Asociaţia Alburnus Maior refuză comisia parlamentară privind proiectul Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen David, preşedintele Alburnus Maior
Eugen David, preşedintele Alburnus Maior

Asociaţia Alburnus Maior, principala organizaţie care se opune proiectului minier de la Roşia Montană, refuză să participe la lucrările comisiei parlamentare care urmează să dezbată legea propusă de Guvern. Reprezentanţii asociaţiei susţin că rolul comisiei este acela de a ”cosmetiza” unele puncte ale legii prin amendamente.

”În esenţa ei, legea va rămâne aceeaşi şi va avea acelaşi scop: să deroge de la acele prevederi legale existente care reprezintă impedimente esenţiale pentru realizarea proiectului minier. Întreg demersul ţinteşte să creeze un cadru legal special în favoarea companiei miniere care doreşte exploatarea aurului la Roşia Montană pentru ca aceasta să poată începe şi desfăşura proiectul minier. Alburnus Maior a pus la dispoziţia fiecărui parlamentar care va da un vot în plen analize critice întocmite atât de experţi juridici, cât şi de experţi în domeniul protecţiei patrimoniului cultural, mediului sau al impactului socio-economic. Prin aceste studii se demonstreză că propunerea legislativă este neconstituţională şi că proiectul minier are un impact destructiv ireversibil asupra Roşiei Montane şi a unor vaste zone înconjurătoare”, se afirmă într-un comunicat de presă al asociaţiei Alburnus Maior, iniţiatoarea campaniei ”Salvaţi Roşia Montană”.

Potrivit asociaţiei ”actualul discurs al Guvernului şi al unor parlamentari, conform căruia scopul promovării acestui proiect de lege în Parlament este acela de a crea o dezbatere reală şi democratică în jurul exploatării propuse la Roşia Montană, este fals şi propagandistic”.

„Oricâte comisii va mai convoca Ponta, proiectul nu devine viabil. Tot insistând pe marginea dezbaterii lui, Ponta devine ridicol încercând să schimbe atenţia de la problemele de fond pentru care această exploatare minieră nu se poate face: regimul proprietăţii, distrugerea patrimoniului, afectarea ireversibilă a mediului şi neconformitatea sa cu o serie întreagă de directive europene şi convenţii internaţionale. Protestele continuă pentru că revendicările străzii au fost sfidate de cei cărora le erau adresate”, a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Comisia parlamentară privind proiectul Roşia Montană va efectua o vizită în comuna din Munţii Apuseni, săptămâna viitoare, în perioada 25 - 26 septembrie 2013.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite