Aproape 500 de gospodării din Alba nu sunt electrificate în 2013. Cum şi-au plătit locuitorii unui sat electrificarea pe vremea comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O familie din Apuseni protestează pentru că nu a avut niciodată energie electrică
O familie din Apuseni protestează pentru că nu a avut niciodată energie electrică

Judeţul Alba continuă să aibă localităţi neelectrificate. Motivul se datorează costurilor foarte ridicate ca urmare a situării satelor în zone greu accesibile. Documentele de arhivă surprind încă de la înfiinţarea judeţului, în februarie 1968, intenţiile autorităţilor privind extinderea sistemului de alimentare cu energie electrică.

Datele centralizate de autorităţi, la câteva luni după semnarea „actului de naştere“ al judeţului Alba, arătau că sute de de localităţi nu erau electrificate. Într-un referat al Consilului Popular Judeţean Provizoriu, din 6 noiembrie 1968, se propunea electrificarea a 247 de sate. Despre acestea se spunea că „sunt greu de electrificat, datorită aşezării lor izolate, a caracterului muntos şi a distanţelor foarte mari pe care sunt dispersate, ceea ce duce la un volum de investiţii (în medie 7.300 lei/gospodărie), la care se adaugă racordul de la reţeaua de joasă tensiune la clădire (estimat la 2.000 de lei), care depăşeşte puterea economică a acestora“.

În situaţia întocmită se propuneau spre electrificare un număr de 274 de localităţi, dintr-un total de 716. Cele mai multe sate şi cătune în care nu intrase „becul lui Edison“ erau în zona munţilor Apuseni: comunele Vidra - 25, Bistra - 19, Sohodol - 17, Avram Iancu - 17, Horea - 11, oraşul Cîmpeni - 13, Lupşa - 10, Vadu Moţilor - 9. Costurile pentru legarea celor 8.250 de gospodării la reţeaua electrică erau estimate la 62.300 de lei. 

Electrificare pe banii locuitorilor

Într-un articol din iunie 1968, apărut în în presa vremii se face referire la electrificarea satului Mesentea din comuna Galda de Jos. „Întreaga lucrare a fost executată prin contribuţia voluntară a cetăţenilor, a cărei valoare se ridică la 70.000 lei. Sunt enumeraţi şi locuitorii care şi-au adus o contribuţie majoră la cărarea şi plantarea stâlpilor. Introducerea energiei electrice pe banii sătenilor era o obişnuinţă în vremurile respective. Statul comunist nu îşi permitea să finanţeze rapid extinderea sistemului şi de aceea mulţi proprietari de locuinţe din mediul rural preferau să plătească parţial, sau în unele cazuri integral, costurile investiţiei.

Extinderea sistemului în nou înfiinţatul judeţ poate fi încadrată în cea de-a treia etapă a dezvoltării energetice a ţării, cuprinsa între anii 1951 şi 1989, cu accent pe industrializare. 

24 de localităţi neelectrificate în 2013

Potrivit SC Electrica S.A. SDEE Alba, în judeţul Alba sunt, încă, neelectrificate în 2013 un număr de 495 de gospodării, în 28 de localităţi rurale. Investiţia totală este estimată la suma de 20 de milioane de lei, respectiv 4,5 milioane de euro. (Text scris de Nicu Neag)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite