Contractul din Alba de care se agaţă Polaris M Holding. Cum încearcă să blocheze cel mai mare depozit ecologic de deşeuri din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Polaris M Holding
Sursa Polaris M Holding

Firma Polaris M Holding nu renunţă uşor la contractul de salubrizare pe care îl derulează în Alba Iulia. Reprezentanţii societăţii au contestat la Curtea de Apel Alba rezultatul procedurii de concesionare a Centrului de management integrat al deşeurilor (CMID) de la Galda de Jos.

Firma a solicitat anularea deciziei Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), din 17 decembrie 2020, prin care s-a respins contestaţia formulată de Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding faţă de decizia comisiei Consiliului Judeţean Alba. Dosarul va fi luat în discuţie în 18 ianuarie 2021. Pierderea procesului este echivalentă cu pelcarea firmei constănţene din Alba.

Procesul va întârzia operaţionalizarea CMID Galda de Jos, cel mai mare depozit ecologic de deşeuri, construit prin intermediul unei finanţări europene în valoare de 24 de milioane de euro.

Comisia de licitaţie a stabilit la începutul lunii octombrie 2020 că cea mai bună ofertă a fost prezentată de Asocierea RER Vest – Retim cu 94,48 puncte. Pe locul doi s-a clasat oferta firmei Supercom cu 93,46 puncte. 

Ofertele celorlalte două societăţi participante: Girexim Universal şi Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding au fost respinse în faza de evaluare a propunerilor financiare. 

Valoarea ofertei câştigătoare prezentată de Asocierea RER Vest – Retim este de 69.929.432 lei, fără TVA, cea mai mică dintre cele patru prezentate în cadrul procedurii. 

În 1 octombrie şi 16 octombrie 2020, reprezentanţii Polaris M. Holding au depus la CNSC două contestaţii prin care au cerut anularea rezultatului procedurii şi a actelor care au stat la baza emiterii acestuia, precum şi a oricăror acte subsecvente. Contestatarii au cerut reanalizarea ofertelor depuse de Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding, Asocierea RER Vest – Retim şi Supercom SRL şi anularea procedurii de atribuire a contractului. Mai întâi s-a contestat, rezultatul privind faza de evaluare a propunerilor financiare şi, ulterior, rezultatul procedurii în ansamblu. 

Câştigătorii contractului, Asocierea RER Vest – Retim, au depus la rândul lor o cerere de intervenţie prin care au solicitat respingerea contestaţiei formulate de Polaris M Holding. Reprezentanţii Asocierii au susţinut că firma a fost condamnată în 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 1.000.000 de lei amendă penală, pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită şi astfel, legal, nu ar fi avut dreptul să participle la procedura de concesionare a CMID Galda de Jos, chiar dacă hotărârea instanţei nu este definitivă.

De asemenea, reprezentanţii RER Vest au solicitat respingerea contestaţiei ca nefondată şi pentru că a fost depusă tardiv, în afara termenului legal, precum şi pentru că neconformităţile care ar fi fost identificate de Polarim M Holding nu sunt reale. Iniţial contractul avea o valoare estimată de 63.518.681 de lei, dar prin măsurile de remediere aplicate s-a ajuns la valoarea de 88.905.702 lei. În 17 decembrie 2020, CNSC a respins constestaţia formulată de Polaris M Holding.

Firma Polaris aparţine fostului deputat PSD de Constanţa Eduard Martin, aflat în cercul de apropiaţi al lui Radu Mazăre. Societatea a fost condamnată, în mai 2019, la o amendă penală de 750.000 lei pentru complicitate la abuz în serviciu şi i-a fost interzis să participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de doi ani după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Aşa-zisul dosar ”Polaris” se află în faza de apel. Radu Mazăre şi Eduard Martin au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea.

Cum motivează CNSC respingerea constestaţiei

”Consiliul constată că, în susţinerea argumentelor sale, contestatorul are abordări contradictorii referitoare la impactul real al erorilor identificate în oferta sa financiară. Pe de o parte, acesta interpretează fiecare eroare (sau impactul fiecărei erori) că şi cum ar fi unică, invocând faptul că este vorba de o mică eroare aritmetică sau de un viciu de formă. 

Pe de altă parte, atunci când calculează impactul financiar, contestatorul calculează numai valoarea totală, valoarea rezultată după corectarea tuturor abaterilor invocate de entitatea contractantă, care ar reprezenta, conform calculelor sale, un procent de numai 0,1512% din valoarea contractului ofertată de către Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding de 75.383.338,57 lei, fără TVA. 

În fapt, Consiliul constată că oferta financiară a asocierii Polaris Mediu – Polaris M. Holding a conţinut un număr foarte mare de erori la mai multe elemente de cost, responsabilitatea pentru aceste erori aparţînând in mod evident ofertantului”, se precizează în hotărârea CNSC.

În motivare se mai precizează că erorile din oferta financiară pe care acestea susţine că le-a corectat prin răspunsurile la clarificări nu pot fi, în corpore, apreciate ca erori aritmetice sau abateri tehnice minore. 

”Consiliul admite că în cazul a una, două, zece erori conţinute într-o oferta financiară complexă, elementele propunerii financiare pot fi corectate alături de preţul total al ofertei, dar în cazul a sute de erori întinse pe capitole întregi (inclusiv tarife care se punctează, conform criteriului de atribuire stabilit prin documentaţie) aceste corecţii în corpore nu pot fi acceptate, cu atât mai mult cu cât erorile nu s-au datorat unor lipsuri sau formule greşite de calcul cuprinse în documentaţie, ci exclusiv nerespectării de către ofertant a modului de calcul pentru fiecare element de cost cuprins în documentaţie. Prin urmare, Consiliul apreciază că fiind întru totul întemeiată decizia entităţii contractante de respingere că neconformă şi inacceptabilă a ofertei asocierii Polaris Mediu – Polaris M Holding”, se mai susţine în document.

Potrivit noii proceduri, contractul va fi încheiat pe o durată de 6 ani. Operatorul ar urma să administreze Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos şi staţiile de transfer de la Blaj şi Tărtăria, precum şi cele de sortare de la Zlatna şi Baia de Arieş şi Aiud, dar şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la centrul de la Galda de Jos. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Roşia Montană Gold Corporation versus ANAF. Cine a câştigat definitiv procesul pentru TVA de aproape 30 de milioane de lei

 

Ce a păţit un bărbat care a incitat la ură şi agresiuni contra poliţiştilor şi a jurnaliştilor, pe Facebook. „V-aş tăia mâinile şi v-aş scoate ochii”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite