Cazul unei femei atacate de un amstaff. Proprietarul câinelui, trimis în judecată. Procurorii au vrut să închidă ancheta
0După patru ani, o femeie atacată și rănită de un câine agresiv din rasa Amstaff a obținut trimiterea în judecată a proprietarului animalului. Bărbatul riscă cel puțin șase luni de închisoare.

Bărbatul este acuzat de săvârșirea infracțiunii de „neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorului temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”, care este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Fapta a avut loc în urmă cu patru ani, în septembrie 2019, iar în raportul medical se susţine că victima a avut nevoie de 14-16 zile de îngrijiri medicale. Femeia a contestat ordonanța procurorului și a obținut reluarea cercetărilor și trimiterea în judecată a proprietarului câinelui (C. P. S.).
Victima a încercat să își protejeze câinele cu care era la plimbare, un bichon, dar acesta a fost ucis de amstaff. Dosarul în care stăpânul câinelui are calitatea de inculpat a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară, în data de 7 septembrie 2023.
„În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul, în calitate de proprietar al unui câine din rasa Amstaff, din culpă, nu a luat toate măsurile necesare pentru a evita ieșirea acestuia din curtea în care era ținut, în sensul că nu a verificat integritatea zgărzii cu care era legat și nu a consolidat gardul împrejmuitor, având drept consecință, în data de 20.09.2019, eliberarea acestuia, iar ulterior atacarea și mușcarea persoanei vătămate, aceasta suferind leziuni a căror gravitate a fost evaluată printr-un număr de 14 – 16 zile îngrijiri medicale, dar și un prejudiciu estetic grav și permanent”, au precizat procurorii în rechizitoriu.
La scurt timp de la atac, câinele agresiv a fost eutanasiat, la cererea stăpânului.
Cum a încercat Parchetul să închidă ancheta
Pe 13 octombrie 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a clasat dosarul, motivul fiind acela că victimei nu i-a fost pusă viaţa în pericol. Femeia a contestat soluţia la procurorul ierarhic superior, care a confirmat decizia iniţială.

„În ceea ce priveşte existenţa unui prejudiciu estetic grav şi permanent, din suplimentul la raportul de expertiză medico-legală rezultă faptul că persoana vătămată prezintă cicatrici la nivelul braţului stâng şi al gambei piciorului drept. De asemenea, în acelaşi supliment se reţine faptul că persoana vătămată poate beneficia de metode chirurgicale sau nechirurgicale de excizie/remodelare a cicatricilor, acest aspect afectând cerinţa ca prejudiciul să fie unul permanent”, se precizează în ordonanţa inițială a Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
În document se mai susţinea că „în ceea ce priveşte gravitatea prejudiciului estetic, atât jurisprudenţa, cât şi doctrina de specialitate au reţinut că, din punct de vedere al zonei afectate, aceasta trebuie să fie uşor vizibilă, în general fiind vorba despre zona feţei”.
Procurorul a mai apreciat că prejudiciul estetic suferit de femeie „nu îndeplineşte nici cerinţa gravităţii şi nici pe cea a caracterului permanent”. Aceste constatări au fost anulate, ulterior, de către un judecător, procurorii fiind obligați să reia ancheta și să îl trimită pe proprietarul câinelui în judecată.