Cele mai mari furtuni supercelulare din lume. Bilanţurile negre provocate de tornade sau vânturi catastrofale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O furtună supercelulară este caracterizată prin prezenţa unui mezociclon: curenţi ascendenţi adânci care se rotesc persistent. Din acest motiv, furtunile sunt uneori numite furtuni rotative.

Dintre cele trei clasificări ale furtunilor (supercelulare, multicelulare, monocelulare), furtunile supercelulare sunt cele mai rare dintre toate şi au potenţialul de a fi cele mai severe. Furtunile supercelulare sunt deseori izolate de alte furtuni şi pot domina vremea locală pe o distanţă de 32 de kilometri. În medie durata lor este de 2-4 ore, iar efectele pot fi devastatoare.

Astfel de furtuni foarte puternice au fost semnalate în decursul anilor pe aproape toate continentele. În Australia, o astfel de furtună supercelulară a avut loc în 14 aprilie 1999 în estul Noului Wales de Sud. S-a estimat că furtuna a produs 500.000 de tone de grindină de-a lungul drumului. Era la momentul respectiv cel mai costisitor dezastru din istoria economică a Australiei, cauzând pagube de peste 2 miliarde de dolari australieni. Pe 27 februarie 2007, o supercelulă a lovit Canberra, producând un strat de gheaţă de aproape 39 de cm grosime. Gheaţa a fost atât de grea încăt un acoperiş al unui centru de magazin nou construit s-a prăbuşit, păsările fiind ucise în grindina produsă de furtună, şi oamenii au fost naufragiaţi. 

O zonă din America de Sud, cunoscută sub numele de coridorul Tornadelor, este considerată a fi al doilea loc ca frecvenţă pentru vreme severă după Valea Tornadelor din SUA. Regiunea, care acoperă porţiuni din Argentina, Uruguay, Paraguay şi Brazilia ”experimentează” deseori furtuni puternice, care pot include şi tornade. Una dintre primele furtuni supercelulare cunoscute ale Americii de Sud care a inclus tornade a apărut pe data de 16 septembrie 1816 şi a distrus un oraş din Roja aflat la 240 km vest de Buenos Aires. Pe 20 septembrie 1926 o tornadă foarte puernică (F4) a lovit oraşul Encarnación (Paraguay), omorând peste 100 de persoane. Pe data de 21 aprilie 1970, oraşul lui Fray Marcos din Departamentul din Florida, Uruguay, a înruntat o altă tornadă F4 care a ucis 11 oameni. Pe 13 aprilie 1993, în mai puţin de 24 de ore, în provincia Buenos Aires s-a format cea mai mare furtună însoţită de tornade din istoria Americii de Sud. Au fost înregistrate mai mult de 300 de tornade, cu intensităţi cuprinse între F1 şi F3. 

În Europa, în 25 mai 2009, o furtună supercelulară s-a format deasupra Belgiei. A fost descrisă de către meteorologul belgian Frank Deboosere ca ”una dintre cele mai rele furtuni din ultimii ani” cauzând multe pagube - în mod principal în provinciile East Flanders, Flemish Brabant şi Antwerp. Un număr de 20.000 de fulgere au fost înregistrate în decurs de doar 2 ore, incluzând 10.000 de trăsnete, cu un total de 30.000 de descărcări electrice. Pe 18 august 2011, zona unui festival rock din oraşul Hasselt (Belgia) a fost lovit, de asemeena, de o furtună supercelulară. Vânturile asemănătoare tornadelor au doborât copaci de peste 30 cm în diametru. Cinci oameni au murit şi peste 140 au fost răniţi. Pe 28 iunie 2012, trei furtuni supercelulare au afectat Anglia. Două dintre ele s-au format peste regiunile din centrul ţării, producând grindină mai mare decât mingile de golf. 

Aleea Tornadelor este o regiune din SUA unde vremea severă şi tornadele sunt apariţii obişnuite. Gainesville - Georgia a fost locul în care a a avut loc a cincea cea mai devastatoare tornadă din istoria Americii. În 1936, oraşul a fost devastat de furtună şi 203 persoane au fost ucise. În 3 iunie 1980, o astfel de furtună a afectat oraşul Nebraska. Şapte tornade au atins pământul în oraş sau în apropierea oraşului în acea noapte, ucigând 5 persoane şi rănind alte 200. O izbucnire masivă şi violentă de tornade a avut loc pe data de 3 mai 1999, în zona Oklahoma, fiind înregistrate cele mai mari vânturi de pe Pământ (peste 300 km/oră). În respectiva zi, prin Oklahoma, Kansas şi Texas au fost înregistrate 141 de tornade. Bilanţul tornadelor au fost, pe lângă pagubele materiale foarte mari, 50 de morţi şi 895 de răniţi. 

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Meşterii populari din Apuseni care realizează opere de artă din lemn în sticle cu ţuică

 

Cele mai întinse şi cele mai mici oraşe din România. Câţi oameni trăiesc în localităţi de sute de kilometri pătraţi

 

Cerere de extrădare emisă pe numele unui afacerist controversat, anulată. Povestea lui Dorel Tamaş, primul miliardar din Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite