de omor nu se mai prescrie, astfel încât, teoretic, criminalii nu pot sta liniştiţi pentru că pot fi prinşi oricând de poliţie. Cea mai cunoscută dintre crimele neelucidate este cea a Marilenei Burduf, fostă secretară la fabrica UTEPS. În perioada în care s-a comis crima, Marilena Burduf avea 48 de ani şi locuia singură, întrucât soţul ei, marinar, era plecat din ţară.

În anturajul cunoscuţilor apărea ca o femeie liniştită, retrasă, care avea legături bune cu familia şi prietenii şi nu dădea semne să aibă vreun duşman. Cadavrul fără viaţă al femeii a fost descoperit în 1 martie, 2000, într-un apartament de la etajul I, din cartierul Tolstoi din Alba Iulia. Proprietara locuinţei era în baie, într-o baltă de sânge, după ce fusese lovită de 11 ori în zona capului, cel mai probabil cu o toporişcă. Anchetatorii au fost alertaţi de colegii femeii, care nu s-a prezentat în acea zi la locul de muncă.

Uşa apartamentului era închisă, dar pe dinăuntru nu era nicio cheie în uşă, nu s-a găsit nicio urmă de forţare a uşii. Pe masa din bucătărie a fost găsită o sticlă cu vin şi un pahar pe care erau amprentele victimei. Probabil, celălalt pahar a fost luat de agresor. Locuinţa nu părea răvăşită. Ulterior, s-a constatat că din locuinţă dispăruse o cutie în care victima ţinea bijuterii de mică valoare. În apartament a fost găsită, însă, suma de 1.000 de dolari. S-au luat amprente, s-au ridicat agende cu înscrisuri, documente. Medicii legişti au stabilit că moartea femeii de 48 de ani a fost violentă, iar victima nu a prezentat nicio urmă de apărare. Legiştii au concluzionat că victima a murit din cauza hemoragiei şi a fracturilor multiple, datorate celor 11 lovituri cu un corp tăios, care nu a fost găsit la locul crimei. Medicii au mai constatat că victima era în picioare în baie în momentul în care a fost lovită din spate, prin surprindere.

image

Anchetatorii au vorbit de la producerea crimei care i-a şocat prin cruzime pe oamenii oraşului, cu peste 300 de persoane, inclusiv din alte judeţe ale ţării. De la vecini au aflat că în ziua anterioară crimei, pe 29 februarie, după orele de serviciu, a mers în zona Schit, unde îşi ridica împreună cu soţul său o casă, care după moartea Marilenei a fost donată unui Centru pentru copii. În aceeaşi zi, a fost văzută, în jurul orei 18.00, în compania unui bărbat, care nu a putut fi identificat, cu care a intrat în scara blocului în care locuia. 

Alte două crime nerezolvate: bătrânul din Cergău şi ciobanul de la Mănărade

Un alt „dosar X“, care ridică multe semne de întrebare este al unei crime petrecute în urmă cu aproape 20 de ani, în 1997, în zona Blaj, la Cergău Mic. Ioan Frenţ, un bărbat de 74 de ani, care locuia singur, a fost găsit omorât în propria casă. Anchetatorii au stabilit în urma investigaţiilor că vârstnicul a fost lovit cu o bâtă, apoi, de mai multe ori, cu un cuţit. Din spusele martorilor, rezultă că victima împrumuta sume de bani, se lăuda că deţine bani şi era cunoscut drept un consumator de băuturi alcoolice. Victima avea în momentul decesului o alcoolemie de 0,38 de grame la mie. Persoana decedată a fost exhumată în 2004 pentru prelevarea de probe ADN, dar rezultatul nu a fost cel dorit de criminalişti.

Al treilea caz de omor nerezolvat a avut loc în noaptea de 5/6 iunie 2009 în satul Mănărade, parte componentă a oraşului Blaj. Un cioban a fost găsit decedat dimineaţa, după ce a primit mai multe lovituri cu un obiect contondent în cursul nopţii. La 10 luni de la crimă a fost arestat inculpatul Aurel Olimpiu Rus, iar ulterior a fost trimis în judecată pentru omor, dar şi pentru proxenetism act sexual cu un minor. Bărbatul a fost achitat de patru ori pentru infracţiunea de omor şi condamnat pentru proxenetism. Sentinţa finală a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în luna mai 2014. Bărbatul a primit 8 ani pentru proxenetism şi act sexual cu un minor şi a fost achitat pentru infracţiunea de omor pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de inculpat.

Citiţi şi:

Simpatizant nazist arestat pentru uciderea prostituatei din Alba Iulia. Tânărul de 26 de ani a recunoscut şi regretă crima

 

A fost prins criminalul prostituatei omorâte într-un apartament din Alba Iulia. Bărbatul de 26 de ani a fost arestat preventiv

 

Tânăra ucisă într-un apartament din Alba Iulia era escortă şi damă de companie. Legiştii au confirmat crima cu lovituri de cuţit în zona spatelui

 

Cine este tânăra de 24 de ani ucisă cu lovituri de cuţit într-un apartament din Alba Iulia

      

Crimă pasională la Alba Iulia. O tânără de 24 de ani, angajată la un videochat, găsită moartă cu urme de lovituri de cuţit

 

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite